Aki Käppeler denkt dat Klein Zwitserland goed bezig is geweest om structuur in te ploeg te brengen | Hoofdklasse Hockey Nederland
Aki Kappeler wordt gefeliciteerd door zijn teamgenoten.

Aki Käppeler denkt dat Klein Zwitserland goed bezig is geweest om structuur in te ploeg te brengen

Al jaren strijd Klein Zwitserland (KZ) mee om degradatie. De club met een rijke geschiedenis lijkt moeite te hebben om de echte stap richting de play-offs te vinden. Dit jaar trok de club een nieuwe coach en meerdere nieuwe spelers aan. Een van deze spelers is de Amerikaanse Aki Käppeler. De buitenlandse speler, die een Duitse vader heeft, ziet kansen om komende jaren deze top wel te halen. 

Afgelopen jaar kwam Käppeler over vanuit Duitsland. Toeval of niet, de nieuwe coach van KZ, Omar Schlingemann, kwam net zoals Käppeler over vanuit de oosterburen. Zonder ervaring op het hoogste niveau in Nederland, zijn beiden zijn begonnen aan het eerste seizoen in de Tulp Hoofdklasse Heren. De bescheiden Käppeler vertelt er het volgende over: “Het lijkt misschien dat Omar mij mee heeft genomen uit Duitsland. Dit is niet het geval. Ik speelde namelijk ook niet voor de club waar Omar coach was. Rutger Wiese (Bondscoach Amerika) en Pim Wijzenbeek (toenmalig assistent), hadden mij al een aantal keer benaderd of ik misschien interesse zou hebben om in Nederland te spelen. Pim was uiteindelijk degene die me met Omar in contact heeft gebracht. Uiteindelijk hebben Omar en ik wel gesproken en heb ik besloten om in Nederland te gaan hockeyen”. 

Niet goed genoeg voor Duitsland

Zodoende kwam Käppeler afgelopen zomer over van TSV Mannheim. De speler die een dubbel paspoort heeft, namelijk een Duitse en Amerikaanse, speelde de afgelopen jaren in de Duitse competitie. Toch besloot Käppeler om in plaats van de Duitse hockey mannschaft voor Amerika uit te gaan komen. Een bijzondere keuze, want Amerika heeft internationaal gezien weinig kans om potten te breken. Lachend legt Käppeler uit: “Ik was gewoonweg niet goed genoeg voor Duitsland. Toen ik nog jonger was, was het niveau in Duitsland te hoog. Zodoende heb ik besloten om uit te gaan komen voor Amerika. Blij ben ik wel met mijn keuze. De groep Amerikaanse hockeyers zijn als een familie voor mij. Daarnaast werken we in Amerika heel hard om het niveau omhoog te krijgen. Gelukkig blijk ik uiteindelijk toch wel goed te kunnen hockeyen, anders was ik uiteindelijk nooit in Nederland uitgekomen”.

Aki Kappeler, kenmerkend door zijn rode haarband, speelt dit jaar voor het eerst in de Tulp Hoofdklasse Heren.
Aki Kappeler, kenmerkend door zijn rode haarband, speelt dit jaar voor het eerst in de Tulp Hoofdklasse Heren. Foto: Roel Ubels

Bij Klein Zwitserland doet Käppeler het uitstekend. Met drie doelpunten, allen gescoord uit een strafcorner, is de Amerikaanse verdediger topscorer van het team. Met negen punten staat het vernieuwde team maar een aantal punten achter HGC die vierde staat. De vierde plek geeft recht op de play-offs. Toch denk Käppeler dat het behalen van de play-offs dit jaar een utopie is: “We zijn aan het bouwen. Dit klinkt heel cliché, maar eigenlijk hebben we dit jaar de focus alleen nog maar gelegd op het bouwen van bepaalde structuren. De coach wil graag met deze groep de komende jaren bouwen, vandaar de keuze om veel op deze tactiek in plaats van andere zaken te richten. De consequentie van het leggen op deze focus, is dat we tot nu toe weinig doelpunten hebben gemaakt. Ik denk dat onze spitsen goed genoeg zijn, maar onze focus in de training nog niet op het scoren lag. We zijn naar mijn idee sterk in de opbouw, maar ik denk dat we qua productiviteit nog meer kunnen bewerkstelligen. In ieder geval kijk ik ernaar uit om dit jaar, maar ook komend jaar in de Tulp Hoofdklasse bij KZ te gaan spelen”. 

Herstart van de competitie

Ook voor Klein Zwitserland zal het de komende weken belangrijk zijn om de punten bij elkaar te sprokkelen. In de oefenwedstrijden won KZ met 2-1 van Almere en verloor het met 2-1 van Amsterdam. Ook verloor het met 4-1 van Rotterdam. In deze wedstrijd was Käppeler van mening dat zijn team beter voor de dag kwam dan daarvoor: “De spelers in Nederland zijn sneller dan in Duitsland. Daarentegen is er in Duitsland meer controle over het spel. In Duitsland is het voor mij makkelijker. Ik ben verdediger en ik houd van controle. In Nederland zijn we gewend om veel meer voorwaarts en op hoog tempo te spelen. Tegen Amsterdam vond ik ons minder goed en verloren we dus terecht. Tegen Rotterdam speelden we al weer beter, maar hadden we de pech dat we niet konden scoren. Uiteindelijk won Rotterdam terecht. Al met al ben ik heel blij dat we zondag weer gaan beginnen aan de competitie. Het zou mooi zijn als we met KZ deze zevende plek kunnen bewerkstellingen”.

Reageer