De Parahockey competitie moet een voorbeeld nemen aan het buitenland - Hoofdklasse Hockey Nederland

De Parahockey competitie moet een voorbeeld nemen aan het buitenland

De parahockey competitie ligt volledig plat. Spelers zitten thuis en wachten op de KNHB voordat die een uitsluitsel moet gaan geven over het verloop van de competitie. Auke Vos, LG-speler van Den Bosch, gaat elke week vol enthousiasme naar zijn club om op woensdagavond te trainen. Wat beweegt deze hockeyer om elke week alles opzij te zetten en op het hockeyveld te verschijnen?

Binnen het parahockey wordt onderscheid gemaakt tussen G en LG-hockey. G-hockeyers worden gekenmerkt met een verstandelijke beperking, terwijl LG-hockeyers een lichamelijke beperking kennen. In Nederland kennen wij een groep ParaHockeyers van ongeveer 1.200 sportende hockeyers.

Het zijn ook voor de parahockeyers lastige tijden. Auke Vos is LG-hockeyer en staat elke week vol enthousiasme op het hockeyveld van Den Bosch. Op woensdagavond traint Vos samen met de 8-tallen en 6-tallen. Op dit moment kan Vos zoals alle spelers in Nederland niet hockeyen: ‘Helaas kunnen we niet spelen. Niet alleen ben ik een fanatieke hockeyer, ook ga ik graag naar de atletiek en fitness. Nu moet ik me richten op het fietsen met mijn vader of moeder. Ook probeer ik een keer per week hard te lopen’. De komst van het COVID-19 virus was dus ook voor Vos een onaangename verassing. Voor hem is het beoefenen en kijken naar hockey op zondag een wekelijkse uitlaatklep. Door het virus kan Vos zijn passie niet verder beoefenen.

Trainingen op Den Bosch

Elke woensdagavond doen de 6-tal en 8-tal hockeyers gezamenlijk de warming-up. Dit wordt gedaan op veld 2. Na de warming-up gaan de teams zelf verder trainen. De groep van Vos wordt begeleid door coach Hans Krekelaar (De vader van Maartje Krekelaar). ‘We hebben meerdere trainers op de club. Toch kijk ik altijd erg uit als Hans ons training geeft. Hij is strenger en fanatieker dan de andere trainers, waardoor ik me bijvoorbeeld serieuzer genomen voel. Soms mogen we van de club op veld 1 trainen. Voor mij wordt zo’n soort training dan extra speciaal. Het geeft me nog meer motivatie om hard te trainen’, legt Vos uit.

Toch is Vos niet alleen op woensdagavond op de club te vinden. Ook op zondag is hij vaak met teamgenoot Jasper Lammers aan het kijken bij Heren en Dames 1. Toch zijn niet alle parahockeyers op zondag op de club te vinden. Veel hockeyers willen de zondag ‘woonvrij’ houden. ‘Ik vind het erg leuk om op zondag te komen kijken. Hockey is voor mij erg belangrijk. Niet alleen vind ik het spelletje erg leuk, ook houd ik er veel sociale contacten aan over. Ik ben blij als ik straks mijn teamgenoten weer kan zien’, aldus Vos.

De Parahockeyers mogen soms in het stadion van Den Bosch trainen. Dit geeft voor de spelers vaak een extra motivatie om hard te trainen.
De Parahockeyers mogen soms in het stadion van Den Bosch trainen. Dit geeft voor de spelers vaak een extra motivatie om hard te trainen.

Een voorbeeld nemen aan het buitenland

Vos heeft cerebrale parese (CP). Door deze aandoening heeft Vos een verhoogde spierspanning in zijn arm. Hierdoor kan hij met een hand goed hockeyen, maar heeft hij meer moeite met de andere arm. Schijnbewegingen maken is voor hem bijvoorbeeld een lastige zaak. Toch weerhoudt dit Vos er niet van om de strijd aan te gaan met LG en G-hockeyers. Vos: ‘Veel landen vinden dat zij een voorbeeld moeten nemen aan het parahockey in Nederland. In Nederland wordt de sport naar hun idee goed georganiseerd. Zelf heb ik daar een ander idee over. In andere landen spelen G-hockeyers vaak samen met de LG-hockeyers. Dit gaat prima. In Nederland worden de competities van elkaar onderscheiden. Ik vind dit onnodig. Op onze 11-tallendagen spelen de LG namelijk ook samen met de G-hockeyers. Ik hoop dat de KNHB komende jaren een pilot gaat opzetten om G-hockeyers samen met LG-hockeyers te laten hockeyen in de reguliere competitie’.

Auke Vos werd in het verleden al eens Europees kampioen in de Parahockey competitie
Auke Vos werd in het verleden al eens Europees kampioen in de Parahockey competitie

Buddysysteem

Hockeyclub Den Bosch werkt met een systeem dat elke speler van Heren of Dames 1 een team op de club begeleidt. Deze speler is een soort van mentor en geeft leuke tips. Soms komt hij of zij ook kijken bij een wedstrijd. Bij de G-hockey 6-tallen zijn het bijvoorbeeld Laz Omrani, Margot van Geffen en Gijs Campbell die af en toe een training komen bezoeken. De 8-tallen, waar Vos dus onder valt worden begeleidt door Noud Schoenaker en Noor Omrani.

Vos kijkt alweer uit naar komend seizoen. Niet alleen hoopt hij dat de reguliere competitie op een normale manier verloopt, ook komen er een aantal mooie toernooien aan. ‘Ik baalde dat tijdens het afgelopen EK-hockey in Antwerpen de LG-hockeyers niet mee mochten doen. Komend jaar is er een toernooi wat wordt georganiseerd in Portugal. Ook komt er weer een EK Parahockey aan, ditmaal in Amstelveen. Een aantal jaar geleden werd ik Europees kampioen in de Trophy klasse. Ik wil graag komend jaar weer Europees kampioen met de Parahockeyers worden’, aldus Vos.

Door: Hans Hofstra

 

  • CompetitiesDamesEvenementHerenInternationaalNederlands elftalnieuwsOranjeWK Zaalhockey 2021Zaalhockey
    WK Zaalhockey 2021 in België

Reageer