De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Weergaloos Oranje naar finale" | Hoofdklasse Hockey Nederland

De Telegraaf: Jacques Brinkman: "Weergaloos Oranje naar finale"

Wat een klasse. Sprakeloos. Genieten. Een diepe buiging. De Oranje hockeymannen verpletteren Groot-Brittannië in de halve finale van de Olympische Spelen met maar liefst 9-2. De ploeg van bondscoach Paul van Ass speelde weergaloos en de ene goal was nog mooier dan de andere.
Spits Billy Bakker scoorde driemaal, evenveel als strafcornerfenomeen Roderick Weusthof. De overige treffers kwamen op naam van Teun de Nooijer, Floris Evers en Mink van der Weerden.
Enige smet was het uitvallen na zes minuten spelen van de spelverdeler Klaas Vermeulen. Met een zwaar ingepakte schouder was Vermeulen getuige van misschien wel de beste wedstrijd van Oranje ooit. De uitslag, het spel en het moment, de halve finale van de Spelen, maken de overwinning heel bijzonder.
Alle spelers deelden mee in het uitzonderlijk goede spel van Oranje en dat moet een heerlijk gevoel geven. Aanvoerder Floris Evers speelde weer zoals we van hem gewend zijn, scoort een lekker doelpuntje en dat geeft veel vertrouwen voor de olympische finale van zaterdag.
De komende dagen is het zaak om te herstellen en weer met beide beentjes op de grond te komen. De halve finale van deze Spelen is een historische overwinning, maar de Duitse hockeyers zullen zich gedegen voorbereiden en proberen vooral het tempo uit het counterspel van Oranje te halen.
CIJFERS:
Jaap Stockmann (k): 8, mooie redding, blijft rustig staan, strafcorner tegen op het oog houdbaar.
Robert van der Horst: 8, leider van Oranje, nonchalant hoog balletje, paar kleine slippertjes blijven zonder gevolgen, weinig te doen in achterhoede, in dienst van het team.
Marcel Balkestein: 9, liggend, schavend, glijdend, strijdend, onpasseerbaar, altijd voorop in de strijd.
Wouter Jolie: 8, sterk aanvallend zeker in vergelijking met poulewedstrijden, straalt vertrouwen uit.
Mink van der Weerden: 8, en dat was nummer zeven, op weg om topscorer van de Spelen te worden, let op mandekking in eigen cirkel.
Sander de Wijn: 8, goede intercepties, sneller handelen in eigen cirkel, opbouwend altijd met dreiging naar voren.
Sander Baart: 8, heerser op het middenveld, kan zowel aanvallen als verdedigen, niet meer weg te denken uit dit Oranje.
Robbert Kemperman: 8, fantastische aanname, strafcorner versierd, technisch en snel, niet frontaal verdedigen.
Klaas Vermeulen: – , speelde te kort om voor een waardering in aanmerking te komen, geblesseerd uitgevallen met pijnlijke schouder, waarschijnlijk sleutelbeenbreuk.
Rogier Hofman: 8, diagonale loopacties aan de bal met wisselend succes, onderdeel van de mooiste aanval Verga-Weusthof-Hofman-Bakker, sterke eerste uitloper bij verdedigende strafcorner.
Valentin Verga: 8, gaat dreiging vanuit, rendement, mooie lifttechniek, aanwezig, speelt met lef, schitterende lach.
Billy Bakker: 9, scoort drie knappe velddoelpunten, onderschept veel ballen, corner versierd, gaat altijd vol mee in de counter, wereldspits.
Teun de Nooijer: 8, belangrijke schakel in de counter, scoort 6-1, laat de jeugd schitteren, geeft mooie assist.
Bob de Voogd: 8, onopvallend in eerste helft, helemaal los in tweede helft, bij veel counters betrokken, strafcorner versierd.
Floris Evers: 8, scoort, keihard gewerkt, vorm komt terug, heerlijke tweede helft, lach op het gezicht, voorbeeldige aanvoerder van dit fantastisch spelend Oranje.
Roderick Weusthof: 10, uitblinker, driemaal gescoord, snoeiharde strafcorners, doelgericht, geniale passeerbeweging, was overal op het veld, aan basis van vrijwel alle gevaarlijke tempo-aanvallen van Oranje.
Bondscoach Paul van Ass: 10, heeft Roderick Weusthof, Mink van der Weerden en Billy Bakker tot grote hoogte gebracht, Oranje straalt onoverwinnelijkheid uit, resultaat wordt gekoppeld aan fantastisch hockey met schitterende combinaties, tempo-aanvallen en doelpunten, totaal hockey nog nooit vertoond.
bron: De Telegraaf

Comments (20)

 1. Ineens is bondscoach Van Ass een goeie. Ik geef Jacques Brinkman een 0.
  Onnavolgbare, inconsequent, zwart/wit en met alle wind meewaaien.

