Caldas maakt trainingsgroep voor januaristage bekend - Hoofdklasse Hockey Nederland

Caldas maakt trainingsgroep voor januaristage bekend

Max Caldas, bondscoach van het Nederlands Elftal Heren, maakte de trainingsgroep bekend waarmee hij op 12 januari 2016 eerst naar Brazilië en dan naar Argentinië reist voor een trainingsstage. De groep, bestaande uit 23 spelers, maakt eerst een stop in Rio de Janeiro, waar onder andere getraind gaat worden met de Braziliaanse nationale ploeg. In Argentinië speelt het Nederlands Elftal Heren vervolgens vier wedstrijden tegen het Argentijnse herenteam.

Selectie:
Seve van Ass – Rotterdam
Sander Baart – Oranje Zwart
Billy Bakker – Amsterdam
Lars Balk – Kampong
Pirmin Blaak (GK) – Rotterdam
Roel Bovendeert – Bloemendaal
Jorrit Croon – HGC
Jelle Galema – Oranje Zwart
Jeroen Hertzberger – Rotterdam
Rogier Hofman – Bloemendaal
Robert van der Horst – Oranje Zwart
Bjorn Kellerman – Kampong
Robbert Kemperman – Kampong
Joep de Mol – Oranje Zwart
Mirco Pruyser – Amsterdam
Niek van der Schoot – Oranje Zwart
Glenn Schuurman – Bloemendaal
Jaap Stockmann (GK) – Bloemendaal
Hidde Turkstra – Rotterdam
Valentin Verga – Amsterdam
Bob de Voogd – Oranje Zwart
Mink van der Weerden – Oranje Zwart
Sander de Wijn – Kampong

Grote trainingsgroep
Ten opzichte van de selectie die afgelopen maand de Hockey World League Final (HWL) in Raipur (India) speelde, voerde Max Caldas en zijn staf een aantal wijzigingen door. Zo maken Thierry Brinkman, Constantijn Jonker en Floris van der Linden geen deel uit van deze trainingsgroep. Jong Oranje en HGC-speler Jorrit Croon is nieuw ten opzichte van de HWL selectie terwijl Sander Baart, Lars Balk, Jelle Galema, Rogier Hofman, Robbert Kemperman, Bob de Voogd en Sander de Wijn, die om verschillende redenen niet uitkwamen op de HWL, nu weer aanhaken. Caldas: “Inmiddels is het Nederlands Elftal Heren een stabiele groep, waardoor het voor ons als staf mogelijk is nieuwe jongens in de groep mee te laten draaien en anderen thuis te laten. Van die mogelijkheid maken we ook komende maand graag gebruik. De groep waarover ik me op deze manier internationaal een beeld kan vormen is nu veel groter. Jorrit Croon bijvoorbeeld krijgt tijdens deze stage de mogelijkheid zich in de spits te meten met mannen die al langer in Oranje actief zijn. We hadden hem al langer in het vizier en ik acht de tijd en de omstandigheden nu rijp om Jorrit te testen op internationaal niveau. Ik ben benieuwd hoe hij en bijvoorbeeld ook Lars Balk en Joep de Mol zich gaan profileren ten opzichte van de andere jongens. Maar ook voor de andere spelers geldt dat zij zich zullen moeten laten zien.”

Trainingswedstrijden
Caldas vindt de komende stage een belangrijk meetmoment richting Rio: “We zijn een langere tijd samen om hard en goed te kunnen trainen en zo nog meer naar elkaar toe te groeien. Daarnaast spelen we vier wedstrijden tegen Argentinië op 25, 27, 29 en 31 januari in Mar del Plata (Argentinië).” Na de stage bekijkt de bondscoach met welke spelers hij gaat trainen gedurende de tweede helft van de competitie.

Comments (24)

 1. 23 man! moeten er vast veel bobo’s mee om de groep te begeleiden. Dacht dat het geld op was bij de KNHB!

 2. Kunnen we hieruit opmaken dat Floris van der Linden, Constantijn Jonker en Thierry Brinkman definitief niet naar Rio gaan?

 3. Ah lekker nog geen bal geslagen en daar is de 1e negatieve reactie al.

 4. @Simone: niet definitief, maar geen goed teken, lijkt me! Een aantal verrassende namen, hoewel Galema een goede eerste seizoenshelft kende en Croon het grootste talent op de Nederlandse velden is momenteel. Kan iemand me daarentegen uitleggen wat Kellerman nog bij de selectie doet? Was wel heeeeeeeeel matig in India, toch?

 5. Het NLXI is helemaal geen stabiele groep, nog meer wispelturig selectie beleid van de bondscoach! Waarom een Thierry Brinkman af laten vallen ten koste van Jorrit Croon? Alsof Jorrit een valide optie is voor de OS… En wat doet Kellerman in hemelsnaam bij de selectie?

 6. Dat Croon mee mocht was een kwestie van tijd. Hij zal het wellicht net niet redden naar Rio maar daarna komt hij erbij en dat is dan voor de komende 10 jaar een vaste waarde lijkt me. Jonker is internationaal lastig, Brinkman en Kellerman kunnen internationaal natuurlijk helemaal niet en vd Linden heeft teveel concurrentie op middenveld. Hij of Vd Schoot gaat mee niet beiden. Joep de Mol had ook geen spetterend debuut maar mag nog eens wat laten zien. Ook een speler die na de Spelen meteen kan aansluiten maar waarvoor de Spelen te vroeg komen. Galema is t niet, veel te beperkt. Er zal een middenvelder (v Ass, Bakker, Verga) naar de spits geschoven worden want daar is gewoon te weinig kwaliteit.

