Australië overklast Oranje in WK-finale

Na een sterk toernooi werden de heren van het Nederlands elftal in de WK-finale overklast door Australië. Oranje verloor met 1-6 en moet genoegen nemen met zilver. 

Australië Argentinië heren WK RU

Onder toeziend oog van de Koninklijke familie schoot Australië in deze finale zoals verwacht uit de startblokken. De Kookaburras scoorden in vrijwel al hun WK-wedstrijden het openingsdoelpunt in de openingsfase van de wedstrijd en daar was Nederland duidelijk ook op bedacht. De ploeg van Paul van Ass slaat zich kranig en geconcentreerd door de eerste minuten heen. Na zeven minuten spelen zien de Oranje mannen kans om hun eerste goede aanval op te zetten. Billy Bakker loopt zich vrij, wil met zijn backhand uithalen maar voordat hij de bal raakt wordt zijn stick gehinderd door die van Mark Knowles. Mink van der Weerden mag hierom voor het eerst aanleggen op kopcirkel. Met de gesleepte poging die hij vervolgens op doel afvuurt is niets mis maar keeper Andrew Charter is alert en houdt zijn doel schoon. Ook de corner die hierop volgt is een prooi voor Australische goalie. Na een kwartier spelen moet hij echter toch zijn meerdere erkennen in een hard, strak backhandschot van Jeroen Hertzberger die daarmee Nederland op 1-0 schiet.

Het lijkt alsof dit tegendoelpunt Australië enkel meer kracht en motivatie geeft want de ploeg van Ric Charlesworth zet nog eens extra aan en versiert enkele minuten na de 1-0 weer een strafcorner. Chris Ciriello legt aan en sleept via de klomp van zijn oude teamgenoot Jaap Stockmann, de gelijkmaker binnen. Nederland moet in deze fase van de wedstrijd de controle uit handen geven, de Kookaburras geven de bal niet uit handen. Dit leidt onder meer tot een nieuwe corner, dit keer genomen door Kieran Govers, die Stockmann goed wegwerkt. In de 24e minuut is het vervolgens wel raak voor de spits die volgend jaar bij Den Bosch speelt. Met een knap backhandschot schiet hij zijn ploeg voor het eerst op voorsprong.

Na rust lukt het Nederland niet om zich onder die immer sterke beginfase van Australië uit te hockeyen. Al na drie minuten baant Glenn Turner zich een weg door de verdediging, vindt eerst Stockmann op zijn weg maar uit de rebound raakt hij het doel wel en kijkt Oranje tegen een 1-3 achterstand aan. De ploeg van Paul van Ass komt regelmatig in het aanvallende 23-meter gebied maar worden daar keer op keer stilgezet door de Australische verdediging onder aanvoering van de sterke Knowles. Als Chris Ciriello in de 47e minuut ook nog de 1-4 binnensleept is alle spanning uit de finale weg. De Kookaburras zijn zo effectief in de counter en geven de Nederlanders geen centimeter ruimte. De derde rake corner van Ciriello en een prachtige actie, en doelpunt, van Jamie Dwyer brengen de eindstand naar 1-6.

Na een goed WK bleek Australië toch nog echt een maatje te groot voor Oranje en daarmee is het de zeer terechte Wereldkampioen.

Bekijk hier de doelpunten:

’15: 1-0 Jeroen Hertzberger

’19: 1-1 Chris Ciriello

’24: 1-2 Kieran Govers

’38: 1-3 Glenn Turner

’47: 1-4 Chris Ciriello

’53: 1-5 Chris Ciriello

’65: 1-6: Jamie Dwyer

Comments (71)

 1. Pfff, had wel verwacht dat Australië zou winnen, maar dat we zo kansloos zouden zijn. Wat een hoop kwaliteit bij Australië! Heel jammer maar Australië was echt 5 keer zo goed!

 2. Ton Bogaers

  Pijnlijk om te zien, ook het gebrekkige zelfbeeld van veel Nederlandse spelers verbaast me.
  Hoe kan Teun de Nooijer nu vinden dat de competitie te lang duurt, het gaat maar om 22 wedstrijden.

