België houdt Oranjeheren uit olympische finale

De Oranjeheren zijn er niet in geslaagd de olympische finale te bereiken. In de halve finales werd dinsdag met 3-1 verloren van België. Nederland speelt donderdag om 17.00 uur om het brons tegen Duitsland dat met 5-2 verloor van Argentinië.

België had indruk gemaakt in de groepsfase. De ploeg verloor wel van Nieuw-Zeeland, maar toen waren de Belgen al verzekerd van de eerste plaats in de poule. In de kwartfinales werd met overtuiging van India gewonnen (3-1).

Weinig kansen

In het eerste kwart waren de kansen schaars. De eerste Nederlandse strafcorner werd door de Belgische sluitpost Vincent Vanasch onschadelijk gemaakt. België verscheen ook in de Nederlandse cirkel en dat was meteen de beste mogelijkheid in de eerste 15 minuten.

Sebastien Dockier wurmde zich tussen Sander de Wijn en Mink van der Weerden door, maar zijn inzet kwam tegen de zijplank.
België kwam na 25 minuten spelen op voorsprong. Mirco Pruyser duwde Florent van Aubel in de rug, waarna de scheidsrechter de Belgen een strafcorner toekende. De push van Tom Boon werd gesmoord, maar de bal kwam uiteindelijk voor de stick van Jérôme Truyens terecht, die met de backhand doelman Jaap Stockmann kansloos liet.

Voorsprong vergroot

Vier minuten later tekende John-John Dohmen voor de tweede Belgische treffer. De bal werd door de Belgen naar voren gescoopt. Charlier plukte vervolgens de bal uit de lucht en draaide weg van zowel De Wijn als Van der Horst. Hij gaf de bal aan de vrijstaande Dohmen die wel raad wist met deze kans.

Als snel scoorde Oranje tegen. De toegekende corner werd door Van der Weerden via een Belgische verdediger raak gepusht. Vlak voor het rustsignaal mocht Van der Weerden opnieuw aanleggen, maar dit keer werd de corner er door de Belgische verdediging uitgelopen.

Na rust

In het derde kwart ontsnapte Oranje aan een grotere achterstand. Een mooie aanval van België werd door Simon Gougnard maar net naast geschoten. Daarvoor had Nederland twee mogelijkheden op een doelpunt. Valentin Verga kreeg de bal op zijn voet voordat hij kon intikken en een corner van Van der Weerden werd eruit gelopen.

Nederland had nog een kwartier de tijd om de gelijkmaker te forceren, maar een halve minuut na de afslag van het vierde kwart tilde Van Aubel de score naar 3-1 na een goede actie van Thomas Briels, die Van der Horst zijn hielen liet zien.

België blijft overeind

Oranje zette aan voor een slotoffensief. Stockmann werd gewisseld voor een extra veldspeler. Turkstra kwam als vliegende keep erin. Nederland kreeg nog een strafcorner en nam het doel van Vanasch een paar keer onder vuur, maar de Belgische verdediging gaf geen krimp.

België-Nederland 3-1 (2-1)
1-0 Jérôme Truyens (sc)
2-0 John-John Dohmen
2-1 Mink van der Weerden (sc)
3-1 Florent van Aubel

Meer op Hoofdklassehockey.nl:
Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Australië

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Duitsland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen India

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Canada

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Ierland

Lees hier het verslag van het duel van de Oranjeheren tegen Argentinië

Comments (26)

 1. Ton Bogaers

  Terechte overwinning voor onze zuiderburen. Zolang wij het aantal buitenlanders in de hoofdklasse niet gaan beperken zullen we steeds achter de feiten aan blijven lopen.
  Fysiek maar vooral ook mentaal lagen de Belgen mijlenver op ons voor.

 2. Hou toch op! De top is gewoon breder geworden en dat is hartstikke mooi! Geen Duitsland, Australië of Nederland in de finale. Dat zegt genoeg!

  De mannen hebben Australië mentaal overklast. Dan met 1 dag rust weer helemaal herladen is een hele opgaven. België was vandaag gewoon sterker.

  Dan was het twee jaar geleden het WK dat ze op fysiek hebben verloren. Is het nu weer mentaal. Volgende keer hapert de computer van Max.

  Helaas pindakaas!

  Trots op de mannen! En nu gewoon vechten voor de Bronzen plek!

