Bjorn Kellerman: ‘Het is gewoon een uniek team’

Na de 5-0 nederlaag in de poulefase was de EK-finale een mooi podium voor revanche tegen België. Het duel leek een kopie te worden van die verliespartij, maar de Oranjeheren beten zich vast in hun tegenstander en lieten niet meer los. Een 2-0 achterstand werd omgezet in een 4-2 overwinning met als beloning de Europese titel.

Unieke ploeg

“Het is gewoon een uniek team. We zijn er nog lang niet. Dat is echt zo. Er zijn nog heel veel gaten. We komen 2-0 achter. Dat moeten we ook weer analyseren, maar ik denk dat we met dit team echt ver en echt een goede prijs kunnen gaan pakken”, zegt Kellerman.

Na de mislukte Spelen in Rio, waar de ploeg naast de medailles greep, sloeg bondscoach Max Caldas een andere weg in met het team. “We hebben vier kernwaarden opgesteld met elkaar”, legt Kellerman uit. “Hier staan we achter. Wat er ook gebeurt. Als we verliezen, als we winnen, we blijven erin geloven.”

Kracht van het team

“We verliezen met 5-0 van België, maar we blijven erin geloven en herpakken ons tegen Oostenrijk. En nu weer tegen Engeland en België. Die kracht, dat elke keer blijven doen, is denk ik de kracht van het team. En dat maakt het team zo uniek.”

“We hebben één ding gezegd: na het toernooi, of we winnen of verliezen, gaan we de kernwaarden niet veranderen”, gaat Kellerman verder. “Het belangrijkste is dat we het moeten laten zien. We moeten ballen tonen op het veld, elkaar durven inspelen, aanvallend willen spelen. Dat willen we, doe het dan ook. We hebben de spelers ervoor.”

België met voorsprong rust in

Nederland begon sterk aan de finale tegen Belgié, maar net als eerder in de poulefase gingen de Belgen efficiënter om met de kansen. Bij rust leidden de zuiderburen met 2-0. “Ik denk dat we eerste helft weer een beetje over ons heen lieten lopen”, analyseert Kellerman. “Toen we voor de tweede helft in de kleedkamer kwamen, zeiden we tegen elkaar: we hebben nog een halfuur te spelen. We kunnen het als team. In de tweede helft zag je Luypaert lopen en als je Luypaert laat lopen dan is dat voor ons lekker.”

De 2-1 van Robbert Kemperman, een prachtige knal na een nog mooiere scoop van Sander de Wijn deed het Wagener Stadion ontploffen. Het doelpunt hielp Nederland over het dooie punt heen. “Of het nu een intikkertje was geweest of als nu de goal van het toernooi van kempie. Die goal is belangrijk, hoe dan ook. Want als zij 3-0 maken wordt het heel moeilijk en als wij 2-1 maken, hebben we nog alle kansen.”

Lawaai van de tribunes

Niet alleen de spelers, ook het publiek besefte dat de finale nog niet verloren was en ging nog meer achter Oranje staan. Dat merkte Kellerman ook op het veld. “Überhaupt was het tijdens de hele wedstrijd in het stadion lawaai om het zo maar te zeggen. We hoorden elkaar niet meer”, zegt Kellerman.

“Elke actie, elke kans die we hadden, merkte je dat het publiek achter ons stond. In de tweede helft zag je toen we de goal maakten dat ze nog meer achter ons gingen staan en ons er doorheen trokken. Ik denk ook dat we grotendeels door het publiek ook deze prijs gepakt hebben.”

Nekslag België

Gesteund door het publiek maakte Mirco Pruyser gelijk, nadat push van Mink van der Weerden uit een corner de onderkant lat had geraakt. Op dat moment stonden de Belgen met tien man vanwege een gele kaart voor Manu Stockbroekx. Het was volgens Kellerman het breekpunt in de wedstrijd voor België.

“Dat was voor hen killing. Ze konden geen druk meer zetten. Wij konden rustig spelen, wij konden uitzoeken en konden naar een corner toe hockeyen. We wisten, we hoeven niet van een keer van achter naar voren, moeten van linie naar linie. Als we dat doen dan weten we dat die Belgen bang zijn. Dan verbreek je eigenlijk hun zones. Dat deden we heel nauwkeurig en haalden corner na corner.”

Succesvol seizoen

Daarna pushte Van der Weerden nogmaals raak en zette Pruyser in het slot van de wedstrijd de eindstand van 4-2 op het bord. De Europese titel vormt voor Kellerman een sluitstuk van een zeer succesvol seizoen. “Ik had het er met Sander de Wijn over. Van gast, wat is dit? Vorig jaar EHL nu landstitel, HWL winst en nu de EK-titel. Wanneer houdt het op?”

Comments (4)

  1. Hulde, ik had het niet verwacht na de afgang tegen Belgie. Het resultaat telt echter, al is er nog wel wat werk aan de winkel. Het is ze gegund hopenlijk de opmaat naar nog veel meer successen:)

    Caldas heeft net als Van As eerder, ‘een aantal bomen gekapt om het struikgewas te laten groeien’ en rijpen.
    De reden achter de verwijdering van Hertzberger en vd Horst is nooit bekend geworden, doch ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat beiden het groepsproces in de weg stonden, dan wel hier geen bijdrage aan leverden. Tussen de regels door lees ik dat het teamgevoel beter is dan vorig jaar en daar zal het niet selecteren van de 2 ervaren krachten wel aan hebben bijgedragen.

  2. Inderdaad een hele mooie wederopstanding in 3&4e kwart.Verdiende overwinning met veel power. Moeten proberen zo min mogelijk buitenlanders toe te laten in de competieties. Maak me wel zorgen over de kwaliteit van de keepers ten opzicht van de concurrentie in top 5.

  3. Heel knap terug gekomen van onnodige achterstand. Niveau van keepers en per kwart wisselen discutabel, snap hier echt niks van. Geef gewoon een keeper het vertrouwen, gaan ze vanzelf meer ballen stoppen en indien niet goed genoeg stel je de andere op. In finale bij beide goals lijken ze niet vrijuit te gaan. Eindconclusie: prima resultaat, nog wat werk aan de winkel om straks ook wereldkampioen te worden en maak gewoon de keuze voor de beste keeper!

  4. En wie is dan de beste van de twee ? Kwaliteit inderdaad niet het hoogst tov de rest van de landen.

Reageer

Contact Us