De overstap van.. Justin Reid-Ross

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze de eerste weken met hun nieuwe teams erop hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

Justin Reid-Ross speelde vier seizoenen bij Pinoké en maakte afgelopen zomer de overstap naar buurman Amsterdam. Inmiddels is de Zuid-Afrikaanse international met vijftien doelpunten op de teller al heel belangrijk gebleken voor zijn nieuwe club.

Amsterdam Reid Ross Verga RV
Reid-Ross viert één van zijn doelpunten met teamgenoot Valentin Verga. (c) Rob Visser

Waarom besloot je bij Pinoké te vertrekken?

Nou ja, het meest voor de hand liggende antwoord is om eens te kijken hoe het op een andere club zou zijn. Ik heb daar vier jaar gespeeld en het leek  me leuk iets nieuws te proberen. Als buitenlander wilde ik niet al mijn jaren hier maar bij één club gespeeld hebben en daarbij wilde ik toch kijken of ik eventueel een stapje omhoog zou kunnen maken. En dat is gelukt.

Heb je in je zoektocht met veel clubs gesproken?

Ik heb met één of twee clubs contact gehad en ik had ook een paar opties in andere landen. Ik heb eerder ook al in België gespeeld en dus ook daar rondgekeken. Uiteindelijk is de hoofdklasse naar mijn mening, en die van vele anderen, de sterkste competitie ter wereld en ik wilde eigenlijk ook niet weg uit Amsterdam. Ik werk hier, mijn verloofde werkt hier, ik hou van de stad en wilde ook niet teveel heen- en weer reizen voor trainingen. Dus mijn ideaal was om in of dichtbij Amsterdam te blijven.

En toen viel de keuze uiteindelijk op hockeyclub Amsterdam?

Ja! Het balletje is in India een beetje gaan rollen. Ik speelde daar met Floris Evers bij de Ranchi Rhinos. Het is een goede vriend van me en door onze gesprekken werd het proces eigenlijk gestart. Ik had nooit verwacht dat het zou gebeuren. Ik kom uit een klein hockeyland en speelde vorig jaar ook geen heel goed seizoen bij Pinoké maar toch is het gelukt. Amsterdam is een van de grootste clubs in de hoofdklasse met een paar van de beste nationale- en internationale spelers ter wereld en het is voor mij geweldig om met hen te mogen spelen.

Hoe bevalt het tot nu toe? Is het wat je ervan verwacht had?

Ja, zeker. De resultaten waren in het begin misschien niet goed voor een team met zulke kwaliteiten maar de laatste weken gaat het beter. Ik geniet van elk moment hier. Het is een mooie familieclub met leuke mensen en ik ben heel blij er onderdeel van te mogen uitmaken.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Amsterdam en Pinoké?

Wat betreft club is Pinoké de afgelopen jaren erg gegroeid, er worden goede stappen gemaakt. Het is heel erg jong en opkomend. Amsterdam is iets ouder en traditioneler. Daarnaast zijn het natuurlijk ook gewoon buren dus er zijn ook heel veel overeenkomsten. Wat betreft het hockey heb ik tijdens mijn jaren bij Pinoké voornamelijk Giles Bonnet als coach gehad, hij komt ook uit Zuid-Afrika en met hem had ik een sterke band. Bij Amsterdam is Alyson Annan de coach en dat is denk ik een goede zet geweest van de club. Ik heb nu al heel veel van haar geleerd. Verder zijn de trainingstijden anders, bij Amsterdam trainen we vaker dan bij Pinoké en daardoor is voor mij ook de focus op het hockey gegroeid. Dat helpt mij daardoor ook weer verder in mijn ontwikkeling, zelfs op mijn leeftijd haha.

Met vijftien doelpunten ben je tot nu toe heel belangrijk voor je nieuwe club. Dat is een goede binnenkomer.

Ja zeker. Het is mooi om te scoren en op die manier je team op lastige momenten te kunnen helpen. Voorafgaand aan het seizoen weet je niet hoe het gaat, of je bijvoorbeeld in het team past. Maar het ging vanaf het begin goed, er was geen druk en ik voelde me niet de nieuweling ofzo. Ik maakte gelijk onderdeel uit van het team. Nu het seizoen vordert en de resultaten beter worden heerst er een goed gevoel in de groep. Dat was daarvoor ook het geval maar als je punten laat liggen voelt iedereen toch wat meer druk.

Wat was denk je de reden voor jullie matige start?

Er waren wel meerdere redenen maar ik denk dat we onder andere veel kansen creëerden maar niet scoorden, dat probleem heeft zichzelf inmiddels opgelost. En daarnaast moesten er natuurlijk een aantal nieuwe spelers ingepast worden en dan duurt het soms even voordat je de juiste combinaties vindt.

Was de wedstrijd tegen HGC, waarin jullie 0-2 achterkwam en 3-2 wonnen, het omslagpunt?

Het is wel belangrijk geweest, ja. Daarvoor verloren we net van Kampong en OZ en speelden we gelijk tegen Bloemendaal. Tegen HGC pakten we eindelijk drie punten tegen een topteam. Als we dat niet hadden gedaan was het, met het oog op play offs enzo, wel klaar geweest denk ik. We lieten volwassenheid zien en dat we onder druk toch die wedstrijd hebben weten om te keren was heel knap en goed van het team en ook de trainingsstaff speelde daar een grote rol in.

Twee weken geleden speelde je tegen je oude club, Pinoké. Hoe was dat?

Het was wel een beetje raar. We hadden ook in de ABN AMRO Cup al tegen ze gespeeld maar nu moesten we ook echt op Pinoké en dat maakte het wel anders. Ik heb daar de afgelopen jaren veel vrienden gemaakt die er nog spelen dus dat vond ik wel moeilijk maar tegelijkertijd was het ook leuk.

Aankomend weekend treffen jullie Push en Rotterdam. Ligt de focus vooral op de wedstrijd van zondag?

Rotterdam is een grote wedstrijd maar Push op vrijdagavond is ook zeker niet makkelijk. Je moet toch eerst ’s avonds dat stuk naar Breda rijden. We richten ons nu dus wel echt op die wedstrijd maar daarna wordt Rotterdam inderdaad een uitdaging. Tot nu toe hebben we het goed gedaan tegen goede teams maar zijn de resultaten nog wat minder. We kwamen elke keer dichtbij dus ik hoop dat we dat tegen Rotterdam weer weten om te draaien. Ik denk dat het belangrijk is dat we goed starten, want dat hebben we in eerdere wedstrijden nog wel eens nagelaten.

Tot slot, je bent nu bezig aan je vijfde seizoen in de hoofdklasse, gaan daar nog veel meer bijkomen?

Nou, ik ga volgende maand trouwen in Zuid-Afrika. Mijn toekomstige vrouw heeft een baan hier in Nederland en ik heb het hier ook goed naar mijn zin. We vinden het heerlijk om in Amsterdam te wonen dus ik denk dat ik hier nog wel een paar jaartjes blijf!

Reageer