Australië overklast Oranje 4-2 - Hoofdklasse Hockey Nederland

Australië overklast Oranje 4-2

In de eerste helft stond Oranje continue onder druk en kon daar sporadisch onderuit komen. Jaap Stockmann bleef de stand lange tijd 0-0. In de 12e minuut kregen de Aussies  hun eerste strafcorner,veroorzaakt door Taeke Taekema. Cirielo wist echter geen doel te treffen. Uiteindelijk capituleerde Stockmann alsnog in de 29e minuut. De tweede strafcorner voor de Kookaburras werd door Cirielo wel benut 0-1. In een helft waarin Nederland er weinig aan te pas kwam bleef de schade nog beperkt tot 0-1.

Na rust nam Oranje het initiatief en kreeg Valentin Verga een kans. Even later mocht Taekema aanleggen voor de eerste strafcorner voor Nederland in de wedstrijd maar liet deze mogelijkheid onbenut. Nadat twee minuten later op onverklaarbare wijze de sprinklerinstallatie was aangegaan en de wedstrijd even werd stilgelegd scoorde Billy Bakker op aangeven van Teun de Nooijer de gelijkmaker 1-1. Lang kon Oranje niet hiervan genieten want twee minuten later lag de bal alweer achter Stockmann. Matt Gohdes scoorde via een strafcorner variant de 1-2.

Vanuit een afgeslagen strafcorner van Taekema zette Gohdes een tegenaanval op. In eerste instantie schoot hij met zijn backhand op Stockmann. Vanuit de rebound schoot hij echter wel raak 1-3. Het doek leek gevallen voor Oranje. Helemaal toen drie minuten later Jamie Dwyer zijn oud ploeggenoot bij Bloemendaal Stockmann voor de vierde keer de bal uit het net liet vissen 1-4. In de laatste minuut van de wedstrijd bracht Valentin Verga, na een voorzet van Bakker, de eindstand op 2-4.

Australië wist zich door deze zege geplaatst voor de finale op zondag. Oranje is afhankelijk van het resultaat van de wedstrijd Nieuw Zeeland – Spanje. En zal zelf zaterdag ook flink aan de bak moeten om te winnen van Spanje. Als de Spanjaarden winnen van Nieuw Zeeland en Nederland van Spanje is Oranje finalist.

Comments (25)

 1. Logische uitslag, we komen gewoon tekort op landen als Australie en een compleet Duitsland.

 2. Helaas weinig nieuws, Rob. Ik verwacht ook niet dat ze voor de zomer naar dat niveau toe kunnen groeien.

  We hebben simpelweg te weinig toppers; spelers die constant goed presteren op dit niveau en niet soms.

  En ja, met zo’n bondscoach gaan we nooit iets winnen. Praatjes vullen geen gaatjes (in de prijzenkast).

 3. Duidelijk is in ieder geval dat Bakker een ‘echte’ international is geworden met de juiste instelling, en het gevecht aangaat.
  We lopen al jaren achter Australië aan, en het ligt echt niet aan de techniek.
  Wellicht dat een trainingskamp bij de mariniers een boost kan geven op het gebied van inzet en mentale weerbaarheid en uithoudings vermogen om zo een inhaalslag te maken voor de Olympics 2012.
  Maar nu eerst Spanje pakken. Succes !!.

 4. Valt me op dat tijdens deze Champions Trophy (en op het EK ook al) vooral de verdediging echt een aantal steken laat vallen. Jolie is niet in vorm, Taekema wordt je ook niet warm of koud van, van de Weerden als onervaren kracht, Jenniskens nog het sterkst (maar is toch ook aanvallend ingesteld). Welke bondscoach op dit forum weet de oplossing hiervan of is dit weer echt zo’n ‘leermoment’ ;)?!

 5. Hoe leuk ik het ook vind om ze te zien spelen, ik begin te twijfelen aan de effectiviteit van het type hockey dat ze willen spelen.

  De feiten: krappe winst op Korea en Duitsland B, gelijkspel tegen NZ en een kansloze nederlaag tegen Australie.

  Het ligt niet alleen aan de verdedigers. Het is het (verdedigende) spelconcept wat veel gebreken vertoond. Daar moet de bondscoach keuzes in maken, maar blijkbaar worden daar verkeerde keuzes gemaakt.

  Jaqcues Brinkman slaat de spijker op zijn kop in zijn analyses voor de wakkere krant. Het is weinig constant en veel bla bla. Daar win je niets mee.

  (Van Ass heeft trouwens nog nooit iets gewonnen als coach, zijn teams worden meestal 2e.)

 6. Ik geloof dat Taeke middels 20 corners gehad heeft met een resultaat van 2!!! Is het niet verstandiger om Mink en Roderick ook eens corners te laten nemen, dit kan hun vertrouwen geven, waardoor ze beter in hun vel gaan zitten en (misschien) beter gaan spelen.

 7. nu krijgen we de rekening werkelijk gepresenteerd van 10 jaar lang vele en dure buitenlanders halen en ze op vitale plaatsen laten spelen in de hoofdklasse. Een complete generatie . Geen ovolgers meer voor oude nederlandese toppers. En nou zijn al die clubs aan het klagen omdat het geld op is. goed opgelet allemaal en de KNHB speelde het spelletje gewoon mee.Dus je kunt een bondscoach niet opzadelen met je eigen erfenis.

 8. @dehaas,wat een bullshit, het Nederlands elftal bestaat voor het grootste gedeelte uit spelers van Bloemendaal en Amsterdam en daar spelen amper buitenlanders,een non argument dus.

