Anno: 2005 Oranje Zwart doorbreekt barrière - Hoofdklasse Hockey Nederland

Anno: 2005 Oranje Zwart doorbreekt barrière


Foto: Jay Stacey © Hockey Australia
Het was gelukt. Eindelijk mocht Oranje Zwart zich landskampioen noemen. Een unieke en beladen titel voor coach Roger van Gent en een groot aantal spelers, dat zijn lot dit seizoen had verbonden aan de club uit Eindhoven….
Jay Stacy, in de drie play-off- wedstrijden tegen Bloemendaal de onverzettelijke laatste man, ziet zijn plaats in de geschiedenis veiliggesteld. ‘Als over tien jaar de leden terugblikken op dat eerste kampioenschap in 2005, weten ze dat ik de aanvoerder was van dat team. Dit is de droom waarmee ik naar Nederland ben gekomen. Het heeft alleen iets langer geduurd dan gepland’, aldus de 36-jarige Australiër met een enorme grijns op zijn gezicht.
Drie wedstrijden waren nodig om de strijd tussen Bloemendaal, het best presterende team in de competitie, en nummer twee Oranje Zwart te beslissen. De spanning zat niet in de weergaloze acties, waar Bloemendaal befaamd om is, noch in de snelle counter die het spel van OZ typeert.
Het eerste duel won Oranje Zwart door een golden goal. De tweede wedstrijd beleefde zijn apotheose in een strafballenserie, gewonnen door Bloemendaal. Ook in de derde wedstrijd leek geen van beide ploegen het andere team klem te kunnen zetten. Tot hun ontsteltenis werden de Bloemendalers echter in zes minuten weggespeeld.
Net als in de andere finalewedstrijden speelde OZ vooral na rust sterk. De druk op Bloemendaal werd opgevoerd. ‘Het gevoel bestond dat we meer ruimte konden creëren en dat we met een paar rake steken het verschil konden maken’, aldus Rob Reckers. Met een backhandschot opende Robert van der Horst de score.
Voor het eerst kwam Oranje Zwart op voorsprong. In de eerdere wedstrijden liep de ploeg steeds achter de feiten aan, nu kon de marge snel uitgebouwd worden. Bloemendaal was volledig de kluts kwijt na het doelpunt en Reckers vond weinig weerstand toen hij binnen een paar minuten de voorsprong uitbreidde naar 0-2 en 0-3.
Lamgeslagen keken de Bloemendaalse verdedigers toe hoe Oranje Zwart over hen heen denderde. De controle was helemaal weg. Toen het te laat was, hervond de ploeg zich enigszins en scoorde Karel Klaver nog.
Voor Rob Reckers was het na afloop nog erg onwerkelijk: ‘Vijf keer heb ik in de finale gestaan en is het niet gelukt.’ Reckers was vrijwel onzichtbaar en viel zaterdag geblesseerd uit. Zondag was hij de gevierde man. ‘Ik ben door mijn teamgenoten aangesproken op mijn verantwoordelijkheden als international, dat heeft mij extra gemotiveerd.’
De interne motivatie was sowieso een belangrijk punt bij de Eindhovense ploeg. ‘Het eerste landskampioenschap is een mentale barrière, die moeilijk te nemen is. We hebben het onszelf onnodig moeilijk gemaakt. Deze jongens durfden niet te denken als kampioenen, maar ze verdienen het al heel lang’, analyseerde coach Van Gent, die vier seizoenen geleden naar OZ kwam om de club kampioen te maken en nu vertrekt met de titel.
‘We hebben een tik gekregen door het verlies in de tweede wedstrijd. De eerste helft kabbelde voort, maar toen heb ik ze de opdracht gegeven vrijuit te hockeyen. Als Bloemendaal op achterstand komt, is de organisatie weg.’
Niet alleen de woorden van Van Gent maakten indruk, maar ook de smeekbede van Stacy, die zijn carrière afsluit, en de opmerkingen van Troy Elder, die zijn internationale carrière opschortte door een oproep van zijn bondscoach te negeren.
‘Ze hebben staan janken als kleine kinderen’, aldus Van Gent. Het laatste beetje olie op het vuur waren de Bloemendaal-supporters die de OZ-selectie letterlijk uit de slaap hielden en de arrogante reactie van Bloemendaal-spelers op de overwinning van zaterdag.
Het gemis van twee cruciale Australische spelers, Jamie Dwyer en Luke Doerner, samen goed voor 36 doelpunten in de competitie, viel Bloemendaal zwaar. Maar ook op weerbaarheid, samenwerking en teamgeest verloor de ploeg. Bij elke blessure of langere wedstrijdonderbreking vormden de spelers van OZ een cirkel om de tactiek te bespreken, terwijl de tegenstanders rondslenterden over het veld.
Volgens Van Gent, volgend jaar coach van Den Bosch is de titel van Oranje Zwart de eerste van vele. Maar zonder hem, laatste man Stacy, keeper Jozef Kramer en de spelers die onvermijdelijk vertrekken omdat ze ver van Eindhoven studeren, zal de ploeg het moeilijk krijgen.
Bronnen:Volkskrant en Hockey Australia

Reageer