Bondscoach van Ass: "We zijn geen titelkandidaat in Londen" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Bondscoach van Ass: "We zijn geen titelkandidaat in Londen"


Begin januari vond de bondscoach het grootst mogelijke schokeffect in de verbanning van De Nooijer en Taekema. Want veranderingen doorvoeren aan de top hebben pas effect. Net zoals een van zijn inspirators de Chinese generaal Sun Tzu die opdracht kreeg om 180 concubines te trainen.Toen deze voor de tweede maal zijn orders niet uitvoerden liet hij de twee aanvoerders onthoofden. Daarna voerden de overgebleven zijn opdracht perfect uit.
Van Ass:”Ik wil het anders, ik wil dat we met z´n allen aanvallen en met z´n allen verdedigen. Na de Champions Trophy in Auckland kreeg ik het gevoel dat ik alles weer moest resetten. De laatste twaalf jaar hebben we geen hoofdprijs meer gewonnen en in Nieuw Zeeland kreeg ik niet het gevoel dat dat wel zou gebeuren als we zo doorgingen. We zijn geen titelkandidaat in Londen maar behoren wel tot de top drie van de wereld en kunnen een medaille winnen. Maar dan moet er wel één team staan.”
Bron:Volkskrant

Comments (55)

 1. Sun Tsu Il Ass

  Wij behoren tot de Top drie van de wereld maar zijn geen titelkandidaat… Slappe hap zeg! Wel weer hilarisch dit stukje, Jiskefet zou er wat mee kunnen!

 2. @sun tsu il ass, nou dat klopt toch ook, wij zijn geen titelkandidaat er zijn de afgelopen jaren 2 landen steeds beter geweest, dus iedereen met een beetje realisme kan zich hier in vinden

 3. Sun Tsu Il Ass

  Alles kan gebeuren op een Olympisch toernooi, in de sport moet je voor het hoogste gaan; Gold and nothing less! En niet bij voorbaat jezelf indekken onder het mom van ‘realisme’. Kan flink wat voorbeelden aanhalen.

 4. @Sun Tsu Il ass, heeft niks met indekken te maken, zo liggen de feiten.
  Wij zijn de afgelopen jaren niet in de buurt geweest van Duitsland en Australie, dat kan ook jou niet zijn ontgaan toch?

 5. Als Bert van Marwijk dit had geroepen voordat hij in 2010 naar Zuid-Afrika was gegaan was hij direct ontslagen.
  Jezelf in als underdog positioneren is prima, en misschien ook slim. Maar dit lijkt meer op laf indek gedrag. Een topsportcoach onwaardig, maar dat is deze man ook helemaal niet.

 6. @yankee, wat een onzin.
  Volgens mij heb ik Bert van Marwijk voor het toernooi ook niet horen roepen dat hij wereldkampioen zou worden? hij was 1 van de kanshebbers, dat zijn de hockeyers ook nog steeds.
  De feiten zijn alleen wel dat we de laatste jaren niet dichterbij Australie en Duitsland zijn gekomen.

 7. Van Oostduin

  Ben niet voor en ben niet tegen Van Ass, maar de kritiek hierboven is in mijn ogen erg gezocht. Als je Van Ass niet moet, kun je dit beter onomwonden opschrijven. Vermoei ons dan niet met kulargumenten. Van Ass lijkt gewoon te beseffen waar hij met zijn team staat. Niet meer, niet minder. Overigens absoluut geen onrealistische inschatting. Mocht hij er in Londen meer weten uit te halen dan brons, is dit mooi meegenomen. Prima om geen overspannen druk op het team te leggen of die er zelfs af te halen. Laat die jongens zich geconcenteerd voorbereiden en in Londen gewoon zien hoever ze komen. Te veel negatief gezeur intussen. Team under reconstruction.

 8. Dus de inspirator van Van Ass is 1 of andere Chinese dictator genaamd Sun Tzu?! Het moet toch niet gekker worden met die man..
  Toen hij 2 jaar geleden werd aangesteld was de doelstelling van de KNHB duidelijk:Olympisch kampioen worden!
  Wat een slappe hap dat nu opeens de doelstelling drastisch bijgesteld wordt.
  Wordt het niet eens tijd om te moven meneer van Ass?

 9. @E.N., lijkt me sterk want 2 jaar geleden lagen we al een straatlengte achter op Australie en Duitsland.
  Het is jou toch ook niet ontgaan dat we de afgelopen jaren niet dichterbij deze landen zijn gekomen? de doelstelling moet altijd zijjn dat je naar het hoogste streeft, maar realistischer is het om te zeggen dat de eerste 2 plaatsen zeer moeilijk gaan worden.