 3. We hebben de concurrentie jarenlang in de keuken laten kijken. Dankzij geiligheid bestuurders hoofdklasseclubs en slappe houding #knhb. Dan loop je er een keer tegen de lamp. Michiel vdh tijdens rio in dienst van Belgie. Straks….. Hoofdcoach bij hc bdaal……ect,ect

 4. Ton Bogaers

  Eerst maar eens reageren onder je eigen naam.
  Gemakzucht, daar gaat het om. Max Caldas heeft geweldige resultaten gehaald met de dames, schuif hem door en het komt goed? Welnee, in feite lopen we mijlenver achter op de concurrentie.
  O, wat zal Bloemendaal blij zijn met het binnenhalen van Florian Fuchs, weer meedoen aan de play-offs maar de eigen talenten (Pelle Vos) worden af geserveerd.

 5. Nederland heeft nu 20 jaar geen gouden medaille winnen.. er is structureel iets mis.

  Het is allemaal de verkeerde kant op gegaan toen Michel van de Heuvel als bondscoach door de obos aan de kant werd geschoven, en daarna Marc Lammers werd gepasseerd. Beiden hebben nu met de overwinning van Belgie op de ultieme manier wraak genomen. Nederland kan en moet zo veel beter, maar met zulke zwakke bestuurders gaat het nooit lukken.

 6. Deze generatie spelers mist gewoon winnaars, volkomen terechte nederlaag.
  Verder een topanalyse van Brinkman bij de NOS.

 7. Goede pot van de Belgen, zij zijn gewoon erg sterk dit toernooi. Wij waren niet zo goed als tegen de Aussies. Waar dat aan ligt? Ik had gehoopt dat met Caldas we goud zouden winnen, maar ook hij en zijn staf kunnen geen wonderen verrichten. Heel shit voor de jongens. Ik denk toch dat ze het onbewust wat onderschat hebben. Zag een interview met Baart en Verga op hockey.nl en vond ze wat laconiek. Belgen hebben gewoon een supergoed team en zijn mentaal sterk en constant. Maar goed, wie het weet mag het zeggen. Zo spelen mag eigenlijk gewoon niet gebeuren in de halve finale. Nu op naar brons, ik denk we dan beter zullen spelen dan tegen de Belgen.

 8. Dit was een goede pot van de Belgen. Met dank aan een aantal Nederlanders die veel energie hebben gestopt in het Belgische hockey. Goede zaak dat zoveel landen mee kunnen doen met de top. Caldas prima coach, maar had hij niet een aantal spelers thuis moeten laten? Verder mist er echt visie bij de bond. Eerst moet alles op snelheid en techniek. En nu moesten de mannen opeens het krachthonk in. Waarin wil je je nu onderscheiden? Wat is de visie? Heb een plan en stel op basis daarvan staf aan. Caldas die opeens bij vrouwen wordt weg getrokken, Marijne die opeens te licht wordt bevonden, van As kon er opeens niets meer van! Wat is het plan? Wat gaan we de komende jaren doen? Met welke staf?

 9. ‘De scherpte ontbrak….’
  Een halve finalische op de Olympische Spelen, treffender kan de instelling van deze selectie niet omschreven worden, volledig gefaald.

  Vergelijkbaar 2 jaar geleden, de heren waren te snel tevreden na een goede prestatie; dit kan ook de begeleiding zich aanrekenen.

  Van de Horst werd aan alle kanten voorbij gelopen, liet zijn vent lopen een aantal keer. Prima kerel, maar laat hij het voortouw nemen met vertrek uit selectie, dat er meer mogen volgen.

  Jack sloeg de spijker op zijn kop, met prachtige ingehouden emotie.

 10. Jammer dat ze niet hetzelfde niveau haalden als tegen Australie, dus gewoon terecht verloren. Prima scherpe analyses van Brinkman, maar even ophouden over het feit dat deze coach voor Belgie werkt. Het team/KNHB heeft hem zelf gedumpt toen. Logisch dat een broodcoach iedere mogelijkheid om naar de OS pakt, top voor hem! Mooi om te zien dat de mondiale top weer breder begint te worden, maar de druiven zijn zuur bij KNHB. Nu wel Duitsland weer even een douw geven.

 11. @Coorslight,

  Wat heeft Marc Lammers hier nu mee te maken. Hij heeft die Belgen bijna de afgrond in geduwd. Over hem zijn ze echt heel negatief. Dat vonden ze een clown. Dus dat dit ultieme wraak van hem is lijkt me een grap. VdHeuvel daarentegen is de baas van deze ploeg. Je ziet het ook aan de manier van hockeyen, bijna een kopie van OZ. Die Kiwi krijgt de credits maar vd Heuvel maakt uiteindelijk het grote verschil. Vergeet Bert Wentink niet. Ook een nederlander die al jaren geweldig werk verricht in Belgie. Maar wraak van vd Heuvel, absoluut en terecht.

