Champions Trophy (H): Nederland verliest van Australië - Hoofdklasse Hockey Nederland

Champions Trophy (H): Nederland verliest van Australië

De Oranjeheren hebben hun tweede nederlaag tijdens de Champions Trophy geleden. Na het verlies tegen Argentinië (1-2) op de openingsdag verloor de ploeg van bondscoach Max Caldas donderdag met 3-1 van Australië.

Australië opende sterk na de afslag. Na een loopactie van Eddie Ockenden kwam de bal bij Jake Whetton terecht. Hij haalde uit, maar zijn inzet belandde naast het doel van Pirmin Blaak. Even later dook Aran Zalewski in de Nederlandse cirkel op. Zijn schot uit de draai ging naast nadat de bal licht werd getoucheerd door Blaak.

Goal Hertzberger afgekeurd

Nederland kwam daarna wat beter in de wedstrijd. Jeroen Hertzberger leek Oranje in de achtste minuut op voorsprong te zetten. Echter bij zijn aanname kwam de bal tegen zijn been aan. De treffer werd dan ook niet toegekend.

Het spel golfde heen en weer. De strafcorner van Seve van Ass werd van de lijn gehaald door Flynn Ogilvie. Aan de andere kant kon Trent Mitton vrij uithalen. Hij schampte echter de bal, waarna de bal uiteindelijk bij Tim Brand belandde. Zijn inzet ging echter over het doel van Blaak.

Oranje alsnog op voorsprong

Enigszins tegen de verhouding in kwam Nederland op voorsprong. Een vrije slag werd door Valentin Verga in de cirkel geflatst. Mirco Pruyser zette zijn stick tegen de bal, die door de benen van Tyler Lovell in het doel ging. Het was misschien niet de mooiste van de spits, maar wel zijn vijftigste in het shirt van de Oranjeheren. Roel Bovendeert was daarna dichtbij de 2-0. Zijn schot ketste tegen de paal.

Naarmate de rust naderde werd Australië weer gevaarlijker. Met nog 46 seconden op klok viel de gelijkmaker. De bal kwam onder meer via de voet van Lars Balk bij Jake Harvie terecht. De Australiër passeerde Blaak met een backhand.

Australië op voorsprong

Vijf minuten na rust kwam Australië op voorsprong. Jake Whetton onderschepte de breedtepass van Bob de Voogd. De Australiërs sprintte richting de cirkel en speelde Blake Govers aan. De voormalige speler van Bloemendaal draaide naar zijn backhand toe en schoot de bal kiezelhard in de bovenhoek.

Het spel bleef op en neer golven. Een paar minuten later had Thijs van Dam na een pass van Jorrit Croon de gelijkmaker op zijn stick. Zijn backhand belandde echter op de paal.

Strafbal op de paal

Ook Australië raakte de paal. Het was Jeremy Hayward die de bal vanaf de strafbalstip op het houtwerk pushte. De scheidsrechter kende de strafbal toe na een overtreding van Croon. Oranje besloot de beslissing niet aan te vechten en vroeg niet om een videoreferral.

De videoreferral vroeg Oranje wel aan toen ruim vijf minuten voor tijd opnieuw een strafbal aan Australië werd toegekend. Het protest werd echter afgewezen en Govers maakte zijn tweede van de avond.

Oranje zet aan in slotfase

In de slotfase kreeg Nederland nog kansen, maar drie strafcorners en een mogelijkheid voor Bovendeert troffen geen doel.

Ondanks de nederlaag heeft Oranje de kansen op een plek in de finale nog in eigen hand. Dan moet er zaterdag wel worden gewonnen van India. En dan treft de ploeg opnieuw Australië dat met een wedstrijd te gaan al zeker is van de eindstrijd.

Nederland-Australië 1-3 (1-1)
21.Mirco Pruyser 1-0
30.Jake Harvie 1-1
35.Blake Govers 1-2
55.Blake Govers 1-3 (sb)

Opstelling: Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak (K), Floris Wortelboer.
Wissels: Lars Balk, Thijs van Dam, Jonas de Geus, Jorrit Croon, Bob de Voogd, Sam van der Ven (K), Roel Bovendeert.

Stand van zaken

Rang Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Voor Tegen Punten
1. Australië 4 3 1 1 11 7 10
2. India 4 2 1 1 9 5 7
3. Nederland 4 2 0 2 12 6 6
4. Argentinië 4 1 1 2 5 8 4
5. Pakistan 4 1 0 3 5 11 3
6. België 4 0 3 1 6 11 3

Programma vrijdag

15.00 uur: België-Pakistan

Programma zaterdag

13.45 uur: Argentinië-Australië
16.00 uur: Nederland-India

Reageer