Argentinië pakt olympische titel ten koste van België | Hoofdklasse Hockey Nederland

Argentinië pakt olympische titel ten koste van België

De Argentijnse heren hebben voor het eerst in de historie de olympische titel veroverd. In de finale in Rio de Janeiro werd donderdag België met 4-2 verslagen.

België kende een droomstart van de finale. Na 2,5 minuut stond de 1-0 al op het bord. Loïck Luypaert sloeg de bal in de Argentijnse cirkel en Tanguy Cosyns, die wat ruimte kreeg van zijn directe tegenstander, tipte de bal langs doelman Juan Vivaldi in het doel.

Score ombuigen

Maar nog in dat eerste kwart bogen de Argentijnen de score om. Nadat Agustin Mazzilli de Belgische doelman Vincent Vanasch op de proef had gesteld, kreeg Argentinië even later de eerste strafcorner van de wedstrijd toegekend.

Alle ogen waren gericht op Gonzalo Peillat. De cornerspecialist scoorde al tien doelpunten, waarvan drie keer in de halve finale tegen Duitsland. Peillat pushte echter niet op doel, maar legde bal af naar Pedro Ibarra. En die haalde doeltreffend uit.

Argentijnse voorsprong

Vlak voor het einde van het eerste kwart kwam Argentinië op voorsprong. Een vrije slag ging via een stick omhoog en werd opgevangen in de cirkel door Lucas Vila. Hij tikte de bal vervolgens naar Ignacio Ortiz. Ortiz wist wel raad met de ruimte die hij kreeg en passeerde Vanasch: 2-1.

Nadat de Belgen twee strafcorners onbenut lieten, mocht Peillat zich weer opstellen op de kop van de cirkel. Dit keer kozen de Argentijnen niet voor een variant. Het was Peillat die in één keer raak puhste. Hij had daarbij een beetje geluk dat Vanasch de bal nog raakte waardoor lijnstopper Elliot van Strydonck kansloos was.

Mogelijkheden

Er waren daarna nog wel kansen voor België. Gauthier Boccard sloeg de bal in het zijnet en John-John Dohmen tipte de bal net naast.

Na rust drong België aan op zoek naar een treffer. Acht seconden voor het verstrijken van het derde kwart scoorden de Belgen inderdaad de aansluitingstreffer. Op dat moment was Argentinië weer net compleet, nadat Mazzilli met groen aan de kant had gezeten. Simon Gougnard vond Gauthier Boccard in de cirkel die vervolgens langs drie Argentijnen snelde en doeltreffend uithaalde.

Voor de pot hangen

In het laatste kwart beperkte Argentinië zich tot het verdedigen van de voorsprong. En als de ploeg de bal had, werd er vaak
gekozen voor de lange, hoge bal.

België kreeg nog twee strafcorners maar die leverden niets op. Doelman Vanasch werd naar de kant gehaald voor een extra veldspeler. Dat leverde nog wel een goede kans op voor Sebastien Dockier, maar keeper Vivaldi hield zijn ploeg overeind.

Beslissing

Het waren de Argentijnen die vlak voor tijd nog scoorden. Mazzilli profiteerde optimaal van balverlies aan Belgische kant. Het was uiteindelijk een koud kunstje voor hem om de bal in het lege doel te werken en de olympische titel voor Argentinië veilig te stellen.

België-Argentinië 2-4 (1-3)
1-0 Tanguy Cosyns
1-1 Pedro Ibarra (sc)
1-2 Ignacio Ortiz
1-3 Gonzalo Peillat (sc)
2-3 Gauthier Boccard
2-4 Agustin Mazzilli

Reageer