 3. Grootste overwinning ooit in een WK finale…

 4. Zelden een ploeg zo hard door de mand zien vallen..

  Komt er nu eindelijk een einde aan het tijdsperk van Van Ass? Het is duidelijk dat er in deze samenstelling geen prijzen gewonnen gaan worden.

 5. Topsport gaat om winnen en verliezen. En de winnaar van de WKfinale loopt met 6-1 een ereronde en neemt de prijs in ontvangst. NLteam teleurgesteld en terecht. Op naar komende successen die zeker gaan komen. Tijd van bezinning en nieuwe actie. Een betere strategie en nog professionelere begeleiding van onze jongens die er alles voor willen doen en gemotiveerd met hun sport het allerhoogste niveau willen bereiken.

 6. Dhr. Floris

  @Gras, “zo hard door de mand zien vallen” ??

  Een ploeg die zilver haalt? Dit was geen goede wedstrijd, sterker nog: dit was knap beroerd, maar om dan te zeggen dat een ploeg door de mand valt…

  Australië is gewoon veel beter op dit moment. Het had niet uitgemaakt welke coach NL had gehad, van dit Australische team zou niet gewonnen zijn.

  Een analyse van wat beter kan is natuurlijk op zijn plaats maar om nu te impliceren dat het aan de coach ligt dat NL verloren heeft vind ik een beetje vreemd.

 7. De Nooyer zegt nooit iets, nooit gedaan, leeghoofd en durft ook nu niet. Ach, dat weten we toch….Die vent heeft in de studio niets te zoeken

  NL elftal was hele toernooi matig, kan je een eind mee komen, zoveel stelt onze sport werledwijd niet voor….TOT aan de finale…

  Brinkman durft vinger op zere plek te leggen; we zijn tov 4 jaar geleden en behalen van een eerste plaats niets opgeschoten.

  Van Ass gaat verschil niet maken als coach, maar kan uberhaupt een coach wel het verschil maken?
  Is deze generatie hockeyers wellicht gewoon niet geschikt om een titel te behalen? Toch iets teveel ‘als je haar maar goed zit…’

  Techniek goed, haar zit goed, fitheid goed, en de rest mist….Zonde….

 8. Karakter, zelfreflectie, de wil om te winnen, ik mis het allemaal bij deze groep jongens.

  Brinkman ziet het goed en durft in tegenstelling tot de Nooijer wel te oordelen.

 9. @gras

  Wat een onzin zeg! Ze waren belabberd vandaag maar volledig terecht 2e van de wereld! Echt onzin om dit van ass aan te rekenen. De Australiërs hebben 3 goals tegen gekregen en zijn gewoon 5 keer beter dan de rest!

 10. Jammer dat de Australische hoge bomen het Nederlandse struikgewas hebben vertrapt.

 11. Voor De Nooijer was dit het moment om Van Ass te wreken en te zeggen waar het op staat. Jammer van deze gemiste kans!

 12. berend botje

  @hockey, waarom te wreken? hij zette hem uit de selectie en nam hem later weer op in de selectie, dat is de taak van een bondscoach spelers selecteren en laten afvallen.

  Buiten dat heeft de Nooijer dus iets meer klasse dan jij als je zulke dingen roept.

 13. De wedstrijd tegen Nieuw Zeeland werd gezien als incident, maar de halve finale wedstrijd tegen Engeland was gewoon slecht en we mochten van geluk spreken dat Engeland zijn dag niet had. vandaag zijn de tekortkomingen pijnlijk duidelijk geworden.
  1 tegen 1 duels aanvallend en verdedigend werden stuk voor stuk verloren. Passing was slecht en wat de Aussies wel deden is passing en niet met de bal lopen.
  Geef Brinkman groot gelijk dat het roer om moet.
  Rapport cijfer voor het gehele team een 3!
  Geen mentaliteit , te veel bezig met randzaken en denken dat ze het WK al binnen hebben.
  Uithuilen en helemaal opnieuw beginnen, en hockeyen zoals hockeyen bedoeld is. Kijk als voorbeeld naar de Aussies en ze bedanken ons nog dat wij ze mede opgeleid hebben.

 14. toeschouwer

  Er is wel een verschil tussen van Ass en Caldas. Caldas voegt Tichelman toe aan begeleiding, word tweede en ziet direct dat er iets moet gebeuren. Tichelman eruit en wereld kampioen. Tichelman terug naar de heren nu al 10 jaar buiten de schijnwerpers maar wel veel invoelt op de mannen ploeg en geen echte prijs mee naar huis. KNHB succes met het vinden van een begeleidingsteam voor Rio.

