Bouwens: ‘Als je er plezier in hebt, komt de rest vanzelf’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Aanstaande zondag gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Kampong middenvelder Erik Bouwens heeft een spannend seizoen voor de boeg. Niet alleen hoopt hij met zijn club weer om de prijzen te gaan spelen, ook werd hij vorige week geselecteerd voor de trainingsgroep van het Nederlands elftal.

Kampong Dragons EHL MdW Bouwens (2)
Bouwens in duel met, toen tegenstander, nu teamgenoot, Loïck Luypaert. Credit: Maurice de Wert

Allereerst gefeliciteerd met je plek in de trainingsgroep! Enkele jaren geleden bedankte je nog. Is er toen door je hoofd geschoten dat je misschien nooit meer zo’n kans zou krijgen?

Ja, ik heb natuurlijk altijd geweten dat die mogelijkheid bestond maar op dat moment was het voor mij de enige juiste keuze en daar was ik heel blij mee. Bij het Nederlands elftal had ik mezelf toch een bepaalde druk opgelegd en daardoor genoot ik minder van het spelletje. Dit was ook de voornaamste reden om te stoppen. Sindsdien is er veel veranderd. Nadat ik bij Oranje had bedankt ben ik volledig voor mijn plezier gaan hockeyen bij Kampong en ging ik er ook meer van genieten. Verder heb ik een hoop dingen gedaan die ik wilde doen, zo ben ik vijf maanden op reis gegaan, en heb ik mijn bachelor afgemaakt. Verleden week heb ik ook mijn cijfer voor mij scriptie teruggekregen dus mijn master heb ik nu ook afgerond. In dat opzicht zijn de kaarten wel opnieuw geschud. Toen Caldas belde was ik gelijk heel enthousiast en ik dacht waarom eigenlijk ook niet.

Je hebt inmiddels een baan. Is het drukke hockeyprogramma van Kampong en Oranje daarmee wel te combineren?

Ja, ik was begonnen bij een bedrijf dat ik al een tijdje in de gaten hield en waar ik graag voor wilde werken. Het is een consultancy bureau en zij hebben een hele eigen werkwijze waarin ze zich heel erg richten op wat individuen en organisaties willen bereiken. Ik ben daar binnen gekomen via een traineeship en nu werk ik er drie dagen in de week. Dat is goed te combineren met de trainingen bij Kampong maar als ik met Oranje ga trainen zal ik echt minder moeten gaan werken. Zoals ik er nu in sta wil ik dat wel een á twee dagen in de week gaan doen. Of ze daarvoor open staan? Ik heb ze al gesproken en ze reageerden heel enthousiast. Door de visie van het bedrijf vinden ze het dus ook wel mooi dat ik voor de Olympische Spelen wil gaan. We gaan deze week nog een keer zitten om het te bespreken.

 Ben je niet bang dat je weer in dezelfde valkuil zal belanden, je jezelf weer te veel druk op gaat leggen?

Nee, ik denk niet dat dat zal gebeuren. Het klinkt misschien heel suf maar ik heb wel echt ingezien dat plezier heel belangrijk voor me is. Ik weet nu ook beter hoe ik dat kan behouden. Het is denk ik ook waarom ik geselecteerd ben, als je er plezier in hebt dan komt de rest vanzelf.

Terug naar Kampong. De voorbereiding loopt bijna op z’n einde. Wat hebben jullie zoal gedaan?

We hebben vooral heel veel wedstrijden gespeeld. Er zijn toch een aantal nieuwe jongen bij dus dan moet je veel spelen om op elkaar ingespeeld te raken. Verder hebben we ook een teamweekend gehad waarin we met elkaar een aantal dingen hebben gedaan en besproken. Desalniettemin stond de voorbereiding vooral in het teken van intensief trainen.

Afgelopen weekend wonnen jullie de ABN AMRO Cup. De winnaar van vorig jaar, Amsterdam, werd in de reguliere competitie uiteindelijk vijfde. In hoeverre is dit toernooi een graadmeter voor de rest van het seizoen?

Je moet zeer oppassen met kampioen van de voorbereiding worden, haha. Maar nee, ik denk dat het niet zoveel zegt. Zoals ik al zei hebben we sowieso veel oefenpotjes gespeeld en in zo’n toernooi is iedereen vooral aan het oefenen. Alsnog is het leuk dat het in toernooi vorm is. Je ziet de andere teams en je spreekt de andere spelers weer even maar wie er wint doet er eigenlijk niet toe.

Er zijn een paar ervaren spelers vertrokken maar jullie hebben daar sterke ‘vervanging’ voor terug gekregen. Heeft dit ook jullie spel veranderd?

Jawel. We zijn Laurence (Docherty, red.) op de mid mid positie verloren. Dat is trouwens heel jammer qua speler maar ook super zonde vanwege zijn persoonlijkheid. We hebben veel van hem geleerd en dat blijf je denk ik ook terug zien in het veld. In ieder geval speelde ik vorig seizoen rechts-midden en Robbert Kemperman op links. Nu vullen we allebei de mid-mid positie in. Verder hebben we ook Loïck erbij met een goede corner maar hij heeft vooral ook veel ervaring en een goede persoonlijkheid voor ons team. Ik denk dat hij er vanaf de derde competitiewedstrijd ongeveer bij zal zijn (Luypaert kampt nog met een schouderblessure, red.).

Afgelopen seizoen eindigden jullie eerste maar verliepen de play-offs niet naar tevredenheid. Wat ging er mis?

Ik denk wel dat de ervaring in het spelen van finales een belangrijke rol speelt. We hadden al eerder play-offs gespeeld en ik had van tevoren echt  het gevoel dat we klaar waren voor een nieuwe stap, klaar voor die finale. Tegelijkertijd waren we daar misschien teveel mee bezig en daardoor hebben we het in de eerste pot laten liggen. Super zonde. We dachten als we daar de schade beperkt houden maken we het zondag thuis af. Maar dat lukte niet en dat is wel een goed leermoment geweest.

Wat is jullie doelstelling?

Een play-off plek is belangrijk maar daarin is die eerste plek denk ik niet zo cruciaal. Je moet het echt stap voor stap bekijken. Eerst de play-offs halen, dan kijken hoe je ervoor staat en opnieuw de balans opmaken. Het zal dringen worden want er zijn genoeg kanshebbers denk ik. Wie? Ik denk wel weer dezelfde zes ploegen als vorig jaar.

Ben je blij dat jullie zondag weer voor ‘het eggie’ mogen?

Ja, het wordt mijn elfde seizen in de hoofdklasse dus ondertussen kunnen die voorbereidingen me wel gestolen worden. Ach ja, het is noodzakelijk kwaad en je hebt het nodig om weer in vorm te komen en op elkaar ingespeeld te raken. Maar ik sta altijd wel te springen als die competitie eindelijk weer begint.

Op welke plek gaat Kampong eindigen?

Dan zeg ik toch wel op de eerste plek.

Reageer

Contact Us