Diederen: 'Tuurlijk hoop je altijd dat ze dik voor komen te staan' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Diederen: ‘Tuurlijk hoop je altijd dat ze dik voor komen te staan’

De meest onderbelichte spelers bij teamsporten en dus ook in de hoofdklasse zijn waarschijnlijk de tweede keep(st)ers. Ze trainen net zo hard als ieder ander maar maken meestal weinig tot geen speelminuten bij het eerste team. Leidt dat soms tot frustratie of is het wel lekker die plek op de achtergrond? Wekelijks spreekt Hoofdklassehockey.nl met een tweede keep(st)er uit de hoofdklasse.

Rolf Diederen keept al zijn hele leven bij Oranje Zwart en werd in zijn eerste jaar bij heren 1 op de verkeerde plek op de spelerslijst gezet waardoor hij niet meer met de A mee mocht spelen. Inmiddels is de jeugd-international ‘echt’ senior en maakte hij al verschillende keren minuten bij het eerste.

Rolf Diederen
Diederen tijdens zijn hoofdklassebuut tegen Den Bosch.

Hoe lang keep je al?

Ik keep vanaf de D1 dus dit mijn achtste jaar. Ik mocht destijds selectie doen voor de D1 en toen kon je kiezen. Ik vond het wel leuk om eens te keepen.

Je koos ervoor na je overstap van de jeugd naar de senioren als tweede keeper bij OZ te blijven en niet in bijvoorbeeld een lagere klasse als eerste keeper aan de slag te gaan. Was dat bewust?

Ja, dit jaar heb ik daar wel bewust voor gekozen. Ik heb het er van tevoren met veel mensen over gehad en aangezien ik vrij jong ben zei iedereen dat ik nog even moest blijven. Ik ben pas 18 en kan die stap over een paar jaar eventueel ook nog maken. Verder heb ik vorig jaar veel van Mark (Jenniskens, red.) geleerd en dit jaar kwam met Vincent (Vanasch, red.) ook een hele goede keeper dus daar leer ik ook weer van. En van Michel (van den Heuvel, coach) natuurlijk.

Heb je toen Mark Jenniskens besloot te stoppen, even gedacht: wie weet kan ik zijn plek innemen?

Nee, er was van tevoren goed gecommuniceerd met mij. Ik wist ook dat zal al langer met Vincent in gesprek waren dus heb mezelf nooit iets voorgehouden. Ik had het zelf ook nog niet gewild trouwens, moet eerst wat meer ervaring op doen.

Leer je van Vincent weer andere dingen dan van Mark?

Ja, ze zijn best verschillend. Ik ben zelf niet zo groot, 1.75 ofzo, en dat is vrij klein voor een keeper maar Vincent is even groot. Keepers als Mark, Jaap Stockmann en David Harte zijn allemaal van die bomen van kerels dus ik vind het leuk om nu te leren van iemand die net zo groot is als ik. Ik kijk goed hoe hij het doet. Hij is heel agressief en dat ben ik nog niet dus daarin kan ik veel van hem leren.

Heb jij de afgelopen twee jaar vooral met het tweede meegespeeld of ook al minuten gemaakt in het eerste?

OZ heeft me vorig jaar verkeerd op de spelerslijst gezet waardoor ik niet meer met de A1 mee mocht doen. Ik heb toen bij het tweede nog wat wedstrijd gespeeld maar ook al minuten in het eerste gemaakt. Mark was op een gegeven moment geblesseerd dus toen heb ik de wedstrijden tegen Den Bosch en Bloemendaal mogen keepen. Of ik zenuwachtig was? Ja, ik had natuurlijk wel gezonde spanning maar ik had de dagen ervoor nog wat extra getraind en Michel zei ook gewoon dat als ik mijn best zou doen het wel goed zou komen. De eerste wedstrijd tegen Den Bosch hebben we 5-1 gewonnen, toen maakte ik wel een aantal goede reddingen en Bloemendaal was 3-3. Dit jaar doe ik ook aantal keer mee met heren 2. Niet alle wedstrijden want zij hebben zelf ook al een keeper. Bij heren 1 heb ik een paar weken geleden tegen Push bijna de hele tweede helft mogen keepen. Volgens mij gebeurt dat in de hoofdklasse niet zo vaak maar Michel brengt mij meestal wel in als het kan. Zo voel je je denk ik ook meer betrokken bij het team dan wanneer je altijd alleen maar op de bank mag zitten of langs de lijn moet staan.

Wat is de belangrijkste rol/taak van een tweede keeper?

Het belangrijkste is volgens mij om, ondanks dat je weet dat je zondag waarschijnlijk niet zal spelen, altijd je best te blijven doen op trainingen. Daardoor maak je jezelf beter en help je je team ook beter te presteren. Tijdens de wedstrijd moet je verder goed gefocused zijn omdat je erin kan komen. Ik maakte vorig jaar mijn debuut in een avondwedstrijd tegen Tilburg. Michel zei opeens: “Ok Rolf, maak je maar klaar.” Met Mark was er toen verder niets aan de hand dus ik dacht huh? Bedoelt ‘ie mij? Maar het was in ieder geval wel heel leuk.

Heb je voor jezelf een doel van wanneer je eerste keeper wil zin?

Ik bekijk het per jaar. Mensen zeggen ook tegen me dat ik niet teveel haast moet hebben. Het kan ook net zo goed zijn dat als je te vroeg een overstap maakt het juist niet goed is voor je ontwikkeling. Dus ik heb niet echt een doel van wanneer ik eerste keeper wil zijn maar ik wil in ieder geval wel elk jaar stappen zetten. Of ik eventueel zou overstappen naar een andere club? Ja, wie weet. Ik denk niet dat het slecht is om ook eens ergens anders gespeeld te hebben. Je ziet dat spelers ook wel eens een jaartje ergens anders gaan hockeyen om ervaring op te doen. Dat zou ook zomaar in de overgangsklasse kunnen zijn.

Komend weekend komt Tilburg op bezoek. Wat verwacht je?

We hebben tijdens het ABN AMRO toernooi ook tegen ze gespeeld en toen was het een hele lastige wedstrijd. Maar als iedereen bij ons z’n niveau haalt moet het denk ik goed komen. Of ik hoop dat we dik voor komen te staan? Ja, dat hoop je natuurlijk altijd! Wie weet mag ik er dan nog even in!”

Reageer