 2. Zo snel kan het omslaan!!! 1 fantastische wedstrijd en v.As krijgt een 10, die hij waarschijnlijk ook verdient. De manier waarop hij met spelers om gaat is dus vanaf nu vergeten want zoals hij zegt : als ik een arm om iemand heen leg kweek ik watjes. En……….de winnende partij heeft altijd gelijk.Nu wachten op een bloedstollende finale.

 3. @JM, @hockey, Brinkman geeft een cijfer op basis van deze wedstrijd en het steeds beter worden in dit toernooi. Ook ik ben geen Van Ass fan. Maar als je ziet hoe het team in de afgelopen wedstrijden speelt, met de wedstrijd tegen GB als kroon … Dat doet het team incl coach, dus daar zal Van Ass toch echt wel een rol bij hebben.

 4. Niet op basis van 1 wedstrijd, maar op basis van het hele toernooi zullen velen hun mening over de aanpak van Van Ass moeten bijstellen. Je zou de discussies op dit forum van een half jaar geleden er eens bij moeten pakken; qua taalgebruik genant, en hockey-inhoudelijk stonden de beste stuurlui dus niet aan wal.
  Ruiterlijk toegeven, en genieten morgen!
  Zilver of goud, missie geslaagd.

 5. hahahahaha ik vraag me af waar al die mensen nu zijn die op dit forum zo negatief over Paul van Ass waren/zijn? hahahahahaha

 6. Ik denk dat iedereen het erover eens zal zijn dat gisteren een fantastische wedstrijd was en dat Van Ass dit zeer verdienstelijk heeft neergezet samen met zijn spelers. Echter, feit blijft dat Van Ass in de aanloop naar dit toernooi naar de buitenwacht een aantal kwalijke slippertjes heeft gemaakt. Daar waar hij als clubcoach wordt afgerekend door de leden van één club op het resultaat op zondag, kijken er nu ineens heel veel mensen mee. Zijn acties en uitspraken liggen dan ook onder een vergrootglas. Mijns inziens heeft hij zich dat te laat gerealiseerd, waarbij de affaire met Taeke en Teun natuurlijk altijd een smet zal vormen op welk resultaat er nu ook behaald gaat worden.
  Maar als trainer/coach heeft Van Ass natuurlijk al eerder laten zien dat hij een team goed kan laten hockeyen. Laten we hopen dat hij deze lijn voort kan zetten en kan leren van eerder gemaakte fouten.

 7. @DAVDD, Pa v. Ass mag dan nu winnen, de manier waarop hij met mensen om is gegaan siert de man niet, dus hou de hahahahaha binnensmond.

 8. hahahahahaha hij is met Kemperman, Van der Weerden en Weusthof prima omgegaan ;)… Dat hij misschien tegen een paar heilige huisjes heeft aangepist doet bij sommige pijn maar moest gebeuren. Wees eerlijk, Teun maakt tot nu toe ook niet het verschil dat hij een aantal jaar geleden maakte…Zijn hele visie waar hij aan vast heeft weten te houden komt er nu goed uit!!!! De vele negatieve reacties geeft maar eens goed weer dat gemiddelde hockeyer de ballen verstand er van heeft.

 9. Het gaat voorlopig fantastisch! Ik ben het nooit eens geweest met sommige beslissingen van van Ass, maar het pakt geweldig uit :). Nog 1 wedstrijdje volhouden!
  @ DAVDD Beetje goedkoop om nu het goed gaat mensen uit te dagen die in het verleden wat negatiefs over van Ass hebben gezegd.

 10. Dit is een top teamprestatie. Dit team is zo gebrand om te winnen. Van Ass staat hier niet helemaal buiten, door zijn zeer slechte beleid is dit wel uit het team gekomen.

