Baart: ‘HIL is hockeyen, eten, slapen, vliegen’

baart

Morgen gaat in Mohali, India, de tweede editie van de Hockey India League van start. In verband met het drukke (inter-)nationale schema van de Oranje spelers zullen er dit seizoen minder Nederlandse hockeyers hun opwachting maken in deze lucratieve competitie. Tegen het advies van bondscoach Paul van Ass in besloten Jaap Stockmann en Sander Baart toch weer mee te doen. Voor Oranje Zwart middenvelder en hockeyliefhebber Baart was dit een weloverwogen beslissing.

Stockmann Baart Nederland Oranje - Australië credit: FIH

Baart in actie tijdens de Hockey World League

“Ik heb hier best een tijdje over nagedacht. Eerst was het niet helemaal duidelijk of we mochten gaan en dat vond ik toen eigenlijk al jammer omdat ik wel graag wilde. Toen ik vervolgens hoorde dat het onze eigen verantwoordelijkheid zou zijn ben ik me gaan afvragen of het invloed zou hebben op mijn selectie. Daar heb ik toen een paar gesprekken over gehad met Paul (van Ass, bondscoach, red.) en besloten dat als ik mijn niveau gewoon haal, mijn WK niet in gevaar komt.”

Doordat al eerder bekend werd dat de bondscoach zijn bedenkingen had bij de deelname van de Oranje mannen kwam Baarts’ beslissing voor velen als een verrassing. De middenvelder werd overspoeld met reacties. “Veel mensen vonden mijn afwijkende beslissing echt gedurfd, ook omdat ik de enige veldspeler was die naar India af zou reizen. Vervelende reacties heb ik eigenlijk niet gehad.” Baart ziet de HIL vooral als een goede manier om met zijn sport bezig te blijven en is niet bang dat hij misschien niet genoeg rust zou krijgen in aanloop naar het WK toe. “Ik weet dat het nu nog een paar maanden veel hockeyen is en dat ik daarna anderhalve maand vakantie heb. Dus het is ook wel fijn dat je daarnaar kan uitkijken, dan kan ik die rust pakken. Ik vind het gewoon fijn om lekker veel te spelen, hockey is gewoon mijn passie.”

Baart had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de zaal in te gaan en op die manier te kunnen blijven hockeyen. India brengt echter wat extra’s, een hele beleving als we hem mogen geloven. “De hele entourage is indrukwekkend. Je wordt behandeld als een soort professioneel NBA team. Je vliegt van het ene mooie hotel naar het andere en het is alleen maar hockeyen, eten, slapen en vliegen. Best wel speciaal. Fans die naast je bus lopen met vlaggen, vlaggen op motoren en kinderen die handen willen geven. Beste een unieke ervaring.”

Daarnaast krijgt de Belgische Nederlander de kans om met tophockeyers uit andere landen samen te spelen. Bij de Uttar Pradesh Wizards speelt Baart onder andere met Luke Doerner, Eddie Ockenden en David Alegre. Laatstgenoemde kende hij al van Oranje Zwart maar voor de rest vond hij het wel spannend om al die spelers te leren kennen. “Zeker die Indiërs waren onbekend terrein dus het is wel erg leuk om daar ook eens mee te spelen. Sowieso veel leuke gasten in mijn team. Als je er tegen speelt denk je wel eens ‘wat een klootzak’ maar als je dan met ze samenspeelt zijn de meeste gasten wel echt tof.”

Wat ook anders is dan in Nederland is de hiërarchie die in de meeste teams duidelijk voelbaar is. “De Indiërs kijken enorm op naar mensen die iets hebben bereikt,” legt Baart uit. “Zoals Teun die bij ons speelt.  Wij hebben natuurlijk ook allemaal veel respect voor hem maar die Indiërs zien hem echt als een god. Die vinden het fantastisch en hebben allemaal op hun Iphone achtergrond een foto met Teun. Zelfs een gast die 30 is, dus niet veel jonger dan Teun, heeft dat. Verder merk je ook gewoon dat hun oudere spelers echt de baas zijn en de jongere spelers uit angst niet veel durven te zeggen.”

Voorafgaand aan de HIL verbleef Baart al enkele weken met Oranje in Delhi voor de WHL finale. Naast de hockeyvelden heeft hij echter nog niet veel van het land kunnen zien. Het team (Nederlands elftal, red.) is wel een dag naar ‘Old Delhi’ gegaan maar toen ben ik niet mee geweest. Ik wilde even wat bijslapen en dacht ik zit hier toch nog acht weken.” Tussen de toernooien door had hij echter wel het één en ander op de planning staan. Samen met zijn vriendinnetje, die aan het eind van de WHL overkwam, is hij een weekje door India gaan trekken totdat hij zich afgelopen woensdag weer moest melden voor de HIL. Zondag staat voor de Uttah Pradesh Wizzards dan de eerste wedstrijd op het programma. In Ranchi nemen zij het op tegen de ploeg van Floris Evers, de Ranchi Rhinos.

Reacties

Je eigen afbeelding bij je commentaar? Ga naar: nl.gravatar.com

OZ fan

Veel plezier Baartje!

Je kunt niet meer reageren op dit bericht.