Caldas kiest niet meer voor Hertzberger en Van der Horst | Hoofdklasse Hockey Nederland

Caldas kiest niet meer voor Hertzberger en Van der Horst

Slecht nieuws voor Jeroen Hertzberger (196 interlands) en Robert van der Horst (272 interlands). Het tweetal zal voorlopig niet meer worden geselecteerd voor Oranje. Dat heeft bondscoach Max Caldas dinsdag bekendgemaakt. Ook Jaap Stockmann (140 interlands) zal niet worden opgeroepen. De doelman wil alleen ‘onder bepaalde voorwaarden’ beschikbaar zijn voor de nationale ploeg.

“Met het oog op de Hockey World League en de Rabo EuroHockey Championships 2017 heb ik besloten het vizier op andere spelers te richten. Met beide heren heb ik hier meerdere gesprekken over gevoerd. Spelers die in de Hoofdklasse uitkomen zijn bij mij nooit definitief uit beeld, maar ik vond het fair om hen nu te laten weten hoe ik er op dit moment over denk. Daar hadden zij met hun staat van dienst ook recht op”, legt Caldas zijn besluit over Hertzberger en Van der Horst uit.

Geen ruimte voor voorwaarden

Over de situatie met Stockmann zegt Caldas: “Ik had Jaap er graag bij gehad, maar de selectie voor het Nederlands elftal biedt geen ruimte tot het stellen van voorwaarden door individuele spelers. Daarom zal Jaap geen deel uitmaken van de trainingsgroep waarmee ik in januari naar Zuid-Afrika afreis.”

Comments (10)

 1. Caldas’externe excuses:

  1. Na de periode van Ass moest het helemaal anders; daar heeft hij vervolgens van de KNHB de vrijheid voor gekregen

  2. Matige prestaties de afgelopen 2 jaar

  3. Hoofdklasse moet op de schop

  4. Afscheid nemen van gevestigde orde

  Wordt het niet eens tijd dat dit heerschap aan wat zelfreflectie gaat doen en zichzelf eens een spiegel voorhoudt?

  In Nieuwegein durven ze kennelijk hun bek niet open te trekken.

  Op basis van alle aanwezige middelen is de conclusie dat Caldas over de afgelopen 2 jaar zwaar onder de maat heeft gepresteerd.

  Er zijn coaches voor minder de laan uitgestuurd…

 2. @Expat. Ik heet Hans trouwens, en jij?

  Stel je eens voor;

  De KNHB zegt tegen Max Caldas, ‘je hebt ondermaats gepresteerd, je bent ontslagen’. Dan komt er een nieuwe coach, en die gaat precies hetzelfde doen als wat Caldas de laatste maanden predikt; nieuwe spelers uitproberen, oudere spelers niet meer selecteren, de discussie over de hoofdklasse aanwakkeren om het best mogelijke topsportklimaat te creëren, daar wordt hij tenslotte voor betaald.

  Ik ben benieuwd wat je dan roept vanuit je ivoren expat torentje.

  Misschien helpt het als je de discussie wat breder trekt. Een bondscoach, wie het ook is, heeft geen andere keuze dan te werken met spelers die door clubs zijn opgeleid (de KNHB leidt namelijk geen spelers op). Ze kunnen alles met bal en stick en ze kunnen heel hard rennen. Maar ze kunnen niet bikkelen, ze kunnen zich ook niet binnen een dag over teleurstellingen heenzetten, ze zijn mentaal niet in staat om een gouden medaille te winnen, simpelweg omdat ze in Nederland te weinig worden uitgedaagd.

  Moeten we dat negeren? Moet we blijven roepen ‘we hebben de sterkste competitie ter wereld’. Het linkerrijtje misschien, wat er daarna komt voegt weinig toe. Zo eerlijk moeten we zijn.

  Nederland is in Rio ten onder gegaan aan arrogantie. Grote jongens bij hun club, kleine jongens op internationaal niveau. Ze hebben de plank volledig misgeslagen, Caldas ook. Maar hij staat op en kiest voor een andere route, waar de spelers niet lijken in te beseffen dat er een andere aanpak nodig is.