 12. Ik vind het wel heel erg arrogant van ons Nederlanders dat wij vinden dat de Belgen winnen door “onze” inbreng. In mijn ogen hebben de Belgen dit geheel zelf gedaan en hadden ze ook zonder ons met deze (al jaren) talent volle groep de wedstrijd kunnen winnen.

 13. Hockeywatcher

  Dank je, Calimero!
  De opkomst van het Belgische hockey is er gekomen door de ontwikkeling van jeugdtalent en een professionalisering van de nationale bond. Een jarenlange investering in talent, en dit door de betrokkenheid van heel wat mensen. Dat daarbij talent uit het buitenland wordt aangetrokken lijkt me niet meer dan normaal (dat doen ze in Nederland trouwens ook, kijk maar naar spelers en coaches).
  Deze overwinning zat er al een hele tijd aan te komen, en is dan ook oververdiend voor de spelers en staf!

 14. België speelde gewoon op hetzelfde nivo als dat ze het hele toernooi al spelen.Vanaf wedstrijd nr1 spelen zij als de echte kampioen……fris,snelheid,karakter en heel veel techniek.
  Tel daar dan nog eens de fysieke kracht bij op en dan zie je dat deze ploeg echt compleet is en de komende jaren alles gaat winnen wat er te winnen valt.
  En om nu te zeggen dat wij de belgen beter maken gaat mij veel te ver………denk dat bijv. Thomas Briels iedere verdediger bij O-Z beter heeft leren verdedigen,anders is hij op trainingen helemaal niet af te stoppen.Dus we maken elkaar beter!En zo hoort het ook natuurlijk.
  Het Ned.eftal is de juiste weg ingeslagen en moet gewoon veel moed putten uit de pot tegen Australië…….dat is hoe je wilt spelen.Met wie dat gebeurd is aan de bondscoach.

 15. Patrick Hens

  Ik heb als Belgische hockey fan met verbijstering geluisterd naar het commentaar van Jacques Brinckman na de overwinning van België tegen Nederland wanneer hij stelde dat Nederland eigenlijk verslagen werd door de 3 Nederlanders, Lammers, Delmee en Van den Heuvel.
  Ongetwijfeld hebben deze heren bijgedragen tot het Belgische succes. Daarvoor zijn ze er ook bijgehaald door de Belgische Bond. Maar zou het, op zijn minst, niet wat eleganter, professioneler en sportiever geweest zijn om eerst en vooral de Belgische verdiensten in de verf te zetten.
  Het is de uiterst getalenteerde en gemotiveerde Belgische spelersgroep die Nederland heeft overwonnen. Deze groep wordt nota bene geleid door een Nieuw-Zeelandse coach en door een staff die in grote mate bestaat uit Belgen (Philippe Goldberg, Joerie Beunen,…) Tevens wordt de groep en het Belgische project gesteund door meer dan 35.000 Belgische hockey beoefenaars.
  Graag een beetje respect voor het Belgisch hockey, Jacques!

 16. @Patrick – mee eens. Nederland heeft 250.000 hockeyers, bijna 10x zo veel als Belgie, dus het is niet vreemd dat we excuses proberen te zoeken voor ons verlies!

 17. @Patrick Hens

  Volgens mij heb jij niet naar het volledige commentaar van Jacques Brinkman geluisterd, maar blijkbaar alleen maar wat je wilde horen. Jacques Brinkman heeft letterlijk alles verteld wat slecht ging op alle fronten bij de heren en daar ben ik het volledig mee eens. Wat ik zeker niet begrijp is dat iemand die al meer dan 10 jaar coach is geweest van meneer van der Weerden assistent is van de tegenstander, je dan nog strafcorners laat nemen van de meneer van der weerden en deze niet op varianten gaat spelen om zo de Belgen wat slimmer af te zijn.

 18. Hockeywatcher

  Interessante statistieken:
  FG PC
  BEL 25/75 2/23
  NED 12/55 11/34
  ARG 8/41 12/45
  GER 13/75 7/24

  België zeer efficient in het scoren van field goals, dramatisch slecht op strafcorners.
  Zet Nederland te veel in op de strafcorner als wapen?

 19. Klopt is ook arrogant zoals ik het terug lees. Niet de bedoeling. Dit is een gouden lichting van Belgie. Waren ze al onder 16 en onder 18 dus helemaal geen toeval. Gewoon een fantastische ploeg. Waar ik echter van overtuigt ben is dat vd Heuvel het laatste zetje heeft gegeven naar winnen.

 20. De Belgen waren gewoon op alle vlakken beter. Ze hebben een talentvollere ploeg. Het zit ook beter in balans mbt fysiek, snelheid, techniek, mentaal en natuurlijk tactiek.
  Wij moeten wel concluderen dat de huidige groep steeds faalt. Mentaliteit is iig matig.

