De overstap van.. Pepijn Luijkx - Hoofdklasse Hockey Nederland

De overstap van.. Pepijn Luijkx

Afgelopen zomer stapten er weer vele spelers en speelsters binnen de Hoofdklasse over naar andere clubs. Nu ze de eerste weken met hun nieuwe teams erop hebben zitten zijn wij benieuwd hoe de eerste maanden op de nieuwe clubs bevallen zijn. Was het een stap in de goede richting of misschien toch niet?

Pepijn Luijkx verliet afgelopen zomer midden-motor Den Bosch om bij play-off kandidaat Kampong te gaan spelen. Inmiddels heeft hij in Utrecht, waar hij ook woont en studeert, helemaal zijn plek gevonden. Komend weekend reist hij af naar Barcelona voor zijn eerste deelname aan de EHL.

Kampong Daring heren MdW Luijkx (2)
(c) Maurice de Wert

Waarom besloot je weg te gaan bij Den Bosch?

Oh, dat was eigenlijk heel simpel. Ik wilde gaan studeren in Utrecht dus de keuze was niet heel moeilijk. Ik had een goed gevoel bij Kampong en had vorig seizoen al wat belletjes en smsjes gehad dus toen is het balletje gaan rollen. Ik wilde voor mezelf een stap omhoog zetten en bij Kampong spelen veel internationals en is het niveau dus een stuk hoger. Alsnog was het lastig om weg te gaan bij Den Bosch. Ik heb er vijf jaar gespeeld en ontzettend veel meegemaakt zoals de play-outs en de ‘mission impossible’ met Marc Lammers. En ondanks dat er ook veel vrienden van me spelen leek het me me goed om uit mijn comfortzone te stappen.  Ik hoopte dat ik er veel van zou leren en tot nu toe pakt het goed uit. Ik speel er een paar maandjes en heb nu al zo ontzettend veel geleerd van die gasten, ze zijn zo goed.

Je nieuwe team bevalt je dus wel?

Ja, iedereen kan zo verschrikkelijk goed hockeyen. Je ziet het vooral ook op trainingen. Wat sommige van die gasten doen is niet normaal. Ik leer er veel van dus ik ben heel blij dat ik de overstap heb gemaakt. In het begin was het natuurlijk wel even wennen maar het is een hele sociale groep en ze hebben mij goed ontvangen. Iedereen is heel open en we hebben veel leuke dingen gedaan ik dus heb niet veel aanpassingsproblemen gehad ofzo.

Wat is het grootste verschil tussen de clubs? 

Qua club zie ik eigenlijk niet zo heel veel verschillen, meer overeenkomsten. Het zijn beide familieclubs waar veel mensen een groot clubgevoel hebben en voor mij voelt he dus ook niet heel anders. Wat betreft trainingen is het bij beide heel professioneel maar zoals gezegd is het niveau wel anders. Je wordt hier elke keer echt gedwongen op je best te zijn.

Ga jij, nu je bij een play-off kandidaat speelt, met een ander gevoel de wedstrijden in?

Ja, er is inderdaad wel een verschillende mindset. Toen we met Den Bosch tegen topploegen speelde deden  we er alles aan om te winnen en als dat niet lukte was het jammer maar geen drama ofzo. Bij Kampong moet je ook die wedstrijden echt winnen. Er zit veel spanning op die ‘toppers’, het niveau is hoog dus daardoor word je ook gedwongen om op je best te zijn.  Bij Den Bosch heb ik trouwens ook hele spannende wedstrijden gespeeld met veel publiek enzo maar dan in de onderste regionen.

Over een aantal weken speel je tegen Den Bosch. Kijk je ernaar uit?

Ja, zeker. Het is natuurlijk ook wel raar omdat er heel veel vrienden spelen en m’n broertje (Jasper, red.) zit er ook. Maar uiteindelijk is het gewoon een competitiewedstrijd en die wil ik perse winnen, net zoals zij dat zullen willen. Voor mijn ouders is het inderdaad wel fijn om ons dan weer op hetzelfde veld te hebben. Nu wisselen ze het af, ze komen af en toe bij mij kijken en de andere keer bij Jappie.

Met Kampong zijn jullie sterk aan het seizoen begonnen maar afgelopen zondag gaven jullie in de slotminuten een overwinning uit handen. Was het uiteindelijk wel een terecht gelijkspel?

Hoewel we natuurlijk baalden dat we aan het eind de drie punten weggaven was de uitslag over de hele wedstrijd gezien wel terecht denk ik. OZ was in de tweede helft beter, toen kwamen wij er niet echt meer aan te pas. Neemt niet weg dat we natuurlijk graag hadden willen winnen en dat het zonde is dat we die voorsprong in de slotminuten verspeelden.

Komend weekend gaan jullie de EHL in. Voor jou de eerste keer Europees hockey. Wat verwacht je ervan?

Ik heb er ontzettend veel zin in. Barcelona is natuurlijk een prachtige stad om te spelen. Ik heb het nog nooit meegemaakt en ben benieuwd naar de entourage en hoe het daar is. Barcelona is natuurlijk ook een prachtige stad om in te spelen dus heb er grootste verwachtingen van. Ik hoop dat we ons niveau uit de competitie kunnen halen want tot nu toe gaat het uitstekend. We spelen tegen East Grinstead en Dinamo-Stroitel. Of ik die teams ken? Nee, ik weet alleen dat Ashley Jackson bij Grinstead speelt. Maar verder gaan we gewoon uit van eigen krachten.

EHL programma Kampong:

Zaterdag 11-10: Kampong – East Grinstead (17:30 uur)

Zondag 12-10: Kampong – Dinamo-Stroitel (17:00)

De wedstrijden zijn hier live te volgen

Comments (1)

  1. Bart Meijer

    Heyyyy Pepijn…. Ik ben super blij maar vooral trots dat ik met jou heb samengespeeld! Je bent een ware held voor me. Groetjes Bart

Reageer