 10. De bal is rond

  Voor het EK van 2012 zijn onze voetbal jongens ook geen titelkandidaat dus…

 11. @ de bal is rond, afwachten dus.

 12. @kim il
  Natuurlijk heeft Bert van Marwijk niet geroepen dat hij wereldkampioen zou worden. Waar het om gaat is dat hij niet bij voorbaat is gaan roepen dat een derde plaats al heel mooi zou zijn, omdat andere landen te ver voor liggen. Laat staan dat hij een Chinese wijsgeer erbij haalt.
  Underdog is prima, maar dat is wat anders dan jezelf onder opgaaf van redenenen bij voorbaat kansloos voor de hoogste eer verklaren. Prima dat wij dat soort bespiegelingen als deelnemers op dit forum met elkaar delen, maar niet voor een bondscoach van een groot hockeyland.. Deze man wordt steeds meer een karikatuur van zichzelf.

 13. 2 jaar verder en de resultaten zijn nog precies hetzelfde namelijk 3e van de wereld. De doelstelling is bijgesteld naar onderen. Kan iemand mij nog eens uitleggen waarom Michel v/d Heuvel eigenlijk weg moest?

 14. @yankee, dat roept van Ass toch ook niet? hij zegt we zijn niet de topfavoriet, dat klopt als een bus.

 15. Bellaartje

  Michel was daarbij tactisch veel beter en had tenminste alle hockeydiploma’s! Maar weggestuurd wegens slechte communicatie met de pers. Haha en nu hebben we deze kwibus!
  ‘kunnen een medaille winnen’ ??!!
  v/d Heuvel derde op het WK, een medaille is het minste Assjemenou. Daarom vind ik dit ook laf qua doelstelling en dacht dat dit ook niet de beoogde doelstelling was van de KNHB.

 16. @bellaartje, nee dat is maatgevend een diploma, hou toch op.
  Natuurlijk is vd Heuvel niet weggestuurd vanwege slechte communicatie met de pers, zo wel heel onnozel zijn als je dat werkelijk geloofde.

 17. Dat klopt. Van Ass had nog een appeltje te schillen met vd. Heuvel na het WK U21 in Singapore. Daar heeft vd. Heuvel zich niet populair gemaakt.
  Maar goed, laten we blij zijn dat er eindelijk wat meer duidelijk is over de beweegredenen van de bondscoach. Of het werkt zien we van de zomer wel.

 18. Floppieenteun

  Daar gaan we weer. 80 a 90 procent van de hockeykenners is voor een vertrek van Van Ass en een terugkeer van De Nooijer. 10 a 20 procent wil zo blijven aanmodderen. De KNHB luistert naar die 10 a 20 procent en van Ass stapt zelf niet op. Eindeloze discussie dus! Of je nou voor- of tegenstander van Van Ass bent, de sfeer (lees: gedoe m.b.t. Van Ass) rondom het Nederlands hockeyelftal is momenteel niet van topsport niveau. Met een coach waar de hele hockeywereld (incl. spelers) achter staat ( van mijn part Bassie van Bassie en Adriaan) ben je meer gebaat. Wie weet kan zo´n coach een R. Brouwer of N. Meijer overhalen om naar de OS te gaan, al is het maar voor de ervaring en begeleiding. Zo ontstaan er ook leuke discussies, komt er vanzelf een optimaal klimaat om te presteren (daar ligt je grootste kans op een gouden plak) en ben je niet constant bezig met de vage acties en uitspraken van Van Ass.

 19. Koekenpan

  Als je jezelf met een Chinese dictator vergelijkt dan ben je wat mij betreft een grote pannenkoek! Het Nederlandse hockeyteam zit niet te wachten op een dictator waarbij iedereen doet wat hij zegt maar op een kundige coach die de beste spelers met elkaar kan laten spelen.

 20. self-pass

  Als je je in coachen wilt verdiepen, kom je de naam Sun Tzu wel eens tegen. Geen dictator maar een generaal. Paul van Ass vergelijkt zichzelf hier niet mee maar vind er inspiratie.
  Zoek even op internet en download het werk van Tzu. Doe er
  je voordeel mee of niet. Dommer word je er niet van. Maar
  vergelijk Paul nou niet met een Chinese dictator. Slaat weer
  helemaal nergens op. (en het werk van Tzu zet je in ieder geval
  aan het denken, of je het wat vindt of niet, of je het wil gebruiken of niet)

 21. Tjun chi Nojier

  Veld Maarschalk Tjun chi Nojier zegt lekkale jonguh die Sun Tsu Il Ass, sambal bei of lievah gouwe plac (Made in China)?
  Wikipedia:
  Dit lukte hem in één sessie met behulp van een rigoureuze methode: toen de concubines zijn orders een tweede maal niet opvolgden liet hij twee van hen (die hij tot aanvoerder had benoemd) onthoofden. Daarna voerden de concubines de opdrachten perfect uit.
  Zijn boek, Sunzi bingfa, werd in de vorige eeuw nog gebruikt door Jozef Stalin en Mao Zedong.
  En in de 21ste eeuw door P. van Ass, oud bondscoach Nederlands elftal.

