EK (H): België deelt tikt uit aan Nederland

Een frustrerende avond voor de Oranjemannen. In het Wagener Stadion verloren ze maandag de tweede groepswedstrijd op het EK met 5-0 van België.

Na de wervelende show tegen Spanje (7-1) troffen de Oranjeheren in België een veel sterkere tegenstander. De laatste confrontatie tussen beide landen was op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In de halve finales waren de Belgen met 3-1 te sterk. Het was de eerste nederlaag van Oranje tegen België in de historie.

België scoort

En nog een nederlaag, dit keer in een uitverkocht Wagener Stadion, wilde Nederland voorkomen. Maar na vijf minuten keek Oranje al tegen een achterstand aan. Sébastien Dockier opende de score. Met een gelukje kreeg hij de bal voor de stick. De speler, die afgelopen seizoen voor Den Bosch speelde, aarzelde geen moment. Doelman Sam van der Ven was kansloos op de kiezelharde forehand van de Belg.

Na de achterstand trok Oranje ten aanval en werd de Belgische doelman Vincent Vanasch flink op de proef gesteld. De voormalige sluitpost van Oranje Zwart redde op een schot van voormalig ploeggenoot Bob de Voogd en maakte de corners van Sander Baart en Mink van der Weerden onschadelijk.

Op de paal

Vanasch kon opgelucht ademhalen toen Glenn Schuurman na een prachtige individuele actie de bal over het Belgische doel lobte. Even later kon de doelman opnieuw alleen maar toekijken toen een schot van Bjorn Kellerman op de paal belandde.

In de slotseconden van het eerste kwart voorkwam Joep de Mol een grotere achterstand. Hiermee herstelde hij zijn eigen voet. Zijn breedtepass werd onderschept door Cédric Charlier, die alleen om Sam van der Ven kon aflopen. De Belg werd gehinderd door Sander de Wijn en Van der Ven, maar kon de bal toch nog richting het doel krijgen. De Mol die ook in achtervolging was kon de bal voor de lijn weghalen.

Kaart breekt Oranje op

In het tweede kwart profiteerden de Belgen optimaal van de numerieke meerderheid. Jonas de Geus zat met een groene kaart aan de kant toen Dockier zijn tweede doelpunt maakte. Hij passeerde Van der Weerden en passeerde Pirmin Blaak in de lange hoek. De doelman was ook kansloos toen nauwelijks een minuut later Thomas Briels uithaalde na een prachtige lange scoop van Tom Boon vanaf eigen helft.

Na rust was de vaart er uit bij de Oranjemannen. België combineerde en kreeg opnieuw kansen. Charlier stond twee keer vrij voor het Nederlandse doel, maar hij faalde. Dat deed Loïck Luypaert niet. De voormalige speler van Kampong zette uit een strafcorner de 4-0 op het bord.

Overtal

België moest vervolgens met tien man verder. Florent van Aubel kreeg geel en mocht voor vijf minuten naar de kant. De corner die volgde op de kaart werd door Vanasch gered. Oranje probeerde de overtal uit te buiten, maar de Belgen nestelen zich massaal voor de eigen cirkel.

Het derde kwart eindigde rommelig. Valentin Verga leek groen te krijgen, maar de kaart leek uiteindelijk bestemd voor De Wijn. De verdediger begreep er niets van waarna de scheidsrechter de kaart omzette in een gele kaart.

Ook geel Van der Weerden

Nederland bleef proberen, maar leek er zelf niet meer in te geloven. Op het moment dat bij een strafcorner twee Belgen waren weggestuurd vanwege te vroeg uitlopen, koos Oranje onbegrijpelijk voor de variant in plaats van de sleeppush. Dat het niet lukte was te zien bij Van der Weerden die zijn boosheid zag beloond met een gele kaart.

Vlak nadat Nederland weer compleet was deed Tom Boon Oranje nog meer pijn door de eindstand op 5-0 te bepalen.

België-Nederland (3-0)

5.Sébastien Dockier 1-0
25.Sébastien Dockier 2-0
25.Thomas Briels 3-0
39.Loïck Luypaert 4-0 (sc)
56.Tom Boon 5-0

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Robbert Kemperman, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Sam van der Ven (K), Mink van der Weerden.
Wissels: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Seve van Ass, Joep de Mol, Thierry Brinkman, Primin Blaak (K), Floris Wortelboer.

Comments (21)

 1. OUCH… en de sfeer was opnieuw zo goed en dit keer was het weer allemaal anders. Speciaal nog naar IKEA geweest…

  Dit gebeurd er als je de beste keeper van de wereld thuis laat, en 2 mediocre keepers afwisselt, EN je de topscorer van de hoofdklasse ook niet mee neemt. Het team is al zo kort gezaaid met wereldsterren, Belgie heeft meer grote namen dan NL.

  Gelukkig heeft Caldas van tevoren gezegd dat alleen de OS tellen. Lijkt mij redelijk voor de hand liggend dat op de volgende OS precies hetzelfde weer gaat gebeuren.

 2. Luchtkastelen

  ‘Het viel allemaal net niet onze kant op,’ aldus oranje-aanvaller Billy Bakker na de 0-5 nederlaag tegen België.

  OMG OMG OMG

 3. De Belgen zijn gewoon erg goed.
  Nederland heeft veel minder boddy en dat kunnen ze niet compenseren met technisch gepiel: Te gemakkelijk te verdedigen. Ik was teleurgesteld in de attitude van de heren. Onvoldoende respect voor een sterkere tegenstander, waardoor onnodige frustratie. Ze lijken hun plek niet te kennen/accepteren.
  De dames zijn overigens evengoed kwetsbaar. Eigenlijk kunnen vooral de Den Bosch dames het verschil maken. De rest kan leuk hockeyen, maar dat kunnen de tegenstanders ook. Een hoop gehol en gepiel, efficiëntie onvoldoende. Ik snap niet waar dat niveauverschil binnen het team vandaan komt. Wordt er misschien teveel geforceerd getraind of te weinig rust genomen?
  Het is gelukkig maar een EK. Het spel van de Belgen: Gewoon genieten! Wat een fantastisch hockey. Ik verheug met op de rest van het toernooi.

