De Voogd: 'We moeten als team niet tevreden zijn met wat we nu hebben' - Hoofdklasse Hockey Nederland

De Voogd: ‘We moeten als team niet tevreden zijn met wat we nu hebben’

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. We beginnen met Bob de Voogd. De heren van Oranje Zwart hebben, naast een aantal oefenwedstrijden, net hun teamweekend achter de rug. De aanvaller praat ons bij over de wijzigingen in het team, de doelstelling voor komend seizoen en zijn zomerstop die iets eerder startte dan gehoopt.

Oranje Zwart OZ - Surbiton EHL MdW de Voogd (2)
De Voogd in actie tijdens de EHL op OZ. Credit: Maurice de Wert

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

We zijn vier augustus begonnen dus alweer twee weken bezig. Afgelopen vrijdagavond hebben een oefenwedstrijd gespeeld tegen Push, met 4-1 gewonnen, en daarna zijn we doorgereden naar Zeeland voor een teamweekend. Daar hebben we vooral veel sociale activiteiten gedaan, onder andere gezeild en gewaterskied. Of we het ook over komend seizoen hebben gehad? Ja, wel kort even maar ons team is grotendeels bij elkaar gebleven dus we kunnen eigenlijk wel door. Wat dat betreft verandert er niet zoveel voor ons. Het maakt het wel makkelijk maar je bent er nog lang niet.

Is het een voordeel, dat je, door weinig wijzigingen in het team, voort kunt bouwen op afgelopen seizoen?

Heel lastig te zeggen. Je merkte wel meteen in de eerste week dat het niveau heel hoog was op de trainingen. We hadden allemaal zoiets van: niet echt normaal dat het nu al zo goed gaat, maar na een paar wedstrijdjes zakte het afgelopen week weer wat in. Het is voor ons dus belangrijk dat we nu geen gas terugnemen of het op de verkeerde manier gaan benaderen. We moeten als team door gaan en niet tevreden zijn met wat we nu hebben. We moeten scherpte behouden om weer kampioen te worden en in de EHL ook weer heel ver te komen. Dus we gaan hele strakke doelstellingen neerzetten zodat we weten waar we naartoe werken. Voor ons is het gewoon het belangrijkst dat we niet in de euforie van vorig seizoen blijven hangen, al was het natuurlijk heel mooi.

Jullie volgen tijdens de zomermaanden een trainingsschema om fit te blijven. Heb je dan na zo’n eerste training nog veel last van spierpijn?

Nee, viel op zich eigenlijk wel mee. Ik heb op dit moment wel spierpijn van het achter de boot hangen afgelopen weekend, haha. Iedereen heeft zich gewoon heel erg fit gemeld waardoor we voor mijn gevoel allemaal op een gelijk niveau konden starten. Het is ook een voordeel dat we met de hele groep, dus ook de internationals, in één keer van start zijn gegaan. Alleen Rashid (Mehmood, red.) komt later nog maar dan hebben we er al een paar wedstrijden op zitten.

Jij hebt natuurlijk wat meer hockeyvrije weken gehad dan je had gehoopt (De Voogd viel vlak voor het WK af bij Oranje). Heb je die teleurstelling inmiddels verwerkt? 

Vooral toen het WK bezig was, was het heel lastig. Ik ben even naar het buitenland gegaan maar ik heb het ook wel gevolgd, heb uiteindelijk zelfs nog een dagje Den Haag meegepakt. Ik vond het wel belangrijk om het toch mee te maken en op zich heb ik ook een leuke dag gehad daar. Daarna zat het toernooi erop, ging iedereen weer verder en dan zakte het ook wel weer weg. Nu is OZ voor mij gewoon het belangrijkste. Het Nederlands team zal wel weer gaan beginnen als de competitie loopt, daar heb ik verder nog niets van gehoord. Op dit moment heb ik vooral veel zin om met OZ, te gaan spelen. Het plezier in hockey ben ik er zeker niet door verloren.

De grootste wijziging in jullie ploeg is dat Vincent Vanasch de plek onder de lat heeft overgenomen van Mark Jenniskens die daar jarenlang het doel verdedigde. Is het wennen om een nieuwe keeper achter je te hebben staan?

Je merkt het natuurlijk wel maar het zijn allebei super goede keepers. Vincent komt uit Brussel dus zijn Nederlands is iets minder dan dat van Mark. Maar hij is gewoon heel ervaren en weet hoe belangrijk het is om als keeper te sturen. Tot nu toe zijn mijn ervaringen met hem erg goed, het is een sterke vervanger. Mark zien we nog vaak op het veld, hij assisteert bij de dames en speelt lekker in het tweede dus we komen hem nog vaak tegen.

Bij een aantal andere ploegen zijn wel veel spelers gekomen of gegaan. Van welke teams verwacht jij veel dit seizoen?

Ik denk dat Kampong er op vooruit is gegaan. Er zijn natuurlijk een aantal ervaren spelers weg maar ook goede spelers voor terug gekomen. Het is alleen de vraag wanneer Loïck Luypaert weer mee kan doen want die heeft een hele goede corner. Verder verwacht ik veel van Amsterdam. In vergelijking met vorig jaar hebben ze nu een sterke corner en ook een Australiër erbij dus ik denk dat die er in de breedte ook op vooruit zijn gegaan. Bloemendaal is qua niveau gelijk gebleven denk ik en ook wij zijn op hetzelfde niveau als vorig jaar in te schatten.

Als team hopen jullie dit jaar de dubbel te pakken, heb je ook een persoonlijke doelstelling?

Nou, het is natuurlijk altijd moeilijk want je kunt natuurlijk zoveel willen maar je zit wel in een team. Qua spel probeer ik altijd niet te moeilijk te spelen, te spelen zoals ik kan. Misschien zou ik dit seizoen iets meer willen scoren, ik grap soms wel in de kleedkamer dat dat ze me af en toe wel een strafballetje mogen geven. Vijftien goals zou ik wel mooi vinden maar nogmaals, het is meer een extraatje, het gaat uiteindelijk gewoon om een goed seizoen met het team.

 

Reageer