De overstap van.. Gonzalo Peillat

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze de eerste weken met hun nieuwe teams erop hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

Argentijnse international Gonzalo Peillat werd afgelopen zomer topscorer op het WK in Den Haag en kwam daarna terug naar Nederland om bij HGC te spelen. Een grote overstap dus voor deze 22-jarige cornerspecialist.

HGC heren (c)  Peter Schaik Peillat

Hoe is deze overstap naar de hoofdklasse, naar Nederland, tot stand gekomen?

De hoofdklasse is een hele sterke competitie en voor het WK dacht ik er al over om hier te gaan spelen. Ik heb met een aantal clubs gesproken maar onder andere Shea McAleese en Bosco Perez zijn teamgenoten van mij in de Hockey India League dus via hen ben ik in contact gekomen met HGC.

Ben je inmiddels een beetje gewend aan het Nederlandse leven? Wat zijn de grootste verschillen?

In Argentinië woon je lange tijd bij je ouders en niet op jezelf zoals de mensen van mijn leeftijd hier doen. Dat is dus wel anders. Maar ik vind het wel relaxed. Ik woon hier met Shea McAleese, Phil Burrows en Sam van der Ven en ik doe eigenlijk alles thuis. Ik kan hier goed studeren, me voorbereiden op wedstrijden enzo. Het beste aan Nederland vind ik het fietsen. We doen alles op de fiets, zelfs als het regent. We gebruiken onze auto’s alleen bij uitwedstrijden. Wat ik ook grappig vond toen ik hier aan kwam was dat ik kleine kinderen op straat zag spelen en fietsen. Dat zou in Argentinië echt niet kunnen.

Lijkt de Argentijnse clubcompetitie op de hoofdklasse?

Het is vergelijkbaar maar wel op een lager niveau. Er zijn ook maar iets van vijf watervelden daar, de rest is zand en daardoor is de intensiteit ook lager. Ik speelde zelf in Buenos Aires. Elke staat heeft een aparte competitie met iets van veertien teams. Daar speel je tegen en aan het einde van de competitie worden er play-offs gespeeld tegen andere staten. Verder zijn de clubs hier groter, meer mensen spelen hockey. In Argentinië wordt er vooral gevoetbald.

Wat is het verschil tussen een Nederlands clubteam en een Argentijns clubteam?

Hier speel je samen en tegen internationals uit verschillende landen. In Argentinië niet. Daar zijn de enige internationals de Argentijnse internationals. Ik vind het leuk om met Nieuw-Zeelanders, Nederlanders, Spanjaarden te spelen want je leert er veel van. In Argentinië is dat gewoon niet mogelijk.

De eerste seizoenshelft zit erop. Ben je tevreden over  hoe het seizoen tot nu toe verlopen is?

We zijn goed gestart, stonden een tijdje aan kop maar verloren daarna belangrijke wedstrijden tegen de topploegen. Gelukkig hebben we de laatste twee wedstrijden weer gewonnen en ik hoop dat we dat in maart door kunnen zetten. We staan nu zesde en hebben eigenlijk niets te verliezen dus we moeten gewoon alles op alles zetten om in de tweede helft goed te presteren.

Hoe lang ben je van plan in de hoofdklasse te blijven hockeyen?

Ik heb aanvankelijk voor één seizoen getekend maar ik zou wel graag meerdere seizoenen hier willen blijven spelen.

Binnenkort voeg je je bij het Argentijnse team om je voor te bereiden op de Champions Trophy. Heb je tijdens je verblijf in Nederland nog met het nationale team kunnen trainen?

Ja, we hebben onder andere in België een oefenwedstrijd gespeeld en we zijn ook in Barcelona geweest om tegen het Spaanse elftal te spelen. Binnenkort sluit ik me dus weer bij ze aan voor de Champions Trophy maar het is nog een beetje onduidelijk wanneer ik vertrek want ik heb de tickets nog niet, haha. Waarschijnlijk vlieg ik vrijdag of zaterdag naar India. Daar spelen we dan in ieder geval nog oefenwedstrijden tegen Australië en Pakistan. Ik heb er wel zin in, het is altijd leuk om met het nationale team te spelen.

Op het WK werden jullie derde. Een knappe prestatie. Wat verwacht je van dit toernooi?

Het toernooi zelf zal zwaar worden. De acht beste teams van de wereld zijn daar bij elkaar en zij zullen nu ook meer rekening met ons houden. De derde plek op het WK is het hoogste dat we ooit bereikt hebben en dus zullen de andere ploegen wel gaan kijken hoe wij spelen. Doordat veel van ons in het buitenland spelen hebben we niet heel veel met elkaar kunnen trainen maar ik hoop dat we onze WK-prestatie kunnen evenaren. Dat zou heel mooi zijn.

Zelf was je tijdens het WK van grote waarde voor je team, je werd topscorer van het toernooi, voornamelijk door je strafcorner. Afgelopen weekend scoorde je er ook weer vier voor HGC dus met de vorm zit het wel goed?

Ja, nu Phil Burrows weer terug is van zijn blessure hebben we een hele goede aangever. Iedereen denkt altijd dat het succes van een corner bij de sleper ligt maar het aangeven en stoppen zijn net zo belangrijk. Nu gaat het gelukkig goed en ik hoop dat het India ook zal lukken er een aantal te scoren!

Reageer