 15. Kan een coach wel het verschil maken? Kijk naar Charlesworth!, en andere topcoaches met voldoende bagage, diploma’s en bewezen staat van dienst. Dan voorkom je bla bla over bossen, haaien, gevoel en equilibrium. Vier jaar verloren met deze keuze van de bond voor de belangrijkste positie in het begeleingsteam van het NL heren elftal.

 16. @ Hagenees

  Wat een gezeur. Incident tegen Nieuw-Zeeland en Engeland had een slechte dag.

  Uiteindelijk stonden ze gewoon in de finale. Dat de Aussies eenmaal beter zijn is niet heel gek. Gezien de resultaten die zij dit toernooi hebben geboekt. Wees trots op het land dat 1e en 2e is geworden!

 17. @Logisch geef jou gelijk de coach maakt wel degelijk het verschil! Maarja dat vindt de bond niet belangrijk vriendjes moeten in alle lagen geholpen worden en kwantiteit voert de boventoon in plaat van kwaliteit in Nieuwegein.

 18. @Gekkie, wat een gezeur…… met dit materiaal moet je Olympisch en Wereld kampioen zijn.
  Het slechtste WK ooit gespeeld tegen Duitsland een benauwde 1-0 , tegen Korea een schamele 2-1
  tegen Engeland een beschamende 1-0 dus wat nou gezeur. Boswachter van Ass heeft het niet en zal het ook nooit krijgen…

 19. @hagenees

  Hou op zeg! Ik denk dat australie op iedere positie een betere speler heeft staan!

 20. Verliezen van Australie, ok dat kan gebeuren maar om je zó af te laten drogen in eigen huis voor eigen publiek inc de Koning is echt Schandalig!!

  ALLES ging fout en de mannen moeten heel goed in de spiegel kijken aan wie dat lag.

  Australie was niet oppermachtig maar NL speelde gewoon barslecht

  Mentaal zijn de mannen niet tegen druk bestand en dit is een structureel probleem en gaat niet meer zo 1 2 3 opgelost worden

  de KNHB moet ingrijpen en harde maatregelen nemen, zoals ze in 2010 ook deden toen de dames slechts zilver wonnen want op deze manier komt het nooit meer goed met de heren

 21. @hagenees, lijkt me nogal overdreven wat je allemaal roept.

 22. Australie was veel en veel beter dan Nederland en de uitslag had wellicht nog veel groter kunnen zijn.

  Mentaal zet ik ook mijn vraagtekens bij deze groep jongens, waarom volgen de heren niet een zelfde programma als de dames dus ook intern zitten op Papendaal.

 23. @toeschouwer, Heren en Dameshockey is natuurlijk niet met elkaar te vergelijken, dameshockey is natuurlijk het nieuwe korfbal strijd tussen 2 landen. Ned en Arg en omdat die elkaar troffen in de halve finale kon Australie de finale halen, waarin ze volstrekt kansloos waren tegen Nederland.

  Herenhockey kent veel meer kanshebbers, de Olympisch kampioen word 6e is bij Dameshockey echt onmogelijk.

 24. @Bert en Deo, pro van Ass zeker? Onzin nee harde feiten. 1 tegen 1 duels allemaal verloren zowel aanvallend als verdedigend, corner verdediging wat deed de man op de lijn slapen?
  GEEN vechtersmentaliteit en de echte mannen zijn nu gescheiden van de watjes!
  Jullie kunnen hoog of laag springen en het allemaal onzin noemen maar we zijn op “onze” plaats gezet en hebben al 16 jaar geen fatsoenlijke prijs meer gewonnen dat mijn beste heren zijn keiharde feiten van vandaag en daar komen nog wat jaartjes bij…

 25. @hagenees, Is het je weleens opgevallen dat een coach niet meespeelt? die bereid zijn team voor op een wedstrijd dus als het fluitje gaat moeten de spelers het doen, dus als spelers hun duels verliezen of een lijnstop een corner niet stopt of een keeper een blunder maakt is het natuurlijk niet de schuld van de coach, laten we even normaal blijven doen.

