Telegraaf: Brinkman: "Blij met benauwde zege" | Hoofdklasse Hockey Nederland

Telegraaf: Brinkman: "Blij met benauwde zege"

Een flitsende start van de Oranje hockeyvrouwen, een mooie 3-0 voorsprong tegen Japan en toen de onnodige gele kaart in de tweede helft van Ellen Hoog. De wedstrijd kantelde volledig en uiteindelijk mocht de ploeg van bondscoach Max Caldas blij zijn met de benauwde 3-2 overwinning.
Net als tegen België scoorde superspits Kim Lammers tweemaal en maakte Hoog een fenomenaal doelpunt met haar backhand.
Bondscoach Caldas heeft duidelijk gekozen om Maartje Paumen en Eva de Goede op hun vertrouwde posities voor de verdediging en op het middenveld te posteren. Sophie Polkamp speelt nu centraal achterin, soms afgewisseld met Caia van Maasakker.
De eerste helft geeft veel vertrouwen voor de rest van het toernooi. Met snelle tempo aanvallen werden de Japanse hockeyvrouwen bij vlagen weggespeeld. De terugval in de tweede helft kan er mee te maken hebben dat de aanvallende speelwijze in de eerste helft te veel energie heeft gekost. Of zou het te maken hebben met het vroege opstaan (4.30 uur) voor deze ochtendwedstrijd?
Met twee overwinningen zijn de Spelen voor de Oranje hockeyvrouwen in ieder geval uitstekend begonnen. Het is nu belangrijk om de verdedigende slordigheden uit het spel te halen want verderop in het toernooi kunnen deze Oranje fataal worden.
CIJFERS:
Joyce Sombroek (k): 7, duidelijk meer te doen dan in de eerste wedstrijd tegen België, in eerste helft paar goede reddingen, bij cornervariant tegen iets langer blijven staan.
Caia van Maasakker: 6, weinig aan de bal gezien, paar lange ballen die net niet aankwamen, verdedigend ook niet kunnen onderscheiden.
Merel de Blaey: 7, degelijke linksachter, verdedigend bij tip-in soms nog kwetsbaar.
Margot van Geffen: 7, mis de rushes langs de lijn, meer speelminuten zorgt voor vertrouwen.
Sophie Polkamp: 7, paar schoonheidsfoutjes zonder consequenties, belangrijke schakel centraal achterin de verdediging als vervangster van de geblesseerde Willemijn Bos.
Maartje Paumen: 7, mooie steekpass bij eerste doelpunt, speelt nog niet zo opvallend als ze zelf voor ogen had.
Carlien Dirkse van den Heuvel: 7, belangrijke ingreep bij verdedigende strafcorner, mooie assist bij derde Oranje doelpunt.
Maartje Goderie: 6, nog niet haar toernooi, verdedigend niet scherp bij tweede tegendoelpunt.
Naomi van As: 6, heeft tape om linkerbeen, uit voorzorg of hamstringblessure, kan flitsender.
Eva de Goede: 9, uitblinker, schitterende rushes aan de bal, heerst op het middenveld.
Kitty van Male: 7, assist bij eerste doelpunt Kim Lammers, lijkt wat los te komen.
Marilyn Agliotti: 7, degelijk, sneeuwt wat onder bij de snelheid van veel medespeelsters.
Kelly Jonker: 7, gaat er vol voor, vechtersmentaliteit, doelpuntje nodig om echt te vlammen.
Lidewij Welten: 7, wat een snelheid, schot op de paal, onnavolgbare passeerbewegingen, helaas te vaak gevolgd door onzuivere eindpass.
Ellen Hoog: 7, speelde voor een 8, scoort schitterend doelpunt met haar handelsmerk de backhand, domme gele kaart die hele wedstrijd kantelde en dus nu een zeven.
Kim Lammers: 8, net als in openingswedstrijd tegen België scoort ze weer twee belangrijke doelpunten, wat een tor-instinct, verovert bovendien de bal waar Ellen Hoog het derde doelpunt uitmaakt.
Bondscoach Max Caldas: 7, sterke eerste helft gevolgd door matige tweede helft, benieuwd naar rustbespreking van Caldas, ploeg lijkt wat vermoeid, kan met vroege opstaan (4.30 uur) te maken hebben.
Bron: Telegraaf/Jacques Brinkman

Comments (3)

 1. Vind Brinkman opvallend mild over de prestaties van het team en de diverse speelsters over de afgelopen 2 wedstrijden.
  Het is natuurlijk leuk dat hij over iedereen iets aardigs zegt,maar het zou niet goed zijn als de speelsters van deze selectiegroep niet meer dan aardig konden hockeyen.
  Ik vind dat een aantal speelsters(nog)niet het niveau heeft laten zien dat je van hen zou mogen/moeten verwachten. De jonge debutanten kunnen het voordeel van de twijfel hebben, maar Agliotti,Hoog,van As,Goderie,Welten,Polkamp en zelfs Paumen waren vandaag weinig overtuigend. Lammers en de Goede springen er duidelijk uit.
  Dus waarom de immer zo kritische Brinkman zoveel 7-tjes uitdeelt ??
  Misschien onder de indruk van de charmes van de Oranje=dames,Jacques ?

 2. hockeyfan

  Hij is vast aan het oefenen voor Studio Sport, daar mag kritiek wel maar alleen als het keurig verpakt is.

 3. Solliciteren mag maar wat het Ned..team laat zien is niet best, zij zullen sterk moeten verbeteren anders gaan ze tegen de felle GB en Korea eraf. De laatste 2 landen zijn veel feller en veel doelgerichter dan Oranje.
  De Ned. verdediging is niet best en gaat er echt onderdoor bij veel druk, ik hou mijn hart vast.
  Hopelijk kunnen zij zich verbeteren!

Reageer