Champions Trophy (H): India wint openingsduel van Pakistan

De 37ste en laatste editie van de Champions Trophy is gestart met het duel tussen India en Pakistan. In Breda was India zaterdag met 4-0 te sterk.

Het was de strijd tussen de aartsrivalen en gevallen grootmachten. Inmiddels lijkt India weer aan te haken aan de top. De ploeg won eind vorig jaar het brons tijdens het finaletoernooi van de Hockey World League. Dat gebeurde onder leiding van Sjoerd Marijne, die in 2017 Roelant Oltmans was opgevolgd, maar onlangs zelf het veld moest ruimen ten faveure van Harendra Singh.

Uitnodiging

Na zijn ontslag bij India ging Oltmans aan het werk bij Pakistan. De nummer 13 van de wereld werd uitgenodigd voor de laatste editie van de Champions Trophy, omdat het land aan de basis stond van het landentoernooi in 1978.

De gloriedagen van Pakistan liggen echter ver achter ons. In 1994 werd voor het laatst de wereldtitel en de Champions Trophy veroverd. Onder Oltmans hopen de Pakistani weer aansluiting te vinden bij de subtop.

(c) Roel Ubels
(c) Roel Ubels

Slechte balans tegen India

De ploeg heeft nog een lange weg voor de boeg. Van de laatste acht ontmoetingen met India werd geen enkele gewonnen. De laatste ontmoeting tussen beide landen op de Commonwealth Games eindigde in 2-2. De laatste zege van Pakistan op de aartsrivaal dateert van 2016 toen de Pakistani in de strijd om het goud tijdens de South Asia Games met 1-0 te sterk was.

Ook in Breda stapte India als winnaar van het veld. Pakistan toonde in het eerste kwart drang naar voren zonder echt gevaarlijk te worden. Het was India dat naarmate het eerste kwart vorderde de beste kansen kreeg. Ramandeep Singh dook naar de bal toe voor een tip-in, maar kon zijn stick niet tegen de bal krijgen. Ook kreeg India de eerste strafcorner van het duel. De inzet van Harmanpreet Singh werd gekeerd door doelman Imran Butt.

India op voorsprong

Vijf minuten voor rust kwam India op voorsprong. Een voorzet met de backhand van Simranjeet Singh werd door Ramandeep Singh tussen de benen van doelman Butt getikt. Daarna was Pakistan tot twee keer toe dichtbij een gelijkmaker, maar Mahammad Qadir en Muhammad Yaqoob kregen de bal niet in het Indiase doel. Het waren de beste kansen voor Pakistan in de eerste twee kwarten, waarin de ploeg in de buurt van de vijandelijke cirkel slordig opereerde.

Pakistan dacht anderhalve minuut na rust op gelijke hoogte te komen via Ali Shan. Echter, de videoscheidsrechter constateerde vlak voor het doelpunt gevaarlijk spel waardoor de treffer werd geannuleerd.

Pakistan zoekt gelijkmaker

Pakistan kwam goed uit de rust. Even later was de ploeg opnieuw gevaarlijk. Doelman Sreejesh Parattu kon de inzet ter hoogte van de strafbalstip met de voet tot lange corner verwerken. In dat derde kwart was Pakistan de bovenliggende partij. De druk op India leverde slechts een strafcorner op. De inzet van Mabashar Ali werd afgefloten wegens gevaarlijk spel.

Ondanks de goede bedoelingen bleef de gelijkmaker uit. India verdubbelde de score zes minuten voor tijd. Na twee passes van achteruit werd de vrijstaande Dilpreet Singh bereikt, die Butt kansloos liet. Drie minuten later tilde Mandeep Singh de stand naar 3-0. India profiteerde hierbij van de beslissing van Pakistan om doelman Butt te wisselen voor een extra veldspeler. Het was vervolgens voor Singh een koud kunstje om de bal in het lege doel te tikken. En vlak voor het eindsignaal bepaalde

India-Pakistan 4-0 (1-0)
26.Ramandeep Singh 1-0
54.Dilpreet Singh 2-0
57.Mandeep Singh 3-0
60.Lalit Upadhyay 4-0

Reageer

Contact Us