 26. Misschien is het wel iets genetisch. Zie de heren van Australië, grote gespierde heren tegenover de atletische Nederlandse man. Ja dat leg je nou eenmaal af.
  Op mentaal vlak moet er zeker stappen worden gemaakt. Dat heeft niks met de bondscoach te maken maar met de KNHB. Zij bepalen hoe de technische staff eruit komt te zien. Hockeyend kunnen we het, fit zijn we ook. Misschien alleen nog niet mentaal sterk genoeg.

  Paultje ! Klasse gedaan!!!

 27. Brinkman is een vervelende vent, maar legt de vinger wel op de zere plek. Van dit Australië verliezen kan uiteraard, maar je zo te kijken laten zetten kan wat mij betreft niet. Neem de 2e en 6e goal, gewoon kinderlijk verdedigen.
  Fatima Morieiro de Melo zei vorige week: ‘de Australiërs zijn mannen en de Nederlanders zijn jongens’ en dat klopt.

  Wereldtop is zowel bij de mannen als vrouwen niet breed, wat naar mijn mening mist is de mannelijke Booij, Schopman, Paumen of Kim Lammers. Die straalden wel de absolute wil om te winnen uit.

 28. Van Oostduin

  Het was vandaag een wedstrijd tussen jongens en mannen. Meestal winnen dan de mannen. Is hier ook gebeurd.

  Ik reken Van Ass weinig aan. Zou een volgende keer wel meer selecteren op mentaliteit en fysiek. Te weinig straatvechters nu. Dan kom je op dit niveau uiteindelijk toch te kort.

  Tot slot: c’est le ton, qui fait la musique. Wat Brinkman zegt, doet soms pijn. De manier waarop vandaag nog meer. Men is dan geneigd het hoofd af te wenden. Maar in essentie heeft hij gelijk. Ik zou anders dan hij zou ik wel Van Ass toch nog de kans bieden het uit te voeren. Per saldo ben ik van mening, dat hij het behoorlijk heeft gedaan. De accenten moeten echter anders.

 29. Verschil?

  5-10 uur per week extra krachttraining, naast de normale technische/tactische/conditionele training, en je hebt een kans…

 30. Ton Bogaers

  Niets ten nadele van HGC of deze speler, maar dit is één van de redenen waarom we het steeds net niet halen.

  https://nos.nl/artikel/661588-topscorer-wk-hockey-naar-hgc.html

 31. Andere accenten? En wie bepaalt wat goed is? Nog een kans bieden? Drie vragen die om wijze antwoorden vragen. Ik heb een goudcoach na de Olympische Spelen in Sydney zien wegsturen door zijn spelers nu 14 jaar geleden. Leiderschap ook als coach is een speciaal iets waar de huidige bondscoach bij de heren niet voor slaagt als het gaat om het allerhoogste niveau. Tijd voor verandering.

 32. Klaas-Jan

  Mocht ik dat toch effe live aanschouwen vanmiddag daar in Den Haag. Wat een feest die spierbundels uit Australie. Ik weet niet hoe ze het voor elkaar hebben gekregen maar werkelijk elke spits van Oraje moet het tegen 3 man doen.Gaaf om te zien.Van de plaat gepoetst. Zwak verdedigd en Stockmann was bij hoge uitzondering dramatisch. Vrijwel elk duel ging verloren en dan ben je aan de beurt. Trouwens Toeschouwer heeft gelijk. Tichelman is de nagel aan je doodskist Wint nooit wat maar schreeuwt wel veel ingewikkelde dingen op de training. Ik heb Paul altijd gelooft in zijn verhaal over snelheid tov kracht. Nou dat is nu wel voorbij. Minimaal zo fit en sterk worden en pas dan kan onze technische vaardigheid de doorslag geven eerder niet.

 33. Van Oostduin

  @Logisch, De voornaamste parallel met 2000 zie ik in de ook toen zeer kritische Brinkman, destijds in de rol van speler. Draagvlak Van Ass binnen de spelersgroep lijkt nu geen issue. Wat Van Ass opbreekt, is zijn voorkeur voor voornamelijk technische hockeyers, waarbij het lijkt dat hij het element fysieke kracht als voorwaarde voor topsucces onderschat. Beschikt ook zelf niet echt over een imponerende fysieke verschijning. Australie bewijst dat het momenteel niet meer zo werkt. De hockeysport is anders geworden. Daarnaast heeft hij niet te maken met een generatie, die bij wijze van spreken de stoeptegels opvreet. Bij echt harde tegenstand wordt het mentaal al snel moeilijk. Zie hier de ontwikkelpunten, wat mij betreft.

