Dwyer: 'Veruit het beste WK dat ik heb meegemaakt' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Dwyer: ‘Veruit het beste WK dat ik heb meegemaakt’

Met grote overmacht en gedrevenheid wonnen de Australische heren gister de WK-finale met 1-6 van Nederland. De Kookaburras speelden een sterk toernooi en waren een maat te groot voor de rest van het deelnemersveld. Een terechte Wereldkampioen. 

WK finale Australië Dwyer RU
Credit: Roel Ubels

Je droomt van het met grote cijfers winnen van een finale en dat hebben we vandaag gedaan,” sprak bondscoach Ric Charlesworth na afloop. “Ik ben heel trots op het team. We willen altijd domineren,  beter verdedigen en beter aanvallen dan de tegenstander en dat hebben we allemaal gedaan.”

Na de 1-0 voorsprong via Hertzberger wisten Kookaburra’s nog voor rust de stand om te zetten naar 1-2 om in de tweede helft gestaag naar 1-5 uit te lopen. Het slotakkoord was voor Jamie Dywer die vijf minuten voor tijd met een ouderwetse ‘Dwyer actie’ de eindstand naar 1-6 tilde. Had het Australische hockey-icoon, getrouwd met een Nederlandse en jarenlang uitkomend voor Bloemendaal, zijn tweede thuisland dat laatste doelpunt niet kunnen besparen? “Je weet hoe we zijn,” lacht de Australische hockeylegende. “We willen blijven gaan, of we nou met een doelpunt achter staan of met vijf doelpunten voor, we blijven blijven gaan. Dus ik was heel blij dat ik ook nog een goaltje mee kon pikken.”

“We begonnen heel goed aan de wedstrijd, kwamen vaak in de Oranje cirkel,” blikt Dwyer terug. “Toen kregen zij wat corners en maakte Hertzberger met een mooi individuele actie de 1-0. We wisten echter dat er nog lang te spelen was en we zijn gewoon ons spel blijven spelen, 70 minuten lang.”

Er was inderdaad geen moment dat Australië gas terug nam, de wil om te winnen was groot. Charlesworth vertelde al eerder dat de ‘mislukte’ Spelen van London, waar zijn team brons pakte, een keerpunt was voor de ploeg. “We hebben sindsdien veel aan het mentale aspect van het spel gewerkt, aan leiderschap, werken aan strafcorner aanvallend en verdedigend en ook veel met de keepers gewerkt,” legt hij uit. “Dat heeft denk ik het verschil gemaakt. We hebben drie psychologen die een belangrijke rol spelen. Veel mensen denken dat dat mentale aspect niet belangrijk is maar veel worden in het hoofd gewonnen.”

De toon richting de Spelen in Rio is gezet. Na Duitsland is Australië nu weer ‘the team to beat’. Of Dwyer er dan ook bij zal zijn weet hij nog niet. De 35-jarige laat dat van zijn lichaam afhangen. Wel kan er met zekerheid gezegd worden dat dit zijn laatste optreden voor het Oranje publiek is geweest. “Het was een geweldig toernooi om mee te eindigen. Het was mijn vierde WK en veruit de beste ervaring. De sfeer was geweldig, dames en heren samen, en in Nederland waar iedereen van hockey houdt. Zelfs nu wij hebben gewonnen staan het publiek hier nog te klappen. Iedereen heeft een geweldige tijd gehad, het was een fantastisch toernooi dus alle credits voor de organisatie en het Nederlands publiek.”

Reageer