 11. Het is goedkoop om bij voorbaat negatieve reacties te plaatsen zonder men er echt daadwerkelijk verstand van heeft.Iemand bekritiseren die out of the box heeft durven te denken. Dus alle die mensen een negatieve reactie hebben geplaats vragen er om nu keihard uitgelachen te worden. Het namelijk echt schandalig wat hier allemaal over Dhr van Ass op het forum is geplaatst!

 12. Expat in Zuid Europa

  Toen T&T bedankt werden vroeg ik mijzelf af of de coach ze wel allemaal op een rijtje had. Ik begin hem nu steeds meer te begrijpen. Er zit wel degelijk een visie (en dan niet een visie die er alleen bij hem in gedachten uit komt) achter. Het laat zien tot welk mooi combinatiehockey dit Nederlands team in staat is. Ben bang dat vooral TT toch minder snelheid kan opbrengen dan verwacht wordt. Hij niet zo beschadigd hoeven worden, maar het is helaas gebeurd.
  Ben in ieder geval blij dat het spel toch redelijk op zijn pootjes terecht is gekomen.

 13. @DAVDD,Dhr????v.Ass?? Heb het intervieuw nog van de Volkskrant waar de Dhr!!! zich schandalig uit laat en natrapt, en mensen eschadigd. Wekunnen er lang over blijven praten maar ik gun de Dhr. v. Ass zijn successen maar vind hem als mens vreselijk. Dat hij uit het team het beste weet te halen is fantastisch en de mannen hebben grandioos gespeeld maar het staat een ieder vrij om geen van Ass-fan te zijn.

 14. Daar is dit forum juist voor bedoeld. Mensen geven hun mening op basis van wat zij denken dat juist is. De reacties waren ook niet bij voorbaat, ze waren gebaseerd op hoe v Ass sommige spelers behandelde. Dat hij nu goed presteert als coach, is hartstikke mooi, want uiteindelijk gaat het erom dat we winnen :).

 15. Nederland speelde gisteren vergelijkbaar met Bloemendaal toen ze vijf keer op rij landskampioen werden. Deze manier van spelen (schijn ruimte creeren, super snelle omschakeling, snelle counters) hebben we te danken aan de speelstijl van Teun en zijn invloed op de nieuwe generatie (Bakker, Hofman, Verga).

 16. Van Ass heeft het fantastisch gedaan. Hij heeft veel in de ploeg los gemaakt en individueel hebben spelers grote stappen gemaakt.
  Wel blijft het een feit dat hij het chiquer had op kunnen lossen met de spelers die een grote staat van dienst hadden. Dat heeft hij er zelf nu ook wel van geleerd.
  Ik denk wel dat die stap om De Nooijer en Taekema eruit te zetten de sfeer/hierarchie/vertrouwen en dergelijke een positieve uitwerking gehad hebben op de groep.

 17. @Jan: onderbouwde kritiek mag zeker, helemaal wanneer hockeytechnisch/tactisch onderbouwd!!! Maar beledigingen recht op de man af gingen mij te ver en hebben het verpest hier.

 18. @davdd dat ben ik compleet met je eens

 19. Behalve het interview in De Volkskrant kan je van Ass weinig verwijten het afgelopen jaar. Sterker nog, wat er ook voor nodig was-als je dezelfde dingen blijft doen als je altijd deed, verandert er niks- er was geen keus.
  Het elftal swingt, T1 wordt niet gemist en T2 schikt zich uiteindelijk in zijn rol. Prima.
  Zilver of goud maakt de prestatie van het team, MET IN ACHTERHOOFD HOUDEN WAAR ZE VANDAAN KWAMEN, niet minder op.
  Hulde aan een coach die durft en hulde aan ‘Bunnik’.

 20. Van het begin af aan heb ik Paul van Ass het voordeel vn de twijfel gegeven aangezien ik in hem geloof en weet dat er een visie achter steekt/schuilt.Deze stelling heb ik meerdere malen via dit medium naar voren gebracht. Echter ook ik vind dat Paul de situatie rond T&T voor de OS anders had moeten aanpakken. De enige smet op zijn blazoen ! Veel succes Team en Paul aanstaande zaterdag, GO FOR IT

Reageer