 22. van Marwijk heeft wel degelijk gezegd dat hij naar Zuid Afrika ging om Wereldkampioen te worden en niks minder, realistisch of niet. En hij liet de spelersgroep dit ook gelvoen waardoor ze er met zijn allen voor gingen.
  (En als Robben gewoon in de finale had gescoort was het nog gelukt ook). Dat is goede coaching, het maximale er uit halen.
  Het begint bij geloof in eigen kunnen, een goed en gedisciplineert spelend Nederlands hockeyelftal moet goud kunnen halen (lees kunnen, Australie is topfavoriet, maar voor het WK voetbal zat Nederland ook nog niet bij de topfavorieten).
  Van Ass komt nu, naar 1,5 jaar aanmodderen en veel geblaat ineens met dit verhaal (net zoals hij ineens de grote bomen moest wegsnoeien). Zeer zwak, hou dan gewoon je bek dicht. Dit is ook niet goed naar de spelersgroep, bij voorbaat uitgaan van maximaal brons. Van Ass praat teveel, handelt inconsequent, gaat raar met spelers om en als klap op de vuurpijl is het spel ook nog niet om over naar huis te schrijven.
  Van Ass is geen geloofwaardige bondscoach, maar ik weet niet hoeveel zin het heeft om nu nog een ander neer te zetten die het kan keren.
  Ik vermoed overigens dat hij de Nooijer terug haalt en dat Teun dit allang weet, Taekema weet ik niet of die nog terug komt.

 23. @tape. Jij weet blijkbaar meer dus vertel even waarom hij dan wel weg moest…..

 24. Koekenpan

  China zou meer gebaat zijn met een generaal die alle concubines optimaal kan laten presteren zonder de kop af te hoeven hakken van twee kopstukken. Beetje overkill van een onbekwame leider die niet in staat is zijn concubines op een normale manier optimaal te laten functioneren.

 25. @Piet, misschien was het wel een evaluatie vd spelers

 26. @BM, dan gaan we een heleboel gouden medailles winnen in Londen als ik jou stelling lees, of het realistisch maakt namelijk niet uit.

 27. Chinese Muur

  Begrijpelijk die selectie van 40 man vorig jaar door Sun Tsu Il Ass: https://lichieng.nl/menukaart/
  Lastig kiezen…

 28. @chinese muur, wat een geweldige bijdrage ( Not )

 29. @E.N.:check je feiten! Bij de aanstelling van Van Ass werd gesproken over een medailleplaats bij de OS 2012 in Londen en goud op het WK in 2014 in Den Haag.

 30. Foo Yong Hai

  Humor is altijd een goede bijdrage Tieske. Paulus begint zelf over die gekke Chinees.
  ‘Like’ het maar hieronder;
  Vind ik leuk

 31. @foo Yong Hai, humor is zeker leuk maar dit is een bijdrage waar niemand wat aan heeft en dus totaal zinloos.
  Zeg wat je van het onderwerp vind of niet.

 32. Duidelijk:
  Ook international Floris Evers en de voormalige Australische ster Jay Stacy komen in de krant aan het woord. Evers geeft aan dat ‘deze zaak’ aan hem vreet. ‘Ik geniet van de olympische voorbereiding, maar dit vreet onbewust. Er zijn in dit proces fouten gemaakt maar geen onherstelbare fouten. Van Ass weet exact hoe ik er over denk. Voor april moet er duidelijkheid zijn.’
  Stacy geeft aan dat de ‘affaire De Nooijer’ ook in zijn vaderland op de voet wordt gevolgd. ‘In Australië kan je weddenschappen afsluiten of hij wel of niet naar de Spelen gaat. Natuurlijk gaat Teun naar Londen. In december werd hij nog gekozen in het wereldelftal. Zo’n speler laat geen coach thuis.’ (vk)

 33. @VK, prachtig hoor wat Floris Evers zegt, voor april moet er duidelijkheid zijn, want anders? stopt hij dan? nee natuurlijk niet hij zegt wat een groot deel wil lezen en of horen.
  Als de Nooijer terug zou komen was dat allang gebeurt, gaat echt niet meer gebeuren.
  Jammer maar wel de realiteit.

