AD: Pleitbezorger Caldas en Van Ass spreekt van 'goede zet' | Hoofdklasse Hockey Nederland

AD: Pleitbezorger Caldas en Van Ass spreekt van 'goede zet'

Een juiste keuze. Dat mag je, achteraf weliswaar, best zeggen van de aanstelling van Max Caldas en Paul van Ass als bondscoach van respectievelijk het Nederlands vrouwen- en mannenteam. Verantwoordelijk voor de komst van Caldas (goud bij Londen 2012) en Van Ass (olympisch zilver) was Bert Bunnik, thans directeur topsport van de Braziliaanse hockeybond.
Als toenmalig technisch directeur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) verbrak hij in 2010 de samenwerking met de bondscoaches Herman Kruis (vrouwen) en Michel van den Heuvel (mannen). Zijn keuze voor Caldas en Van Ass werd 2 jaar geleden zeker niet door iedereen begrepen en enthousiast ontvangen. Maar met goud en zilver in Londen hebben beide bondscoaches het vertrouwen dat Bunnik destijds in hen stelde, verre van beschaamd.
Bunnik, die in september 2011 bij de KNHB vertrok om een nieuw avontuur voor Rio 2016 op te starten, wil zeker niet de eer opstrijken voor de fraaie oogst in Londen. Maar hij vindt het leuk dat er even aan hem wordt gedacht. ‘Of het een goede zet was om Max en Paul te benoemen? Dat lijkt me een juiste conclusie met goud en zilver’, grinnikte Bunnik, die even een paar dagen terug in Nederland is voordat hij weer naar Rio de Janeiro vertrekt voor zijn pionierswerk.
‘De feiten liggen op tafel en zijn voor mij ook geen grote verrassing’, zei Bunnik. ‘Op het olympisch goud voor de vrouwenploeg had ik 100 procent gerekend. Dat team heeft zoveel klasse in huis. De mannenploeg speelde de beste wedstrijd tegen de Britten in de halve finales. Met 9-2 winnen, is uniek. Maar zo’n geweldige wedstrijd lever je tijdens een groot toernooi maar één keer. En Duitsland verdedigde in de finale natuurlijk ook stukken beter dan Groot-Brittannië.’
Over het optreden van zijn ‘beschermelingen’ Van Ass en Caldas zei Bunnik: ‘Het rumoer rond Teun de Nooijer en Taeke Taekema was niet nodig geweest. Ook rond doelman Klaas Veering is veel te doen geweest. Sommige beslissingen hadden in een eerder stadium genomen kunnen worden. Maar ieder mens heeft zijn eigen ethische paspoort hoe hij met anderen mensen omgaat.’
Bunnik: ‘Een gouden coach heeft altijd gelijk. Een zilveren coach heeft bijna altijd gelijk, als je begrijpt wat ik bedoel. Of de KNHB de contracten van Van Ass en Caldas moet verlengen? Geen commentaar, want daar ga ik niet meer over.’
Bron: Algemeen Dagblad

Comments (1)

 1. amsterdammer

  “Als je wint, heb je vrienden, rijen dik, echte vrienden”.
  Herman Brood & Hennie Vrienten.
  Alles is relatief, het hele leven is een mystieke zoektocht naar waarheid. Daar horen keuzes nu eenmaal bij. Winnen en verliezen zijn hiervan een onlosmakelijk onderdeel.
  Dat maakt het ook mooi.
  Jammer alleen dat zovelen met een erg grote mond de verantwoordelijke coach van tevoren al zo hard aanvielen.
  Er zal echt wel geëvalueerd worden. Zowel met coach als met de spelers.
  Paul van Ass, trainers ,verdere begeleiding en vooral alle spelers: van harte gefeliciteerd met jullie maximale resultaat.

Reageer