De Mol: ‘Het wordt nog lastig een team op de been te krijgen’

De heren van Oranje Zwart spelen op het veld al jaren mee in de top maar hebben dit dit seizoen niet kunnen doortrekken naar de zaal. De huidige landskampioen eindigde als vijfde in de poule en speelt daarom aankomend weekend play-outs om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Een lastige opgave, te meer omdat het überhaupt maar de vraag is of de Eindhovenaren een team op de been kunnen brengen. Desalniettemin liggen de heren er niet wakker van, vertelt zaal-international Joep de Mol.

Zaalhockey heren OZ RU de mol
(c) Roel Ubels

“Zaalhockey is bij ons redelijk vrijblijvend en ook gewoon een goede manier om fit te blijven, legt de Mol uit. “Het is bij voorbaat al lastig met zo’n 12, 13 Nederlandse, Belgische en Pakistaanse internationals in het team en natuurlijk de Hockey India League. Thijs Bams, Rolf Diederen en ik zijn eigenlijk de enige spelers die er elk weekend bij konden zijn. Voor de rest hebben we constant moeten puzzelen en waren we vaak maar met 6,7 of 8 spelers. Het is best zwaar om met zo’n klein team twee wedstrijden te spelen kan ik je vertellen.”

Ondanks de constant wisselende samenstelling zou de huidige landskampioen op hockeytechnisch gebied toch een klein streepje voor moeten hebben op overgangsklasse teams als Groningen en Hdm. Maar dat viel toch knap tegen, aldus de Mol. “Op papier hadden wij misschien elke keer een best leuk team staan. De ene dag hadden we Mink van der Weerden en Jelle Galema die meededen en een dag later stonden Thomas Briels en Sander Baart weer in het veld. Het is voor ons superfijn dat ze bereid waren om tussen hun drukke programma mee te doen maar je begint wel elke keer wee van voor af aan. Tactiek is bij het zaalhockey erg belangrijk maar als je elke week weer moet bespreken hoe we in de ruit spelen of hoe de press staat dan schiet het niet op. Bij ons was het daarom ook: ‘hou het verdedigend klein en doe aanvallend iets leuks,” grinnikt de Mol. ”Maar tegen teams als Groningen die veel samen trainen in de zaal werkt dat niet.”

Door het drukke programma van de internationals trainden de Eindhovenaren nauwelijks met elkaar in de zaal. Nu ook de Hockey India League deze week van start gaat zal een gedegen voorbereiding op de play-outs er dus ook niet inzitten al is nog niet eens de grootste ‘zorg’. De ploeg van Michel van der Heuvel moet eerst namelijk nog een team op de been krijgen voor aankomend weekend. Sinds dit seizoen mogen alleen de spelers die minstens zes wedstrijden in de reguliere competitie hebben meegespeeld deelnemen aan play-off of play-outs. Bij OZ voldoen alleen De Mol, Bams en Diederen aan dit aantal en als klap op de vuurpijl speelt jongens A1 aankomend weekend om het Zuid-Nederlands kampioenschap. “Het wordt lastig een team samen te stellen, we zijn al flink aan het puzzelen,” aldus de Mol. “De afvallers van jongens A1 zullen denk ik met ons meedoen en verder moeten we nog maar kijken.”

Na dit weekend zit het zaalseizoen er in ieder geval op voor en gaat bij OZ op 1 februari de voorbereiding op het veld weer van start. De Mol gaat echter nog wat langer door in de zaal, hij is geselecteerd voor het Oranje zaalteam en speelt dus begin februari het WK in Leipzig. “Negen februari komen we daarvan terug,” vertelt de nieuwbakken international. “En dan gaan we de vijftiende met OZ naar Malaga. Of mijn ervaringen bij Oranje me gaan helpen op het veld? Ja, zeker! Vooral qua handelingssnelheid en op verdedigend vlak. Het is heel goed voor mijn ontwikkeling geweest. De laatste twee weken heb ik alleen wat kleine blessures gehad en ben ik ziek geweest maar ik hoop op het WK nog wel een stap te gaan zetten. Maar ja, eerst aankomend weekend maar eens zorgen dat we erin blijven!”

Reageer