 34. @Van Oostduin, Inderdaad belangrijke ontwikkelpunten. Ontwikkelen is veranderen en dan heb je te maken met weerstand tegen verandering op alle niveaus. Kracht en klasse zijn nu meer dan noodzakelijk.

 35. @Ton,6 buitenlanders volgend jaar bij Hgc gaat lekker.

 36. Ton Bogaers

  @ Jippie Ze waren er gewoon het snelst bij, Wassenaar ligt tenslotte vlakbij Den Haag.

 37. @Ton, of ze er nou wel of niet het snelts bij waren, het lijkt me geen beste ontwikkeling.

 38. Met een beetje mazzel komen we nu in de laatste mentale fase ” de bevrijding” zonder van Ass. Ik ben wel klaar met zijn geleuter. We hebben een nationale ploeg zonder sturing (leider), zonder wilskracht (veerkracht) en met te weinig fysiek vermogen om als nationaal team een overwinning als het er op aan komt af te dwingen.
  Het vreemde is dat de meeste spelers als teamgenoot in hun eigen club wel kunnen presteren. Ik snap dat de nationale competitie zwakker is dan de WK maar deze terugval in niveau van het gehele nationale team is een blamage die die de teamleiding is aan te rekenen.

 39. In 2007 is een gentlemen agreement door voorzitters van bepaalde NL hockeyclubs over het beperken van buitenlandse spelers in de Nederlandse hoofdklasse afgestemd. We leven nu in 2014 en doen weer gewoon waar ‘we’ zin in hebben.

 40. Wassenaar

  Topscoorder naar HGC, heel mooi! Allemaal het nakijken.
  Verder is HGC zuinig op Nederlands en talent waarvan er 8 in de selectie zitten.
  En over het Ned team. Daar ligt het probleem niet, probleem is structureel falen van selectieprocedures in districten en ontwikkeling jeugdtalent. Verder helemaal eens met Van Oostduin.

 41. Van Ass, heb het wel eens eerder geschreven, had meer ‘schorum en schavers’ als Rohof in zijn team moten opnemen. Hij heeft gedacht weg te kunnen komen met slechts technici….gegokt en verloren….

  En met Brinkman eens; zo kunnen we niet verder.

 42. @Wassenaar

  Allemaal het nakijken? De beste man heeft met ongeveer alle clubs gesproken, maar vraag en aanbod laten iets teveel uit elkaar…Waar we eindelijk weer een beetje gaan normaliseren betaald een club gewoon nog dik 50K voor een 21 jarig cornertalent uit Argentinie…

  Als je dit nou zou betalen voor een afgetrainde wereldkampioen uit Australie, zou ik het begrijpen.

 43. Wassenaar

  @Wass: jij weet echt totaal niet waar over je praat met je 50K, dat is duidelijk.

 44. @Wassenaar

  Nou reken even mee dan: 15/20K netto salaris (bruto begrijpen ze niet), wat vliegtickets, huisvesting, autootje etc. en dan nog even bruteren. Of is het toch gewoon een envelopje na de wedstrijd? Enfin, die rekensom is door veel clubs niet goed gemaakt de afgelopen jaren en daarom hier een daar wat financiele problemen.

  Voor het het WK kon je hem nog nog ophalen van 10-15K netto, maar is door wat goaltjes iets duurder geworden.

  Maar hij zal zich ongetwijfeld inzetten voor de jeugd op HGC…hoeft ie dus niets te doen en staat ie op een leeg veld 🙂

  Succes Peillat, dat je er maar veel mag scoren!

