De overstap van... Mats de Groot - Hoofdklasse Hockey Nederland

De overstap van… Mats de Groot

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs.  Nu het seizoen langzaam aan zijn einde nadert, zijn wij benieuwd hoe ze het hebben ervaren. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

In deze laatste ‘Overstap van..’ van dit seizoen Mats de Groot. Na zeven jaar bij Schaerweijde te hebben gespeeld stapte hij afgelopen zomer over naar play-off kandidaat Bloemendaal.

Hoe is deze overstap tot stand gekomen?BLOEMENDAAL-HEREN I

Ik stond eigenlijk op het punt om mijn contract bij Schaerweijde te tekenen toen Roel Bovendeert mij belde. Ik heb met hem in Jong Oranje gespeeld en wij zijn best goede vrienden geworden. Hij vertelde me dat Bloemendaal nog een verdediger zocht . Toen heb ik een gesprek gehad met en hebben we besloten dat het een mooie uitdaging voor me zou zijn. Daarvoor was ik ook wel door andere clubs benaderd maar dat vond ik toen niet interessant genoeg. Ik wilde eigenlijk nog één jaar bij Schaerweijde spelen en daarna een stap hoger op maar ik kon deze kans niet aan me voorbij laten gaan.

Had je bepaalde verwachtingen van het hockeyen bij Bloemendaal?

Bloemendaal is natuurlijk wel een paar stappen beter dan Schaerweijde dus ik nam wel een risico want je weet van tevoren niet hoe je je daar als speler op aan zal passen. Achteraf blijkt gelukkig dat het een goede keuze is geweest. Ik heb nu een lekker plekje centraal achterin dus dat gaat gewoon goed.

Hoe is je eerste seizoen bij Bloemendaal je bevallen?

Ik heb het ontzettend naar mijn zin. Merk dat ik veel leer en daarbij is het ook een heel erg gezellig team. Hoewel ik me snel heb aan kunnen passen was het in het begin wel lastig. Er waren met mij veel andere nieuwelingen en dat was wel een probleem. We waren allemaal individuen, nog geen team maar in de winterstop hebben we dat goed opgepakt en tot nu toe spelen we een goede tweede seizoenshelft.

Wat vind je het grootste verschil tussen de clubs?

Ik moet zeggen dat Schaerweijde meer een familieclub was. Ik heb ook overgangsklasse met ze gespeeld en wij promoveerden toen voor het eerst in 22 jaar ofzo naar de hoofdklasse. Een hele beleving in het dorp en op de club en het was elke zondag heel druk langs de lijn. Hier bij Bloemendaal is het publiek denk ik iets meer verwend omdat de club al jaren de play-offs haalt. Als je dan thuis speelt tegen Hurley of Den Bosch komen weinig mensen kijken omdat ze verwachten dat je toch wel wint. Pas als het echt spannend wordt, zoals afgelopen zondag, staat het bomvol.

Is het wennen om van een team dat meestal degradatie vecht naar zo’n play-off team te gaan?

Ja, het is een wereld van verschil. Bij Bloemendaal ga je elke wedstrijd voor de winst. Bij Schaerweijde hielden we in sommige wedstrijden wel de schijn op dat we voor de punten zouden gaan maar van binnen wist je dat je kansloos was. Dat is nu heel anders.

Hoe was het om tegen Schaerweijde te spelen?

Wel anders dan andere wedstrijden natuurlijk. Ik heb een hele leuke tijd bij Schaerweijde gehad en veel nog steeds veel vrienden daar. In de wedstrijd heb je dan wel geintjes zoals met Bassie (Sebastiaan Westerhout, red.) bijvoorbeeld van ‘kom maar op, één-op-ééntje’. Maar het is wel fijn dat het geen super beladen wedstrijd is. Het is niet zo dat als wij winnen Schaerweijde daarna heel chagrijnig is ofzo.

Aankomend weekend zal heel belangrijk zijn voor jullie. Beginnend met de wedstrijd tegen HGC en dan zondag de laatste wedstrijd tegen Tilburg. Bij twee keer winst bereiken jullie de play-offs. Wat verwacht je van dit dubbelweekend?

We hebben zondag natuurlijk heel veel geluk gehad met het resultaat van Amsterdam-Pinoké. We mogen hun dankbaar zijn voor de tweede kans die we hebben gekregen en die koesteren we ook. We zijn nu vooral bezig met de wedstrijd tegen HGC die erg lastig zal worden. Als we die winnen zien we vervolgens wel hoe we het zondag gaan aanpakken tegen Tilburg maar zover kijken we nog niet vooruit. Ik heb veel vertrouwen in een goede afloop. Dat zouden dan mijn eerste play-offs worden, ja. Eerst speelde ik play-outs om niet te verliezen, nu dan hopelijk play-offs om te winnen en daar heb ik ontzettend veel zin in.

Comments (4)

  1. Sterke verdediger en zeer betrouwbaar! Gaat het ver schoppen #rio2016

  2. Inderdaad!! De overstap legt hem geen windeieren.

  3. Top speler, super leuke vent! Kortom: een topper!!

  4. busvervoer

    Matsie is een topper, jammer dat hij wegging. Hij heeft het verdiend.

Reageer