 21. Alle complimenten voor het Belgische hockey. We kunnen veel van hun leren. En kan Arno den Hartog als technisch directeur van de KNHB nu eindelijk met pensioen? Al meer dan 20 jaar bepaalt hij het beleid en er zit meer opportunisme dan visie achter. Waarom zit hij er al zo lang? Voor zichzelf? Het beleid faalt al jaren (al 20 jaar geen goud op Spelen voor de mannen). In 2008 niet aangedurfd om Marc Lammers (na 8 jaar dames) op de mannen te zetten, een jojo beleid met bondscoaches (vd Heuvel, Marijne) en de laatste jojo actie (Caldas naar de mannen, terwijl hij met de vrouwen nog geen 4 jaar bezig was) is dus ook al jammerlijk mislukt. Opportunisme en korte termijn denken. Laat er iemand komen met een moderne visie op internationaal tophockey. De hockeysport in Nederland verdient dat niet alleen maar heeft dat echt nodig (en niet bobo’s die elkaar de hand boven het hoofd houden). In feite maakt alleen Marjolein Bolhuis er ondanks alles nog iets van. Cruijff zei ook altijd dat als het in de top van de organisatie niet klopt, je nooit langdurig goede resultaten krijgt. Hij had wel vaker gelijk. Tijd voor een fluwelen revolutie bij de KNHB!

 22. Ik heb jarenlang met deze jongens in het team gezeten, nationaal en club niveau. Ik heb me verbaasd dat we een heel toernooi goed konden spelen, de grootste lol hadden en iedereen konden verslaan tot de finale. Het moment dat we de finish inzicht hadden struikelden we. Onverklaarbaar. Vreemd. Het lukte niet.

  Nu een aantal jaar later en van een afstand zie ik hetzelfde gebeuren. Ik kijk er anders naar, zie dat er spelers zijn die niet meer samen spelen, gaan voor een individuele actie en vergeten wat een collectief is.

  Buiten de lijnen zijn de heren ook meer bezig met wat ze kunnen verdienen en wat hun status is. De focus ligt niet op het team, de focus ligt op het individu. Vreemd genoeg heb je in een team altijd mensen met het hoogste woord en mensen die stil zijn maar wel hard werk en zorg dragen voor de ondergrens van het team.

  Maar de spelers die zorgen dat ze zelf hun mond houden en hard werken worden nu gedomineerd door spelers die in de spotlights willen staan maar kennelijk niet die druk aan kunnen en niet thuis geven.

  Ik kijk nog steeds met veel plezier naar de heren en zal de hoofdklasse weer bezoeken maar denken de heren nu echt dat ze terug komen op hun club en dat iedereen staat de applaudisseren ? Hopelijk hebben ze de nederigheid om met gepaste trots weer terug te keren op de Nederlandse velden en echt te werken aan hun prestaties op de momenten die er om gaan. Anders wordt het nooit iets.

  Talent genoeg.

 23. @teamgenoot

  Beetje overdreven dit. Allen Bakker en Verga hebben een grote mond. Voor de rest valt het wel mee.

 24. Ok overdreven. Ik zie nu een verhaal van De Wijn op hockey.nl ”Te weinig respect voor ons zelf”

  Waar heeft deze gast het over, gewoon slecht verdedigd van hem een paar keer. Moet je je zelf daar echt voor respecteren ? Of dus gewoon jezelf wegcijferen voor het team en een keer doen waar het om draait ? Namelijk zorgen dat die bal niet in de cirkel mag komen.

  Kijk naar al die gasten hun instagram accounts, blijven maar kiekjes de wereld ingooien. Duidelijk bezig met hun achterban vertellen dat ze echt daadwerkelijk daar zijn.. dat weten we toch allemaal al.

 25. @Teamgenoot: helemaal eens! Wat betekent ‘Te weinig respect voor onszelf’ nou weer? Ik word gek van die semi-filosofische uitspraken van Max Caldas. ‘We zijn niet zo goed, als de mensen die zeggen dat we goed zijn denken en niet zo slecht als de mensen die zeggen dat we slecht zijn denken’. Nee, Max, de anderen zien het verkeerd (de media, het publiek) of doen het verkeerd (de spelers). De enige die er verstand van heeft dat ben jij! Je lijkt van Gaal wel. Win dan ook gewoon die gouden medaille man!

 26. Nu consequent zijn en Caldas ontslaan ! Want we ontslaan altijd de coach als de spelers falen. Wat zal de vorige coach met een glimlach zijn gaan slapen ……

Reageer

Contact Us