Bovendeert: ‘Niet verwacht, wel gehoopt’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. Roel Bovendeert vertelt over de trip die de heren van Bloemendaal maakten naar Wenen, de doelstellingen voor komend seizoen en natuurlijk zijn selectie voor de trainingsgroep van Oranje.

Credit: Jan Lelieveldt
Credit: Jan Lelieveldt

Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met je selectie. Had je het zien aankomen?

Bedankt! Maar ja, dat vind ik altijd moeilijk om te zeggen. Ik had er heel erg op gehoopt en wist dat er een nieuwe groep opgesteld zou gaan worden. Dus niet direct verwacht maar wel gehoopt. Ik heb tijdens mijn eerste jaar op Bloemendaal onder Max (Caldas, red.) gespeeld. Ik ken hem goed en het is een goede coach dus ik ben er heel blij mee!

Jullie zijn tijdens de voorbereiding onder andere naar Wenen gegaan. Wat hebben jullie daar gedaan?

We wilden wel een tripje maken om onze voorbereiding af te sluiten maar het we hadden niet echt het budget om dat te doen. Toen heeft een club uit Wenen, S.V. Arminen, ons uitgenodigd om daar een weekend naartoe te komen. We hebben twee potjes tegen ze gespeeld en verder eigenlijk heel veel sociale activiteiten gedaan. De rest van de weken hebben we zoals elk jaar veel en hard getraind. Het was dit seizoen wel een groot voordeel dat we nu de hele groep bij elkaar hadden want dat is wel eens anders geweest. Swanny (Matthew Swann, red.) is vorige week als laatste aangesloten want hij speelde eerst nog de Commonwealth Games met Australië.

Afgelopen jaar speelden jullie een matige eerste seizoenshelft. Destijds werd onder andere aangegeven dat het teamgevoel een beetje weg was. Heb je het idee dat jullie nu een betere start hebben?

Ja, het is natuurlijk heel moeilijk om te benoemen wat er fout ging die eerste helft. Er kwamen veel nieuwe spelers bij en de groep was op het laatste moment pas compleet dus ik denk dat die onrust er zeker aan bij heeft gedragen. Heel anders dan de voorbereiding die we nu hebben waarin we veel bij elkaar zijn geweest en veel met elkaar hebben kunnen trainen. We hebben er ook expres voor gekozen om de groep te laten zoals die nu is. Er was nog wel een mogelijkheid geweest tot nog een nieuwe buitenlander maar we wilden het team zo laten. We hebben veel jonge spelers in de groep die al een aantal jaar mee draaien en er wordt ook verwacht dat die groep het gat van de vertrokken ervaren spelers op kan vullen. Iedereen moet stappen zetten.

Jullie doen al zo lang mee in de top dat play-off ambitie een gegeven lijkt. Zijn er nog andere doelen die jullie nastreven? 

Het afgelopen seizoen zijn we vierde geworden maar er zijn ook jaren geweest dat je het ticket voor de play offs eigenlijk al binnen had en dat is nu zeker niet meer het geval. Voor ons is het dus voornamelijk belangrijk om inderdaad bij de eerste vier te komen. Ervaring leert dat in de play-offs elke wedstrijd een finale is dus dan is het weer iedere wedstrijd op zich.

Heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Ik behoor ook tot die groep die nu een stapje moet zetten en ik vind dat ik nog wat constanter moet worden.

Zijn er nog teams die gaan verrassen dit seizoen? 

Ik zag Oliver Polkamp al hele voorspellingen doen maar daar durf ik me niet aan te wagen. Ik denk dat de top zes wel zal stand houden en dat die teams ook een beetje hetzelfde zijn gebleven of iets versterkt zijn. Den Bosch zou wel eens kunnen verrassen. Het is een jong team dat altijd leuk speelt en vooral uit zijn ze moeilijk te verslaan. Nu Kieran Govers weer terug komt en mijn oude coach Eric Verboom er is kunnen ze denk ik wel hoge ogen gaan gooien.

Reageer