Brouwer: ‘Uit het meest simpele haal ik mijn plezier’

Na een rijke hockeycarrière waarin hij met zowel Oranje als met Bloemendaal vele successen kende zal Ronald Brouwer dit weekend zijn laatste finale spelen. De spits zegt het tophockey vaarwel, zo maakte hij gister bekend.

BLOEMENDAAL-HOCKEY-HOOFDKLASSE
Credit: Koen Suyk

Makkelijk had de oud-international het niet met deze beslissing. “Het is altijd een groot onderdeel van mijn leven geweest en daarbij ben ik nog steeds gemotiveerd en fit dus dat maakt het dan wel lastig. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je lichaam het niet meer aan kan of dat je trainen niet meer leuk vindt, maar dat heb ik allemaal niet. De vraag of ik door zou gaan speelde wel al enkele jaren maar ik vind hockey nog zo leuk, ben nog steeds gemotiveerd en fit dus zag er nooit de noodzaak in, vooral ook omdat ik het kon combineren met de dingen die ik ernaast doe. Echter, door mijn promotie eerder dit jaar (Brouwer is doctor ingenieur in de Civiele Techniek, red.) en andere ambities, heb ik het afgelopen weekend dan toch de knoop doorgehakt. Het leek me een mooi moment om te stoppen.”

BrouwerPlay

Eén van deze ambities is het opzetten van een ‘Strikers Academy’. Brouwer vertelt dat hij altijd veel plezier heeft gehad in het geven van clinics en het enthousiasmeren van kinderen. Daarom besloot hij, met enige hulp van zijn oom en klankbord Arie de Zeeuw, BrouwerPlay te startten. Deze ‘spitsenacademie’ richt zich zowel nationaal als internationaal op het nog beter maken van topspitsen en jonge talenten. Passend bij zijn filosofie dat bij spitsen een specifieke techniek en een bepaald gedrag, binnen een totaal teamconcept, tot succes leidt. “Me daarvoor inzetten en mijn kennis overdragen is iets dat ik wil blijven doen. In clinics, maar ook op hoger niveau in bijvoorbeeld de vorm van spitsentrainingen, speciale technieken of gedrag in de cirkel. Zo zou ik ook, eenmalig of voor langere periodes, trainingen voor clubs kunnen verzorgen. Ik loop al zolang rond in de hockeywereld, heb al veel coaches meegemaakt en ben onderdeel geweest van verschillende teams dus ik heb daar zo mijn ideeën over.” Omdat deze nieuwe uitdaging nog in de kinderschoenen staat moet de spits nog wel het één en ander uitwerken. Hij zal zich in de eerste instantie richten op spitsen, omdat, zoals Brouwer zelf aangeeft, daar zijn grootste kennis en kunde ligt, maar daarna hoopt het hij het verder uit te breiden.

Play-off finale

Voordat de spits zich op BrouwerPlay richt, ligt de focus deze week nog volledig bij Bloemendaal, waarmee hij dit weekend zijn laatste finale om het landskampioenschap zal spelen. ‘Heel bijzonder’, vindt Brouwer het, dat hij zijn carrière op deze manier mag eindigen. Dat Bloemendaal dit jaar de play-off finale zou gaan spelen lag na een mindere eerste seizoenshelft immers niet in de lijn der verwachtingen en maakt het extra speciaal. “Ik ben enorm trots op wat we hebben neergezet, dat we het na de winterstop hebben weten om te draaien. Ook als we de finale niet hadden gehaald, was ik trouwens net zo trots geweest.”

Als ervaringsdeskundige blikt Brouwer vooruit op de play-off finale tussen Bloemendaal en OZ.“Ik verwacht dat het een hele mooie strijd wordt tussen twee mooie ploegen. In deze finales telt de competitie niet. Wat je ook van tevoren hebt laten zien, waar je ook op de ranglijst staat, het is een wedstrijd op zich en daarbij gaat het om de vorm van de dag. Wie er kan pieken op het juiste moment. Dat zag je ook tegen Kampong. Op papier en in de competitie waren zij favoriet, maar wij staan in de finale. Zondag is Oranje Zwart duidelijk de favoriet maar dat geeft dus geen garanties. Door onze tweede seizoenshelft gaan ook wij met veel vertrouwen de strijd aan.”

Terugblik

Vanaf aanstaande maandag is Brouwer dan tophockeyer-af. Wanneer hij gevraagd wordt naar een mooi moment in zijn omvangrijke carrière, noemt hij het seizoen 2008-2009 met Bloemendaal. “Het was het eerste jaar van Max (Caldas, red.) waarin we de dubbel wonnen. Als je daar dan zelf ook een belangrijke bijdrage aan levert maakt dat het nog extra speciaal. Een bijzonder mooi hockeyjaar was dat. Internationaal waren natuurlijk de Spelen geweldig om mee te maken. Wat ik het meest ga missen? Vooral de regelmaat van het vele trainen, lekker veel op het veld staan. Daar geniet ik nu nog steeds van. Gewoon, met je teamgenoten hard trainen en lol maken. Uit het meest simpele haal ik mijn plezier.” Hopelijk zal hij het binnenkort halen uit de extreme sporten. “Misschien ga ik wel kitesurfen oppakken, dat wil ik al heel lang. Of tour-skiën en bergbeklimmen met mijn vrouw. Of ik eventueel in een lager team ga hockeyen? Dat weet ik nog niet, daar ga ik de komende tijd maar eens over nadenken.”

De NOS zette een aantal van Brouwers’ mooiste doelpunten op een rijtje.

Comments (3)

  1. Legend!

  2. Dit zijn zeker niet Ronald’s al zijn mooiste doelpunten.. NOS jullie hebben beter materiaal dan dit! Zijn laatste tegen OZ was een ongelofelijke beauty!

    Ik kan me herinneren dat Ronald Brouwer ooit een stift doelpunt heeft gemaakt van kop cirkel toen hij nog voor HGC speelde, maar kan beelden nergens terug vinden.

  3. Begrijpelijk maar zonde! Tegen kampong nog onvoorstelbaar goed en belangrijk voor Bloemendaal. Dank!

Reageer