EHL: Oranje Zwart pakt finale plek ten koste van Bloemendaal

Na een ware thriller waarin Bloemendaal in de eerste helft het beste van het spel had en Oranje Zwart in de tweede helft heer en meester was hebben de Eindhovenaren na een 2-2 eindstand middels shoot-outs de finale van de EHL bereikt. Hierin speelt het maandag om 15:00 uur tegen UHC Hamburg.

OZ EHL Arminen Galema MdW
Zowel Galema als Reckers raakte doel in deze halve eindstrijd. (c) Maurice de Wert

Bloemendaal trad in deze halve finale aan zonder de door familie omstandigheden afwezige Jaap Stockmann en de geblesseerde Diede van Puffelen waardoor Oranje Zwart de beste kaarten voor een finaleplek in handen leek te hebben. Dit was in de eerste helft echter niet in het spelbeeld terug te zien. Het waren juist de Mussen die op zeer overtuigende wijze het veld betraden en de eerste twee kwarten de overhand hadden. Beide teams speelden zeer aanvallend maar de beste kansen waren duidelijk voor de thuisploeg die onder andere vier corners onbenut liet. Vier minuten voor rust lukte het Glenn Schuurman wel om doelman Vincent Vanasch te passeren waardoor Bloemendaal met een terechte 1-0 voorsprong de kleedkamers inging.

In de tweede helft draaiden de verhoudingen in het veld met 180 graden en was het juist OZ dat de overhand had. Waar de Eindhovenaren in de eerste helft weinig in te brengen hadden kwamen ze in het tweede bedrijf sterk de kleedkamer uit en via een rake tip-inn van Rob Reckers al snel op gelijke hoogte. Twee minuten later profiteerde Jelle Galema van onhandig wegwerken van de verder goed-keepende Maurits Visser. De aanvaller kreeg een rebound recht in zijn stick en kan daarna van dichtbij de 1-2 binnen pushen. Lang leek dit de mokerslag voor het gehavende Bloemendaal waar de vermoeidheid toesloeg. Opgeven deed de thuisploeg echter niet en met slechts twee minuten te spelen resulteerde dat in een strafcorner waarmee Tom Boon, net als een dag eerder, zijn team weer op gelijke hoogte sleepte waardoor shoot-outs uitkomst moesten bieden. Een zware taak voor de jonge Maurits Visser die het hierin opnam tegen de ervaren Vincent Vanasch.

Nadat beide teams vijf keer mochten aanleggen was de stand 4-4 en dus moest de sudden-death fase uitkomst bieden. In de eerste poging mistte Mink van der Weerden, nadat Bob de Voogd onderuit gehaald werd, zijn strafbal maar lukt het ook Simon Gougnard niet doel te raken. Thomas Briels pushte daarna feilloos raak en doordat Boon vervolgens uitgleed is het Oranje Zwart dat na de ware thriller de finale plek opeist. Hierin speelt de ploeg van Michel van den Heuvel maandag om 15:00 uur tegen UHC Hamburg dat eerder op de dag met 2-0 won van Royal Daring. De Belgische formatie is daardoor de tegenstander van Bloemendaal in de troostfinale die om 12:00 uur aanvangt.

Reageer