 34. Het feit alleen al dat hij zegt dat het ‘onbewust vreet’ zegt al genoeg over de interne situatie.
  Of hij zegt wat een groot deel ook wil zeggen maar tot nu toe hun mond moet houden.
  Past wel bij Ass, mensen de mond snoeren net zoals die Chinees. Dacht dat hij geen interviews meer zou geven?
  Wederom leuk materiaal, is net een slechte B-film.
  Wordt nog steeds aangemoddert, wat een top voorbereiding voor de OS en dit komt toch alleen door deze coach! Hopelijk is hij hockeyend tactisch beter aangelegd… Tijd voor een spindokter?

 35. @Vk, dat geloof je toch serieus niet echt he? dat zou wat naief zijn.
  We zullen straks in Londen zien hoe de voorbereiding was, kunnen we nu geen conclussies aan verbinden.

 36. self-pass

  Er is maar 1 zinnig uitgangspunt in teamsport: beter willen worden, individueel en als team (indien van toepassing) en altijd je stinkende best doen.
  Word je vanzelf een keer kampioen (of je bereikt net zo veel
  en verliest van een beter team en dan heb je echt niet gefaald).

 37. Vind het knap van van Ass. Hij maakt zijn eigen keuzes hoe moeilijk de beslissing ook.
  Ga zo door!

 38. Dan heb je precies de verkeerde ingreep gemaakt va ASS.
  Als je wat vaker naar hoofdklasser wedstrijden kijkt en goed luistert dan weet je precies wie die meters niet wil maken.
  Wees een vent en steek de hand in eigen boezem en neem die ene kanjer gewoon terug in je selectie.
  De man die altijd – daar- staat waar het nodig is.

 39. In het belang van het Nederlandse hockey kan maar beter totaan de OS een complete radiostilte worden ingelast. De onzin die de bondscoach uitkraamt wordt met de dag gekker, en ontslagen gaat hij toch niet meer worden.
  Bij voorbaat de geesten verzoenen met minder dan het hoogst haalbare: laf indekgedrag, daarnaast kán het ook niet prestatiebevorderend zijn. Qua persoonlijkheid ook een slecht visitekaartje voor de bond op zoek naar een breder publiek.
  Alternatief: een persvoorlichter a la Kees Jansma.
  Wij babbelen – niet langer voorzien van prikkelende statements – intussen wel lekker op dit forum door. In de tussentijd zet Van Ass alles op alles om de ploeg klaar te stomen voor Londen met een zo groot mogelijke kans op goud. Wij zien wel met welk spelersmateriaal dat gaat gebeuren.

 40. @yankee, vind de dingen die jij roept vele malen irritanter.
  Oordeel nou maar gewoon na de spelen ipv continu in herhaling te vervallen, we weten nu wel hoe jij erover denkt.

 41. stilte aub.

  Waarom geeft deze man in hemelsnaam weer een intervieuw, de media slupt alles op wat er rondom dit toneelstuk verschijnt. Evers zegt “het vreet aan mij” en hij is echt niet de enige van het Ned.XI tral. Hoe moeten deze jongens zich optimaal voor bereiden op de OS als er iedere keer weer iets nieuws gezegdb wordt waarop een ieder zijn bewondering of gal kwijt kan. Heerlijk voor een forum als dit maar een ramp voor een team in voorbereiding. Wanneer grijpt de KNHB eens in om een boegbeeld als het heren elftal van hun clubje eens uit de wind te houden, of zijn de Bobo’s daar niet voor??

 42. @stilte aub, hou toch op de rest van die jongens heeft deze beslissing aangehoord en iedereen heeft er wat over kunnen zeggen en nu zijn ze doorgegaan met het heden en hebben deze kwestie volledig achter zich gelaten.
  Het is dus ook totaal geen ramp voor het team aangezien ze er nul komma nul invloed op hebben, iedereen vecht voor zijn eigen plek.
  Zou geen kwaad kunnen als wat meer mensen op dit forum zich ook op het heden richten en het heden is dat beide spelers niet meer meedoen en of je dat nou wel of niet terecht vind, zo is het en daar veranderen we niks aan door op een forum van alles en nog wat te roepen.

