Bakker: ‘Ik was al helemaal in de zone om shoot-outs te gaan nemen’

Billy Bakker en zijn teamgenoten zijn na de 1-0 overwinning op Engeland zeker van een plek in de WK-finale. De halve eindstrijd van vandaag was een lastig duel voor de Oranje spitsen omdat het grote verdedigende blok van Engelsen de aanvallende ruimtes zeer beperkte en ze ook verdedigend regelmatig aan de bak konden.

Oranje Nederland Engeland WK RU Bakker
Credit: Roel Ubels

“Het was een behoorlijk zware wedstrijd en vooral heel veel sleuren. We wisten ook dat het vandaag geen monsterscore zou worden en ik denk dat we uiteindelijk blij mogen zijn dat we hier met 1-0 winnen en dat we gewoon door zijn naar de finale.”

Door het zeer defensieve spel van de Engelsen was het inderdaad veel ‘sleuren’ voor de aanvallers om zo de Nederlandse druk in stand te houden en niet met het spel van hun tegenstander mee te gaan. Wat deze wedstrijd echter vooral opviel waren de vele goede verdedigende acties die er op alle delen van  het veld werden gemaakt. Met geduld en rust werd de bal keer op keer van een Engelse stick getikt. Ook Bakker deed dit een aantal keer met verve en creëerde daarmee tegelijk enkele gevaarlijk kansen voor zichzelf en zijn teamgenoten. “Vandaag was het voorin net zo hard werken als in de verdediging zelf,” beaamt Bakker. “Het verdedigen begint bij de spitsen, als wij ze laten lopen zijn ze immers weer een linie verder. Dat is waar we als Nederland sowieso stappen in hebben gemaakt. In India kregen we, op de wedstrijd tegen Argentinië na, al heel weinig goals tegen en volgens mij zijn de tegentreffer op dit toernooi op één hand te tellen. Ik denk dat we ook mogen zeggen dat het enorm goed staat.”

Nederland speelde de 1-0 overwinning, ondanks een spannende eindfase, veilig en staat nu dus in de finale. Waar na het fluitsignaal alle Oranje handen de lucht ingingen bleven ze bij Bakker naar beneden. Lachend bekent hij dat hij stiekem dacht dat het duel in een gelijkspel geëindigd was. “Ik dacht echt heel even dat het 1-1 was geworden en dat we shoot-outs moesten gaan nemen. Als je de beelden terugkijkt zie je waarschijnlijk ook dat ik heel serieus handjes aan het schudden was, helemaal in de zone om een shoot-out te gaan nemen. Uiteindelijk kijk ik naar links staat er 1-0 op het scorebord. Dus toen ben ik heel blij in het kringetje gaan staan, haha dat was wel even een meevaller.”

Wie Bakker en zijn teamgenoten in de finale zullen treffen is nog niet bekend. Het zal gaan tussen Argentinië en Australië. De Amsterdamse aanvaller heeft een duidelijk voorkeur. “Ik heb liever Australië. Argentinië is ook prima maar het mooiste affiche is Nederland – Australië.  Het is toch de favoriet en als je kijkt naar de rest van het toernooi verdienen zij het ook om in de finale te staan. Daarbij, als je wereldkampioen wil worden moet je ook van Australië kunnen winnen.”

Reageer