 9. @Floris van jouw beperkte kennis van de Nederlandse taal WORD je ook niet echt warm of koud. rare man

 10. Lekker boeiend, Henk.

  De spelers van Amsterdam en Bloemendaal, waar oranje dus grotendeels uit bestaat, worden overschat.

  De enige die dat niet lijkt in te zien is Paul van Ass. Wat een prachtig interview weer voor de camera van de NOS. Wie gekeken heeft vannacht heeft kunnen zien dat Nederland ruim 60 minuten van het kastje naar de muur werd gespeeld, en dan droge ogen beweren dat het verschil niet zo groot is en dat ‘we ze in de finale gaan pakken’.

 11. Het is gelukkig niemand opgevallen dat 3 van de 4 goals uit rebounds situaties zijn gekomen waarin niemand het initatief nam om druk op de bal te gaan zetten, daarnaast gaf Stockman ze ook wel heel erg makkelijk weg, die rebounds. Is een mentale kwestie, wel grappig want initatief nemen in duels is een thema bij het NLXI geweest.

  die tackleback van Teakema was waardeloos, was niet 100% sprinten!!!

 12. @ John : ben het grotendeels eens met je analyses

  Misschien eens tijd voor wat minder Haagse bluf en Amsterdamse branie en wat meer “niet lullen, maar poetsen” qua mentaliteit en daar heb je enkele wissels voor nodig ten opzichte van deze selectie

 13. Als je als hockeybond, in vergelijk met andere naties, met beperkte middelen, een dubieuze besluitvorming rondom de aanstelling van de bondscoach, desondanks een verwachting creert dat we “voor het eggie mee gaan doen” loop je met je hoofd in de wolken, in plaat van met je beide benen op het hockey gras.

  Van de Heuvel was niet sterk genoeg qua externe communicatie…de huidige slaat door met: ‘verschil is niet zo groot – leermomenten en ander luchtkasteeltaal.

  Waarom niet gewoon zeggen, ze waren sterker, maakten meer doelpunten, we moeten aan de bak om er in London nog iets redelijks van te maken. Voor zo iets heb je geen media training nodig maar gezond verstand en realisme.

 14. Precies, kijk hoe Ronald de Boer reageert op de uitschakeling in de Champions league, nuchter en volwassen !!. Geen excuses ondanks de afgekeurde 2 goals, en geen ‘praatjes’ dat ze wel even 3 wedstrijden zouden winnen.
  Kortom,
  De ‘waterval’ van van Ass leidt nergens toe , en schept veel verwarring, ook bij de spelers , de pers en supporters die met verbazing dit verhaal moeten aanhoren.

 15. @Dino weet niet waar jij kijkt maar Ronald de Boer heeft weinig reacties gegeven op de uitschakeling. Check je feiten voordat je met die onzin aan komt zetten

 16. @kate. Goed lezen. Spelen inderdaad bij die clubs maar internationaal niet goed genoeg. Die beide clubs hebben pas 3 jaar geleden afscheid genomen van een karrevracht buitenlanders. Duitsers, australiers en spanjaarden in grote getale. Dus wat nou bullshit

 17. @dehaas,je vertelt echt onzin er hebben 3 duitsers bij bloemendaal meegedaan en wat later was daar dwyer en bij Amsterdam speelde freixa en amat en de rest allemaal Ned internationals dus hou op met die onzin.

 18. @ kate, doerner vergeten. laatste man, dwyer centraal, duitser centraal plus corner. Amsterdam idem( de engelsen ook vergeten). zij toch goed lezen. (ze op vitale plaatsen laten spelen ) zeg niets over nederlandse internationals die ook overigens gekocht zijn

 19. @dehaas, doerner speelde helemaal geen laatste man dat terzijde.en in de tijd dat doerner en dwyer samen speelden bij Bloeendaal waren de Duitsers er helemaal niet, heb je het dus over 2 buitenlanders en verder louter Nederlandse internationals. Dus nogmaals onzin verhaal waar je mee aankomt.

 20. @kate, gelukkig beken je de dubbele oranje kleur. louter internationals , maar dan wel zonder prijzen als international. maar het blijft onzin.slaap lekker verder op je bloemendaal kussen.

 21. @dehaas, ik heb niets met Bloemendaal,vertel je alleen de feiten.

 22. Lang leve Marcel Balkestijn, als hij fit is.

  Ook na het lezen van Brinkman’s analyse mogen we zo langzamerhand wel gaan concluderen dat dit oranje eigenlijk niet veel meer dan een groep mietjes is met een verdwaalde padvinder als coach.

 23. @de haas kunnen talenten zich niet juist optrekken aan toppers? Het lijkt mij juist dat je veel kan leren van spelen met of tegen een de nooijer of dwyer/zeller ( buitenlanders). Ik Ben het wel eens met iedereen die van mening is dat er wat meer spelers met pit in moeten zoals rohof en balkensteijn. Want met alleen maar technische spelers word je tegen de Aussies en duitsers overlopen..

 24. In Nederland zijn we vergeleken met landen als Duitsland en Australie gewoon niet bereidt om net zo hard te trainen en dan vooral fysieke training. Dit geldt overigens niet alleen voor hockey maar voor de Nederlandse sport in het algemeen.
  (Nederlands voetbal elftal is vergeleken met Duitsland toch ook gewoon een A junioren elftal)

 25. Gesubscribed, maar alelen omdat de site iPhone proof gemaakt is dan geen idee waar ik de plaatjes nu moet vinden though, en geen mooie achtergrond met bloemetjes meer

Reageer