  Mijn selectie voor Rio:
  – Stockmann
  – Turkstra, Horst, Weerden,Wijn, Schuurman
  – Kemperman, Ass, Bakker, Baart, Hofman
  – Pruyser, Voogd, Verga, Hertzberger en Bovendeert

 7. Foutje…

  Bakker naar voren ipv Bovendeert en Schoot op het middenveld erbij….

 8. @gras, want Brinkman heeft het zo geweldig gedaan? Lijkt me niet. Dus prima om andere jonge spelers te testen.

 9. Prima groep zo, hoop alleen dat Verga in de wedstrijden tegen Australie en Duitsland weer op een aanvallende positie komt te spelen, tegen mindere tegenstanders is het een goede zet om een hockeyende speler op nummer 6 te hebben.

  Kellerman snap ik wel, om prijzen te winnen heb je ervaren spelers nodig, Kellerman is dat. Misschien is hij wat minder maar is fysiek sterk, snel en ervaren, kan een nuttige 16de speler worden

 10. Ik snap dat er goede momenten zijn om te experimenteren met een spelersgroep, maar dit lijkt me niet het juiste moment, een half jaar voor Rio en laatste grote bijeenkomst? Croon gaat echt niet mee naar Rio, hetzelfde geld denk ik voor Balk en de Mol. Is dit niet zonde? Brinkman maakt echt wel meer kans dan die drie. Lijkt me niet de juiste timing voor zo’n experimentje.

 11. Experiment, heb jij thuis een glazen bol? Dat je ziet wie er wel en niet meegaan.

 12. van mij mogen ze Verga en Hertzberger thuislaten.

 13. Glas, zeg eens eerlijk, denk jij dat De Mol, Balk en/of Croon dan wel mee gaan?

 14. @@Glas, als ze geen kans zouden maken worden ze denk ik een maand of 10 voor RIO niet opgenomen in een trainingsstage groep, ik denk dat een man of 12/13 zeker is van RIO en dat er dus om de overige 3 plekken gestreden gaat worden oa door deze jongens .

 15. Die doen mee zodat ze 11 vs 11 kunnen spelen… En idd voor de toekomst

 16. Final 16 voor Rio:

  Pirmin Blaak (GK)
  Jaap Stockmann (GK)

  Robert van der Horst
  Sander de Wijn
  Mink van der Weerden
  Hidde Turkstra
  Glenn Schuurman

  Seve van Ass
  Robbert Kemperman
  Sander Baart
  Bob de Voogd

  Billy Bakker
  Jeroen Hertzberger
  Mirco Pruyser
  Roel Bovendeert
  Bjorn Kellerman

  Geen Verga en Hofman.

 17. Ben het redelijk met je eens, kan me alleen nog herinneren dat Caldas iets zei van dat hij maar 1 keeper zou meenemen.

  Hofman en Verga erin: Blaak en Kellerman eruit

 18. @realiteit, je doet je naam niet echt eer aan, er is geen land dat 2 keepers meeneemt naar de spelen.

  Verga en hofman gaan natuurlijk echt op zeker mee, ben niet kapot van Turkstra leuke HK speler net als van der Linden trouwens maar geen internationals.

 19. Blaak reserve buiten het olympisch dorp lijkt me?

 20. “Inmiddels is het Nederlands Elftal Heren een stabiele groep”

  Je moet wel lef hebben om met een dergelijke uitspraak te komen met de recente resultaten in het achterhoofd….over deze groep is van alles te zeggen, maar stabiel?

 21. @Eric: recente resultaten? Zijn afgelopen zomer Europees Kampioen geworden, zijn in India met een enigszins uitgeklede groep vrij dichtbij Australie gekomen. Vind de resultaten dus redelijk stabiel, er wordt op een goed niveau gespeeld. Je kan verliezen van Australie, helemaal tijdens zo’n toernooi. Dat zegt niet dat een groep niet stabiel is, toch?

 22. @Eric : (dit) oranje is al jaaaarenlang de meest stabiele nationale ploeg. Als enige ploeg in de finales gestaan van bijna alle major tournaments de laatste 4 jaren. Finale OS, finale WK, finale World League, finale Champions Trophy, finale EK met bv 3 zilveren en 2 gouden medailles uit die finales.

  Deze nationale ploeg zal pieken in Rio… Ik voorspel een gouden plak!

 23. @john, het eerste kwart hadden de Aussies met 4-0’voor moeten staan was aan Stockman te danken dat dit niet gebeurde , daarbij waren er bij de Aussies ook een aantal afwezigen. Dus dichterbij het lijkt me niet.

  Het stabiele aan dit elftal is dat ze op een EK en Hwl vorig jaar na altijd naast de hoofdprijzen grijpen.

 24. Eens dat er geen 2 keepers het Olympisch dorp in gaan. Er gaan 18 spelers naar Rio, incl 2 keepers.
  15 spelers en 1 keeper gaan het dorp in, 2 blijven buiten het dorp als reserve in geval van blessures.
  Blaak zal idd buiten het dorp blijven. Daarvoor in de plaats denk ik Verga. Blaak en Van der Schoot in het dorp. Geen Hofman mee, die zou oorspronkelijk buiten het dorp meegaan, maar bedankt daarvoor.

Reageer