 45. wat mij opvalt is dat niemand het heeft over de corners die binnen vlogen…. die waren toch echt allemaal houdbaar. met de hand en stick techniek waren die er niet ingegaan. waarom word er toch telkens met de benen gekeept voor de lage ballen. de hand/oog coordinatie helpt om de ballen rechts onder te pakken.de coordinatie van de hersens naar de voeten( dat is onderzocht) is slechter, dan de draai op de hand techniek. ik vind dat japie dus ook niet de beste keeper van het toernooi was, in de finale waren er 3/4 houdbare ballen in mijn ogen. lage ballen op links pakt hij wel met zijn hand.. maar op rechts maakt dat niets uit sterker nog je hebt nog een verlengstuk met jouw stick. de 1e en 2e corner hadden zeker gepakt kunnen worden.. maar soit… japie is goed! jammer dat het er hier niet uit kwam in de finale.

 46. Een volledig falende Jaap Stockmann wordt gekozen tot keeper van het toernooi. Niemand die hier iets van zegt en de vinger op de zere plek legt. De feiten zijn dat goal nummer 2 makkelijk houdbaar was op ideale hoogte voor de keeper ingeschoten en dan hoeven we het over de strafcorners nog niet eens te hebben. Als je dan dezelfde keeper uitroept tot de beste van het toernooi, wordt zelf reflectie wel erg lastig

 47. @Ad, het was volkomen duidelijk dat Stockman gisteren niet zijn beste wedstrijd heeft gekeept en de verkiezing keeper van het toernooi was daardoor wat ongelukkig, aan de andere kant hoe serieus word deze prijs genomen als in het damestoernooi Sombroek niet de keeper van het toernooi word.

  Ik heb altijd het idee dat dit soort prijzen een beetje verdeeld worden over een aantal landen.

 48. Van Ass heeft ervoor gekozen mooi spel aangevuld met snelheid als overheersende tactiek in te zetten. Daarbij is het mentale deel vergeten, de wil om te vechten voor iedere centimeter.

  Ik zou niet weten wie dat er wel in zou kunnen krijgen. We hebben met Van Ass iets uitgeprobeerd. Dit pakte tot op zekere hoogte goed uit maar is onvoldoende gebleken om je te meten met de absolute wereldtop.

  Ik ben het helaas met gras eens dat Nederland door de mand is gevallen. Wil er wel bij opmerken dat dit op mentaal vlak is. Tijdens een finale zou je ieder moment voor de volle honderd procent moeten geven. Dat ontbreekt al een tijdje.

  Mbt Van Ass, zo slecht vind ik hem niet. Er zal alleen wel een drill instructor naast moeten staan. Want er is gebleken dat de “softe” aanpak tot op zekere hoogte werkt maar het verschil niet kan maken.

 49. Typerend die actie in de eerste helft; cirkel penetratie van links, 3(?) man grijpen half in en laten Australier scoren…ik geloofde mijn ogen niet ! 2e helft Dwaijer van links, idem, kijken ernaar en laten het gebeuren.

  Jolie komt al jaren te kort als het er echt om gaat, keurige lieve jongen, maar is natuurlijk een veertje in vergelijking met zijn Australische tegenstanders EN is op ander gebied niet goed genoeg om dergelijke aanvalsstormen te overleven.

  Van de Horst zakt volledig door het ijs, als aanvoerder en als laatste man.

  Bakker/Verga/Kemperman/Hofman werkelijk helemaal NIETS van gezien.

  Een collectief falen in- en buiten het veld.

  1/2 finale was reeds zo slecht, doch finaleplaats deed spelers en commentatoren zicht op ware niveau verbloemen

 50. @Bezem zat in t stadion, helemaal met je eens! Waar Knowles deed alles wat Horst had moeten doen, echt zonde want Horst is natuurlijk ook een wereldspeler. Wat betreft Kemperman/Verga/Bakker/Hofman…. denk dat ze wat te veel over de zeik/overdonderd waren van het fysieke geweld dat hen werd aangedaan, professioneel uit de wedstrijd gehaald. Waar was het controlerende/combinerende spel van Oranje? Aanvallen veel lopen en veel foute aannames: zonde!

 51. De prijs voor beste speler en keeper worden al in de rust van de finale gemaakt, zodat wanneer het een speler van het team is dat niet in de finale staat deze opgespoord kan worden en het veld op komt na de wedstrijd.

  Deze manier van denken kwam Jaap deze keer bijzonder goed uit, met zo’n 2de helft.

