Champions Trophy (H): India naar finale ten koste van Nederland

De Oranjeheren zijn er niet in geslaagd de finale van de laatste editie van de Champions Trophy te bereiken. In de laatste groepswedstrijd bleef Nederland zaterdag in Breda steken op 1-1 tegen India, dat zondag de finale speelt tegen Australië. Oranje treft in de strijd om het brons olympisch kampioen Argentinië.

Voor Nederland was de opdracht duidelijk. Om de finale van de laatste editie van het zeslandentoernooi te halen, moest er gewonnen worden van India, dat in de stand na vier duels een punt voorsprong had. De ploeg hand voldoende aan een gelijkspel om zondag de tegenstander van Australië te zijn in de finale.

Geen goals in eerste kwart

Het eerste kwart werd zonder doelpunt afgesloten. De eerste minuten van dat kwartwaren voor India. De ploeg stichtte het eerste gevaar van de wedstrijd. De bal in de Nederlandse cirkel werd onderschept door Glenn Schuurman, die goed voor zijn man kwam. De verdediger was daarna even de bal kwijt, maar Sam van der Ven lette goed op en tikte de bal weg.

Kort daarop mocht India aanleggen voor zijn eerste strafcorner nadat de ploeg met succes een referral had aangevraagd wegens gevaarlijk spel. De push van Harmanpreet Singh werd gekeerd door Van der Ven. Ook bij de tweede Indiase corner van Harmanpreet was de keeper van HGC de winnaar.

Geen echt gevaar

In dat eerste kwart was Oranje wel in de Indiase cirkel te vinden. De ploeg was echter nauwelijks gevaarlijk. Er was een klein kansje voor Seve van Ass. Hij vond echter geen gaatje bij doelman Sjeeresh Parattu.

Ook in het tweede kwart kreeg India goede mogelijkheden om te scoren. Simranjeet Singh probeerde Van der Ven in de korte hoek te verrassen, maar raakte de zijplank en na een snelle counter schoot Dilpreet Singh naast na een pass van Mandeep Singh.

Beste kans voor Van Dam

De beste kans voor Oranje kwam op naam van Thijs van Dam. Jorrit Croon soleerde in de counter door de Indiase defensie. Hij gaf de bal af aan Van Dam, die stuitte op Parattu. Nederland kreeg ook drie strafcorners, maar de Indiase doelman gaf geen krimp.

Nederland voerde na rust de druk op. Thierry Brinkman kreeg meteen in de eerste minuten een kans na een combinatie met Mirco Pruyser. Opnieuw bracht Sreejesh redding. Na een goede actie van Croon nam Valentin Verga de bal aan, maar miste de bal toen hij wilde uithalen.

India gevaarlijk in counter

Het was voor Nederland oppassen voor de snelle counter van India. Van der Ven kwam goed zijn doel uit toen Mandeep uithaalde en een tegenaanval van Sunil Sowmarpet werd prima verdedigd.

In het vierde kwart kwam India snel op voorsprong. De strafcorner van Harmanpreet werd in eerste instantie gered door Van der Ven. De doelman was echter kansloos op de rebound van Mandeep. Met nog iets meer dan vijf minuten op de klok maakte Brinkman gelijk. Na een counter schoot hij vanaf de achterlijn de bal met de backhand in het doel. India protesteerde wegens vermeed bolle kant, maar kreeg geen gelijk.

Goal Oranje afgekeurd

De Oranjeheren hadden nog een doelpunt nodig voor een plek in de finale en zetten in de laatste minuten alles op alles. De beloning leek vlak voor tijd te komen via een doelpunt van Jeroen Hertzberger. De treffer werd afgekeurd om de vrije slag voorafgaand aan het doelpunt op een verkeerde plaats was genomen. Daarna kreeg Oranje nog drie strafcorners, maar die troffen geen doel.

Nederland-India 1-1 (0-0)
47.Mandeep Singh 0-1 (sc)
55.Thierry Brinkman 1-1

Opstelling: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.
Wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Roel Bovendeert, Pirmin Blaak (K).

Eindstand

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Australië 5 3 1 1 13 10 10
2. India 5 2 2 1 10 6 8
3. Nederland 6 2 2 2 13 7 7
4. Argentinië 5 2 1 2 8 10 7
5. België 5 1 3 1 10 13 6
6. Pakistan 5 1 0 4 7 15 3

Programma zondag

11.30 uur: België-Pakistan (Strijd om vijfde en zesde plaats)
13.45 uur: Nederland-Argentinië (Strijd om derde en vierde plaats)
16.00 uur: Australië-India (Finale)

Comments (7)

 1. Jan Hendrik

  Ondanks dat ik niet zo’n fan van Marijne ben, moet ik hem toch de nodige credits geven. Hij heeft he best aardig gedaan.

 2. @Jan Hendrik

  Onder een steen gelegen?

 3. Het aangeven van de corner is belangrijke factor meer dan de sleep. ik zie hier een verbetering.

 4. Op dit moment zijn Mink, Tristan, Martijn de slepers van NL.

 5. @@Jan Hendrik

  Niet echt. Zoals ik al zei, ik ben geen fan van Marijne. Zijn houding en manier van coaching staan mij niet aan. Ik lees vooral negatieve verhalen over de beste man. Daarom nu een welgemeende positieve reactie.

 6. @Jan Hendrik

  hahaha wat een grap

 7. @Jan Hendrik,

  Ik ben geen fan van Joost Bellaart maar wil hem toch de nodige credits geven.

Reageer

Contact Us