  En daarom moet Caldas aanblijven.

 3. Ik snap niet zo goed waarom die hoofdklasse per se op de schop moet. Dit jaar alleen al laat zien dat veel topclubs moeite hebben met het rechterrijtje.
  Daarnaast is het voor de hockeyliefhebbers mooi om meerdere hoofdklasse wedstrijden op meerdere clubs te kunnen kijken.

 4. Blijf het toch een vreemde zaak vinden. Nieuwe spelers selecteren is prima, dit moet een continue proces zijn. Maar nu afscheid nemen van een aantal wereldspelers omdat je over 4 jaar een Olympische medaille wil winnen is van de zotte. Volgend jaar Europees kampioen worden telt ook, evenals een wereldkampioenschap over 2 jaar. Daarna heb je nog steeds 2 jaar om je voor te bereiden op de Olympische spelen. Komt bij mij over als een bond zonder visie en controle en een bondscoach die zichzelf voor de komende 4 jaar heeft aangesteld. Beide constateringen waar je ook de vraag bij mag stellen of tijdig nieuwe mensen selecteren ook niet aan de orde is.

 5. Caldas heeft nu al aangegeven dat de komende 4 jaar de EK’s en WK’s eigenlijk niet tellen; wat is dat voor onzin? Net of het slechts om een Olympisch toernooi draait in de hockeywereld. Nederland is sinds 1998 nooit meer wereldkampioen geworden. De focus op OS heeft de heren slechts windeieren gebracht.

  Een volledige focus op een Olympisch toernooi over 4 jaar biedt geen enkele garantie voor succes en daar is dit heerschap zelf mede debet aan.

  4 jaar salaris doorbetaald krijgen is kennelijk de enige motivatie en de hockeybond gaat daar nog in mee ook…Wat een zwaktebod om niet afgerekend te willen worden tussentijds en de bond indirect voor een dilemma te stellen als de Spelen dichterbij komen.

  Deze uitspraken had men in Nieuwegein NOOIT moeten accepteren.

 6. NOC*NSF geeft geen moer om een EK of WK. Resultaten op de OS bepalen de jaarlijkse subsidie vanuit NOC*NSF. Ze zullen in Nieuwegein een waarschuwing hebben gekregen, vandaar deze focus op Tokyo 2020. Nog een keer zonder een medaille thuiskomen zal vervelende consequenties hebben voor het tophockeybudget van de KNHB.

 7. @Yep

  Helemaal eens met wat je zegt. De hockeysport wordt hierdoor in Nederland gedegradeerd tot een tot een sport die alleen tijdens de OS landelijke aandacht moet krijgen. Slechte zaak!

 8. Dus, het EK en het WK worden een probeer stage om het team te vormen voor de OS, begrijp dat ze geld nodig hebben van het NOC/NSF maar deze toernooien devalueren als opleiding toernooien gaat mij in ieder geval wat te ver, Prima het door selecteren maar niet om een bondscoach in het zadel vier jaar te houden, Caldas mag best afgerekend worden als er geen resultaat op het EK ( in eigen land) en het WK niet gepresteerd wordt! Geen excuses op de weg naar Tokio!

 9. Als de KNHB haar hoofd laat hangen naar NOC/NSF, hetgeen hierboven gesuggereerd wordt, een vage aanname?(…) niet meer, dan maakt Caldas daar handig gebruik van om zijn eigen positie reeds voor 4 jaar vast te leggen.

  Wat een klucht…reeds nu wordt duidelijk dat met deze hoofdrolspelers het niet gaat lukken over 4 jaar…En daarna gaan we het natuurlijk weer helemaal anders doen…een gotspe…

 10. Reken er maar op dat de KNHB Caldas wil laten presteren tijdens het EK. Als je het daar slecht doet, dan zal NOC*NSF dit ook zien. Je krediet raakt dan sneller op. Daarnaast zullen ze moeten presteren om de sponsors binnen te houden. Die willen ook waar voor hun geld.

Reageer