  Corners en keepers bepalen de kleur van de medaille is ooit wel eens gezegd. Dat bleek nu ook weer (alleen voor Nederland op een negatieve manier).

 52. @wassenaar

  Wassenaar: “probleem ligt bij ontwikkeling jeugdtalent”

  Dat is iets wat HGC al jaren niet doet… en dus haal je 6 buitenlanders

 53. 4 houdbare ballen voor Stockman half vallend en met zijn legguard wegdraaiend werden de ballen gescoord.
  Leert zijn keeper trainer hem niet dat hij de bal moet aanvallen en een stap vooruit moet maken? en bij zijn legguard links zijn handschoen en rechts zijn stick moet gebruiken? Zijn legguard gesloten moet houden ipv open draaien ?
  of was hij dit door de spanning vergeten?

 54. De mannen missen de echte focus, te snel afgeleid, maken zich druk om onbelangrijke zaken (mening van Jacques Brinkman bijv). Zo kom je er niet! Bij de vrouwen mag dan minder concurrentie zijn, maar ze pakken het wel serieus aan. Zitten intern, mental coach, geen social media tijdens toernooi. Volledige focus.

 55. Wat een gezeur allemaal. Allemaal oude discussies en wat betreft “jeugdopleiding” ben ik het eens met Wassenaar. Al die districtsteams worden leeggeroofd door clubgebonden districtscoaches waardoor competitie element in de jeugd al verstoord wordt. Bovendien wordt veel te weinig gekeken naar defensieve kwaliteiten en elementen als “wil om te winnen”. District systeem is totaal achterhaald, jaren 60.

 56. Deze lichting NL spelers werd in jong Oranje niet voor niets silver boys genoemd….

  Dit is een structureel probleem wat in de hele Nederlandse cultuur zit. Nederland zal altijd eeuwige tweede blijven zo. De grote schuldige hier aan is doorgeslagen pedagogische wetenschap.

  Als je de die van Smeets zag, niemand snapte die gozer en om eerlijk te zijn, ik zou die gozer na 10 minuten uitlachen, wat een persiflage van zichzelf… Gewoon een rouwdouwer op die groep zetten, een echte kerel die zegt waar het op slaat. Gewoon kei hard vechten en geen gezeur…

 57. @davdd: je haalt me de woorden uit de mond. Ik ben van mening dat het NL-XI tekort komt aan kwaliteit, zo simpel is het. Waar het wel om gaat, is of een bondscoach vervolgens spelers individueel beter maakt (deze groep is nog vrij jong) en of het team beter wordt. Beide heb ik niet gezien. Alleen Seve van Ass en Galema zijn naar mijn mening beter geworden, de overige spelers niet of nauwelijks. Ook zet ik vraagtekens bij de teamtactiek: bijvoorbeeld de rol van Van der Horst vind ik veel te behoudend.

  Dat lijkt ook niet de kwaliteit van Van Ass (althans dat lijkt naar buiten toe). Die praat liever over “energie” en dat soort vage termen. In de docu van Smeets geeft Van Ass een teampraatje waar niemand een touw aan kan vastknopen. Ik kan me niet voorstellen dat spelers dat soort coaches op de lange termijn nog serieus nemen (zo is mijn ervaring), zeker niet een bondscoach.

  Kortom, het lijkt me dat deze groep een andere insteek nodig heeft….

 58. ‘…..Kortom, het lijkt me dat deze groep een andere insteek nodig heeft…’

  Maar is dit wel de groep die het met een andere insteek wel voor elkaar krijgt?

 59. Echt bijltjesdag vandaag. Maar het is waar: als spelers op zo’n moment er niet staan – zeker als ze er al langer bij het team zitten – moeten conclusies getrokken worden. Ondanks alle wetenschappelijke en psychologische know-how die er ingestoken is, wordt er gefaald. Dat er technisch begaafde spelers (die de basics feilloos onder controle hebben) worden geselecteerd is prima: laten we zeggen dat dat er 50 in de HK zijn (wel zwaar overdreven aantal trouwens, want ook in de HK regent het fouten). Dan moet ze vervolgens door de kracht/snelheid sorteermachine daar vallen 20 door de mand, van de 30 die overblijven moeten de mentaal sterksten en die aantoonbaar stress bestendig zijn en onder druk altijd willen winnen gekozen worden.

