De overstap van.. Leon Hemminga

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze er een seizoenshelft met hun nieuwe teams erop hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

Leon Hemminga zat bij Amsterdam voornamelijk op de bank en besloot daarom samen met zijn huisgenoot Casper Horn het avontuur in Zeist aan te gaan. Inmiddels heeft hij het plezier in het spelletje weer helemaal teruggevonden.

Kampong Schaerweijde heren MdW Hemminga Phijffer kemperman
Hemminga (rechts) in duel met Robbert Kemperman. (c) Maurice de Wert

Waarom ben je vertrokken bij Amsterdam?

Omdat ik niet heel veel heb gespeelde het afgelopen seizoen daar, eigenlijk bijna niet. Toen heb ik op een gegeven moment een gesprek met de nieuwe coach, Alyson Annan, gehad en die gaf aan dat dat niet zou gaan veranderen. Dus dat was voor mij de voornaamste reden om te vertrekken.

Heb je daarna met meerdere clubs gesproken?

Nee, ik had al wel een beetje contact met Schaerweijde omdat ik Dave ken en hij contact met mij had gezocht. Daardoor was het eigenlijk wel een makkelijke keuze. Ik heb toen ook niet echt de moeite genomen om verder te zoeken. Mijn huisgenoot, Casper Horn, had al voordat ik überhaupt wist dat ik weg wilde, besloten om weg te gaan en hij had ook bij Schaerweijde getekend dus dat maakte de keuze voor mij nog iets makkelijker.

Hoe bevalt het tot nu toe?

Heel goed, ik vind het echt een hele leuk club. We hebben nu een iets mindere tijd wat betreft uitslagen maar er zit veel potentie in het team en ik heb het tot nu toe erg naar mijn zin. Ik heb hier wel weer het plezier in het spel teruggevonden.

Wat zijn de grootste verschillen tussen de clubs?

Je ziet toch dat het bij Amsterdam wel professioneler is omdat daar de eerste teams moeten presteren en Schaerweijde is meer een familieclub met ambitie. Waar je dat aan merkt? Aan hoe het bestuur hier bijvoorbeeld met mensen omgaat, heel familiair, iedereen kent elkaar en bij Amsterdam is het meer een bedrijf.  Op hockeygebied is het verschil best groot omdat bij Amsterdam veel internationals spelen dus dat merk je ook aan het niveau op de trainingen, het gaat daar allemaal wel een stuk sneller. Bij Schaerweijde train ik ook hard maar ik kan hier zelf wel makkelijker meekomen. Of ik dat niveau mis? Nee, het is gewoon anders. In plaats van dat ik er achteraan hobbel ben ik nu degene die het vooraan moet lopen en dat heb ik nog nooit eerder gedaan. Dus daar leer je op een bepaalde manier ook weer van.

Voor de winterstop stuntten jullie thuis tegen Amsterdam en scoorden zowel jij als Casper Horn, beide oud-Amsterdam spelers. Hoe ging je die wedstrijd in?

Eigenlijk net als alle andere wedstrijden. Casper was wel extra gebrand maar ik heb daar zelf niet zo’n moeite mee. Ik ben sowieso nooit nerveus voor een wedstrijd maar altijd relaxed en dan zie ik het wel. Als ik me druk ga maken gaat het mis dus dat doe ik niet meer. Ik heb in het veld zelfs een beetje grapjes staan maken met de jongens van Amsterdam aangezien ik ze al jaren ken. Toen we hadden gewonnen was ik ook vooral heel blij met de belangrijke punten maar als we tegen een andere ploeg hadden gespeeld was ik net zo blij geweest.

Afgelopen zondag hebben jullie tegen Den Bosch een 2-0 voorsprong weggegeven. Hebben jullie die kater al een beetje kunnen wegspoelen?

Ja, we zouden het gister afsluiten met videobeelden maar dat is verplaatst naar donderdag. Dan zullen we kijken wat er mis ging. Het is natuurlijk heel jammer dat we verloren hebben want we kunnen de punten goed gebruiken. We hebben het al vaker dit seizoen gehad dat we voor staan en het goed gaat maar dan lijkt het vervolgens alsof er paniek ontstaat van oh, we staan voor en nu moeten we dit verdedigen. Ik weet niet precies hoe dat komt, het is lastig om daar achter te komen.

Zondag treffen jullie Push. Een belangrijk potje want daarna krijgen jullie een lastig rijtje met wedstrijden tegen Rotterdam, Amsterdam en Kampong.

Ja, daarna weer een beetje alle teams die bovenin meespelen. Ach, we bekijken het van wedstrijd naar wedstrijd maar zondag kan wel belangrijk zijn. Als we winnen hebben we weer wat adem en anders moeten we weer naar beneden kijken.

Blijf je volgend seizoen bij Schaerweijde?

Nee, in principe blijf ik gewoon, ondanks dat Dave weggaat want hij was wel een van de redenen dat ik kwam. Maar er zit zoveel potentie in ons team, iedereen is nog jong dus ik hoop dat we het grootste deel bij elkaar kunnen houden om door te bouwen, anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen en dat zou zonde zijn. Of ik nog de ambitie heb om voor een topclub te gaan zou ik niet durven zeggen. Ik ben nu ook druk met studie maar het blijft natuurlijk wel een heel leuk spelletje!

Reageer