 43. Waarom moeten we Taeke en Teun als één situatie zien? Taeke brengt de laatste jaren in het veld inderdaad vrij weinig, zou ik alsnog meenemen als staf om de corners te perfectioneren. Misschien inderdaad in het veld niet van toegevoegde waarde. Teun daarentegen is een van de beste hockeyers ter wereld. ALTIJD meenemen. Die tegenstanders lachen zich rot dat wij hem thuis laten.

 44. @steven, de tegenstand lacht al jaren om ons niet opeens nu omdat ze er nu niet meer bijzijn.

 45. ad blijkbaar ben je een buitenstaander want binnen de groep leeft er wel degelijk wat qua terugkeer…
  Eind maart, mark my words.
  Blijft een forum met voor- en tegenstanders dus bij iedere comment kan je wel weer gaan reageren en oproepen tot stilte maar lijkt me beetje vermoeiend worden na al die maanden onder al die namen.

 46. @vk, droom lekker verder.
  Deze jongens zijn daar totaal niet mee bezig, die vechten allemaal voor hun eigen plek in de selectie.
  Ik roep niemand op tot stilte maar tot realisme zijn 2 totaal verschillende zaken, zoek het anders even op.

 47. Koekenpan

  @ad, ga toch weg man met je “zou geen kwaad kunnen als wat meer mensen op dit forum zich ook op het heden richten en of je dat nou wel of niet terecht vind, zo is het en daar veranderen we niks aan” (voor de zoveelste keer, je valt in herhaling)
  Op dit forum wordt er kritiek geleverd op het heden, of je dat nou wel of niet terecht vindt, zo is het (zeker zolang die pannenkoek aan het roer staat) en daar verander jij helemaal niets aan. Dát heeft te maken met realisme.

 48. @koekenpan, en nog pak je het niet op, jammer.

 49. @koekenpan, jammer van die onnodige woorden als pannenkoek ( zal de leeftijd wel zijn )
  realisme is dat je na Londen conclussies kan trekken, realisme is dat beide heren er niet meer bij zijn, realisme is dat we al jaren niet meer in de buurt komen van Duitsland en Australie.

 50. Koekenpan

  @ad, ga er maar niet van uit dat ik ooit iets van je zal oppakken, of je dat nou wel of niet terecht vindt, zo is het en daar verander jij helemaal niets aan.

 51. @koekenpan, haha ik had het in de gaten, maar aan je schrijven te lezen komt wijsheid hopelijk met de jaren.
  Nou tandenpoetsen en je bed in.

 52. Dhr. Floris

  Nou ok dan, als Sun Tzu lezer het volgende:
  De twee concubines werden niet vermoord om “ruimte te maken voor de anderen”. Zij kregen een opdracht die ze niet juist uitvoerden omdat ze aan het grappen maken waren/niet serieus waren. Sun Tzu herhaalde de opdracht en toen zij hem weer niet goed uitvoerden werden ze onthoofd als voorbeeld voor alle anderen.
  De les van Sun Tzu was dat duidelijk moet zijn in je bevelen maar als ze duidelijk zijn moeten ze meteen en naar de letter opgevolgd worden. Als dat niet gebeurd hak je iemands hoofd af.
  En hier eindigt de les.:)
  Het heeft dus niets te maken met ruimte maken voor kleine bomen. Als deze vergelijking wel opgaat is het dus kennelijk zo dat zijn opdrachten niet opgevolgd worden, maar dat is iets heel anders.

 53. Lekker dan,zitten we opgescheept met een leipe bondscoach wiens grootste voorbeeld een Chinese dictator is. De beste man maakt zich keer op keer volstrekt belachelijk en iedereen behalve de KNHB weet dat. Van Ass zal wel flink gebaald hebben dat hij 4 jaar geleden nog geen bondscoach was. Dan had hij naar het land van zijn Grote Leider gekund.

 54. Forstaufseher

  Deze man is een karikatuur van zichzelf: vandaag opnieuw een interview in het AD waarin hij zichzelf en het Nederlandse hockey volledig belachelijk maakt. We worden hard door onze concurrenten (Duitsland en Australie) uitgelachen om de komedie die onze bondscoach opvoert, en er worden zelfs weddenschappen op de terugkeer afgesloten.
  Het is toch wel ironisch dat onse fors betaalde Bondscoach al zijn kennis uit een goedkoop management boekje (a 25e) haalt: https://www.managementboek.nl/boek/9789047002031/sun-tzu-voor-managers-werner-schwanfelder. Ben benieuwd welke andere literatuur hij gebruikt? Hockey voor Dummies?

 55. Dhr. Floris

  @leipo, Sun Tzu was een generaal in dienst van He Lu van het koningkrijk Wu rond 500 v Christus.
  Hij was geen dictator.

Reageer