 60. Wanneer wordt Sjoerd Marijne bondscoach van Oranje?

 61. Wat ik veel interessanter vind, is hoe makkelijk landen als Belgie en kennelijk Argentinie aansluiten bij de top. Daarnaast levert Engeland wat mij betreft n topprestatie. Nieuw-Zeeland well done. En ondanks n misschien teleurstellend resultaat: India heeft een heel talentvol team. Australie veruit de beste maar nr 2 tm 10 komen dichterbij elkaar. Dat is goed nieuws!

  Hoe ziet de top 10 er uit op de OS 2016?

 62. @Stick: Sjoerd Marijne? Laat me niet lachen
  Er moet deskundigheid op het team, in ieder geval een door de wol geverfde en onomstreden coach die zich niet laat beïnvloeden door wie dan ook. Ook Van Ass heeft concessies gedaan na een spelersberaad, dat gaat hem nu terecht zijn nek kosten. Je kan niet op twee gedachten hinken. At the end: zwak leiderschap.

 63. Caldas!

 64. twee jaar geleden al gezegd dat Holland onder vanAss geen deuk maakt.nepotism en gebrek aan hockey inzicht maakt hem niet geschikt.tijd voor een coach uit australia of een hardere maat als tichelman.Geen caldas .Lammers ok.Van Ass weg dat is zeker.Goed voor junioren

 65. Tichelman weg, Streeder er in?

 66. Het was niet slecht de afgelopen 4 jaar. 2e op WK en Olympische Spelen zijn op zich prima prestaties.

  DOCH Van Ass heeft de kloof met de Nr.1 positie, of dat nou DTSL of AUS is, niet kunnen dichten met zijn vernieuwende manier van werken.

  Ik denk dat hij zelf nog het meest teleurgesteld is in ‘zijn falen’ en zelf niet WIL bijtekenen, als zou de KNHB dat al willen.

  We zijn niet verder weg gekomen van de Nr 1 positie, maar hebben wel andere begeleiding nodig om de laatste stap te kunnen zetten, meen ik.

 67. @@ Wassenaar en @Jippie: in seizoen 2013-2014 4 buitenlanders bij HGC, volgend seizoen worden dat er 5. Lijkt mij niet al te veel vergeleken met andere clubs. Als de strafcornerspecialist de club verlaat, lijkt het mij logisch dat men op zoek gaat naar een ander.
  Verder in 2013-2014: 16x NL spelers, waarvan het merendeel eigen jeugd ( in 2013-2014 bovendien 4 doorgestroomd vanuit JA1)
  @@Wassenaar: hoezo een leeg veld:)? HGC heeft 47 jeugdteams. Genoeg te doen voor Peilat!
  Groetjes

 68. @kees, 3 buitenlanders lijkt mij al royaal, laat staan 4 of 5.
  En wat bedoel je met ‘Verder in 2013-2014: 16x NL spelers, waarvan het merendeel eigen jeugd ( in 2013-2014 bovendien 4 doorgestroomd vanuit JA1)’?
  Heeft HGC 16 spelers in het NL-team?
  Zijn die 4 uit de A1 doorgestroomde spelers eigen jeugd?

 69. @tictac 16 spelers vande 20 in H1 HGC zijn Nederlands en ja de4 doorgestroomde uit A1 zijn uit eigen jeugf

 70. @tictac, Kees heeft gewoon gelijk, is gewoon heel goed en sterk beleid vvor een club in een stad zonder universiteit. Van de groep 2013/2014 hebben Trip, Hoek, Bakhuis, Hiebendaal, Luijt, Venema, van der Vis, Wesselingh (8! spelers, allemaal in HGC’s A1 jeugdteam gespeeld).
  Daarnasst ook een coach uit eigen HGC jeugd.
  Verdiep je eerst eens in de materie!

 71. @zeur, Het was gewoon een vraag hoor!
  Het gaat dus om de Nederlandse nationaliteit, ik dacht in een Nederlands team. Ik vind die Nederlandse nationaliteit vrij gewoon. 16 van de 20 Nederlands, dus 4 niet. Dat vind ik veel.
  Dat die spelers uit de A1 komen wil nog niet zeggen dat het eigen jeugd is.

Reageer