EHL: Oranje Zwart pakt titel na bloedstollende shoot-out serie | Hoofdklasse Hockey Nederland

EHL: Oranje Zwart pakt titel na bloedstollende shoot-out serie

Oranje Zwart heeft maandagmiddag de EHL gewonnen en daar hadden de Eindhovenaren 22 shoot-outs voor nodig. De ploeg van Michel van den Heuvel speelde in de finale met 1-1 gelijk tegen UHC Hamburg waardoor shoot-outs uitkomst moesten bieden. Ook hierin ging het lange tijd gelijk op maar nadat keeper Vincent Vanasch de derde inzet van Moritz Fürste keerde schoot Bob de Voogd OZ naar de titel.

Oranje Zwart OZ EHL MdW (1)
(c) Maurice de Wert

De EHL finale bracht twee zeer aan elkaar gewaagde ploegen die het publiek van begin af aan vermaakten met aanvallend, en hier en daar ook hard, spel. Oranje Zwart had enkel op het gebied van corners een kleine overhand in de eerste helft. Geen van de pogingen wist echter doel te raken. Bob de Voogd deed dat echter wel. In de 23e minuut lukte het de aanvaller om mooi voorwerk van Mink van der Weerden tot een succesvol einde te brengen en daarmee Nicolas Jacobi te verschalken. De corners voor UHC die daarop volgden werden prima weggewerkt door de Eindhovenaren die daardoor met een kleine voorsprong de rust in gingen.

In de tweede helft leek OZ feller de kleedkamer uit te komen resulterend in kansen voor onder andere Bob de Voogd en Rob Reckers maar ook aan de andere kant waren er mogelijkheden. Onder aanvoering van de sterk spelende captain Moritz Fürste werd UHC, dat voor de vijfde keer in acht jaar de EHL finale speelde,  meer en meer gevaarlijk in Nederlandse cirkel. Lang hield de ploeg van Michel van den Heuvel de voorsprong in tact maar op een knap ingeschoten bal van Niklas Bruns acht minuten voor tijd had keeper Vincent Vanasch geen weerwoord. In de slotminuten gingen beide teams hard op zoek naar de winnende treffer maar toen deze er niet kwam moest de finale middels shoot-outs beslist worden.

De shoot-outs brachten nog meer spanning dan de hele wedstrijd. Als na twintig shoot-outs de stand nog steeds gelijk is pakt Vanasch de inzet van Moritz Fürste en mag Bob de Voogd het duel beslissen. Het doet dit met verve en bezorgde Oranje Zwart daarmee de Europese titel.

Comments (2)

  1. Addo de Voogd

    Los van alle kwaliteit die door de spelers en scheidsrechters op de mat is gelegd in de getoonde wedstrijden viel de er eentje op een bizarre wijze uit de toon, de videoscheidsrechter, wat een ongelooflijke kluns. Hij wist het niet, zag het niet, kon geen beslissing nemen, durfde niet, kortom een smet op de getoonde inzet en kwaliteiten van de overige deelnemers, dit toernooi onwaardig.

  2. Daarmee geef je de videoscheidsrechter wel erg weinig krediet. Ik vond dat hij in de finale heel veel 50-50 beslissingen voorgeschoteld kreeg waarbij het beeldmateriaal ook lang niet altijd optimaal was. De tijd die hij nodig had om een beslissing te nemen vond ik ook niet onredelijk, vaak was ik er achter mijn computerscherm nog niet uit als hij al antwoord gaf.

    Zijn gezichtsuitdrukking bij de vraag of de bal binnen de 8 seconden over de lijn was was tekenend, het was echt kantje boord en de beelden die hij eigenlijk nodig had (camera op de achterlijn) had hij niet, maar hij moest wel even een oordeel geven dat direct de winnaar van het toernooi bepaalde.

    Laten we niet vergeten dat spelers en coaches (en publiek) graag een videoscheidsrechter wilden, dan is het een beetje goedkoop om te roepen dat het allemaal te lang duurt als de spelers zelf 10+ keer een referral aanvragen. Het idee om er een speler naast te zetten is al helemaal ridicuul, het gaat juist bij de videoreferral alleen om de technische toepassing van de regels, een speler gaat dat echt niet beter kunnen dan een scheidsrechter.

Reageer