Bain: 'Drie onverwachte punten die we goed kunnen gebruiken' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Bain: ‘Drie onverwachte punten die we goed kunnen gebruiken’

Afgelopen zondag troffen de ploegen uit het linker-rijtje de teams uit het rechter-rijtje. Waar vijf topploegen hun punten ‘gewoon’ pakten, verloor HGC van Hurley. Een grote verrassing, ook voor de heren van Hurley zelf, aldus Kenny Bain. De aanvaller vertelt dat zijn ploeg, mede door de vele wijzigingen in het team, een lastige start doormaakte. Afgelopen zondag had hij echter voor het eerst het gevoel dat het samenspel echt goed ging.

Hurley HGC heren (c)  Peter Schaik Van der Linden Bain
Bain gaat HGC-verdediger Van der Linden voorbij. (c) Peter Schaik

Op de vraag of hij van tevoren dacht kans te maken op een overwinning tegen HGC grinnikt Bain: “We hadden het in ieder geval niet verwacht, dat is één ding dat zeker is. Of het terecht was? Vind ik lastig te zeggen. We verdedigden goed maar zij hadden wel meer kansen. In de laatste tien minuten kwamen we tijdens een blessurebehandeling bij elkaar en we voelden allemaal dat we maar één kans nodig zouden hebben. Ik zei: jongens, laten we er gewoon voor gaan. Het staat nu 1-1, vergeet de gemiste kansen, we houden het verdedigend dicht en gaan er zelf één maken. Uiteindelijk hebben we er toen wel meer dan één gehad en in de slotminuten via een strafbal die treffer gemaakt. Het was perfect. Drie punten die je niet verwacht maar goed kan gebruiken.”

Met deze drie ‘extra’ punten op zak behoudt de ploeg van coach Peter Jonker de aansluiting met de middenmoot en dat is belangrijk in het streven om uit de degradatiezone te blijven. Vorig jaar behaalde Hurley als promovendus een mooie negende plek. Er werd daardoor veel verwacht van het Hurley van dit seizoen maar de start was lastig, vertelt Bain. “Er zijn veel nieuwe jongens bijgekomen en dan duurt het even voordat het teamgevoel er weer is. Het is niet dat we elkaar niet aardig vinden maar het duurt gewoon even voordat je aan elkaar gewend bent. Daarbij heeft Peter (Jonker, coach), dit jaar de keuze uit 19 spelers en moet hij elke week jongens met het tweede meesturen. Dat hebben we hiervoor nooit gehad en je merkt dat dat ook wel voor extra spanning zorgt, iedereen wil natuurlijk gewoon mee op zondag. Langzaam merk ik dat het teamgevoel weer terugkomt. Gisteren was ons samenspel voor mijn gevoel voor het eerst ook echt heel goed.”

Afgezien van de veranderingen in het team veranderde ook de manier van spelen bij de ploeg uit het Amsterdamse Bos. “We spelen counter attack,” legt Bain uit. “Dus dat is ‘dirty hockey’ voorin.” Daarmee verwijst de spits naar het sjouwwerk dat hij en de andere aanvallers moeten verrichten in dit systeem waarin de aanval het, met name tegen topploegen, van sporadische uitbraakmomenten moet hebben. “Je moet het doen voor je team, en natuurlijk zou ik het soms graag anders zien,” geeft Bain toe. “maar ik doe wat de coach wil dat ik doe want tot nu toe werkt het. Ik voel me in ieder geval dynamischer en sneller dan ooit, ik denk dat ik goed speel en het team ook. We have to keep the spirits high en een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld dames 1. Een jong team maar ze willen zo graag en spelen erg goed. Verder moeten wij soms ook wat positiever zijn in het veld. Naarmate een wedstrijd zwaarder of harder wordt, willen er nog wel eens wat negativiteit in sluipt. Onze captain Andy McConnell, houdt het dan positief. Hij is waarschijnlijk de beste aanvoerder die ik ooit heb gehad. Hij geeft het goede voorbeeld en is een echte leider,” aldus Bain.

Toch noch toe doet de counter-attack tactiek prima zijn werk. Afgezien van het gelijkspel tegen Push in de eerste speelronde, werd er van alle directe concurrenten gewonnen. Van echte druk heeft de ploeg van Bain, ondanks de hoge verwachtingen aan het begin van het seizoen, dan ook geen last. “Er wordt niet van ons verwacht dat we elke wedstrijd winnen. In het team ben ik de enige die full-time hockeyer is, we genieten met z’n allen gewoon van het spelen op het hoogste niveau. We presteren nu in ieder geval goed genoeg en het zou mooi zijn als we die balans kunnen bewaren.”

Het komende dubbelweekend hoopt Hurley de goede lijn van afgelopen weekend door te trekken. Dan treft de ploeg directe concurrenten Pinoké en Den Bosch. “Een belangrijk weekend,” volgens Bain, al vindt hij niet dat zijn team nu veel druk op zichzelf moet leggen. “De wedstrijden tegen Pinoké zijn altijd leuk, met een goede sfeer. Ze hebben goede spelers maar ik denk dat zij een beetje vergelijkbaar zijn met ons team maar als we teveel druk op onszelf leggen gaan we eraf.  Voor Den Bosch geldt hetzelfde, ze zijn misschien iets sterker maar als wij het verdedigend sterk houden en er als team vertrouwen in hebben, dan zijn er zeker kansen. Of de wedstrijd tegen HGC ons meer vertrouwen heeft gegeven? Ja, tuurlijk, je bent immers zo goed als je laatste wedstrijd!

Reageer