 4. Verliezen niet erg

  Caldas was dan ook niet ontevreden. Lijkt me terecht. Naar vermogen gespeeld tegen een sterkere tegenstander.
  Er lijkt wel een ontwikkeling ingezet om op termijn de aansluiting bij de wereldtop te vinden.
  Ik denk dat het verstandig zou zijn in de jeugd ook wat meer op fysieke potentie te selecteren. Wat minder nadruk op techniek en meer op kracht.
  Mooie hockey-avond

 5. België!!!!!

  Ze zijn ons voorbij hoor de Belgen. Genieten van het spel van België, opgeleid in Nederland en de “jochies” even hockey les gegeven…. We zijn niet meer nr 1 van de wereld en let op Duitsland en Engeland komen er ook weer aan. Tijd voor vernieuwing en Caldas kan zeggen de OS is belangrijk, nou elk toernooi is belangrijk, enne Max bel effe naar Jaap want je keepers zijn drama!!!

 6. Fenominaal spel van het Belgische team, ik kan niet anders zeggen
  NL moet nog aan de bak..

 7. MaxieCaldas

  Heb mij wel een aantal keer flink geërgerd aan wat details. Zowel de Geus, als Brinkman en de Wijn krijgen een kaart voor het wegtikken van de bal nadat er gefloten is, wat ontzettend stom. Dit soort wedstrijden worden beslist op details, na de kaart van de Geus vallen er twee doelpunten.

  De SC tegen twee man van België was in mijn ogen ook uitermate slordig uitgespeeld..

  Het fysieke punt sluit ik me overigens bij aan, daar kan een hoop winst geboekt worden. Je ziet dat de minder fysieke spelers (Brinkman, de Mol, Croon) het moeilijk hebben in zo’n pot.

  Desalniettemin houd ik vertrouwen. Super prestatie van de Belgen maar goede wake-up call voor onze mannen. Halve finale tegen Duitsland zijn we favoriet. Finale tegen België geeft een mooie herkansing. Voordeel van de twijfel toch Europees Kampioen komende zondag

 8. 5 Voor 12

  Ik hoor heer Kemperman zeggen:”We hebben gewoon heel goed gespeeld….”. Een schrikbarende reactie na een dergelijke afstraffing, of hij zal bedoeld hebben ‘We hebben gewoon lekker goed buiten gespeeld’?
  Exemplarisch voor deze hockeygeneratie ben ik bang. Hoe durf je dergelijke woorden in je mond te nemen…

  Caldas keek na de blamage in Rio direct lekker ver vooruit naar Tokio en garandeerde daarmee zijn inkomen voor 4 jaar. Dat de KNHB de man vervolgens buitensporig veel krediet geeft, is merkwaardig.
  Caldas’ selectie methode en tactisch vernuft lijken redelijk beperkt.

  In tegenstelling tot wat de spelers zeggen, Bakker:,,Ik vind het helemaal geen grote domper eerlijk gezegd”…denk ik dat deze wake up call te laat komt en het te kort dag is voor Caldas om het tij nog te keren.

  Bij een 2e of lagere plaats-waarschijnlijk wordt er weer heerlijk gespeeld-zal Caldas natuurlijk weer veel perspectief zien ‘naar Tokio'(…).

  Geen Europees kampioen worden zondag as. zou moeten leiden tot ontslag. De verkeerde man voor het Nederlands Elftal. KNHB heeft gegokt en verloren in dat geval.

 9. Hoe moeilijk is het om in te zien dat deze Belgen gewoon veel beter zijn?
  Selectiebeleid: Er zijn wel veel lichtgewichten geselecteerd (Laat ik geen namen noemen. Het lijkt af en toe wel iets teveel een damesteam.Daar heb je wel een punt denk ik. Het lijkt me niet dat er geen alternatieve spelers zijn in Nederland.

 10. @MaxieCaldas:
  Wegtikken van een bal op cruciale momenten etc noem ik geen details.
  Niet uitspelen van een SC tegen 2 man evenmin. Zie dan nog het verdere gebrek aan discipline en het wordt inderdaad een blamage.
  Zonder deze “details” hadden ze ook nooit van deze Belgische ploeg gewonnen. Dat is gewoon de stand van zaken.

 11. DE GEKTE VOORBIJ…

  Sander de Baart: ‘Dit voelt niet als een 0-5’
  +
  ‘We moeten ze zeker niet tekort doen’

  De reacties van onze Internationals zijn alles zeggend…

 12. Ik zag o.a. de gevolgen van de keus van de bondscoach of je een keeper van wereldniveau opstelt, of dat je twee mindere keepers afwisselt, omdat je eigen topkeeper (terecht) niet om en om wil spelen. Zo’n strafcorner dwars door de keeper heen, dat mag natuurlijk nooit. Daarnaast was natuurlijk die groene kaart van De Geus superdom, twee minuten eruit, twee Belgische doelpunten. Maar dat is het risico van een onervaren speler van Almere, nooit onder druk gespeeld, nooit play-offs gespeeld, nooit op dit soort niveau geacteerd — wil zo’n jongen echt in Oranje, dan moet hij gewoon naar een club uit het linkerrijtje, anders blijft het een risico. En 11 corners en 0 (“NUL”!!) doelpunten… wat een gepruts… Zelfs een corner met nog maar een keeper en TWEE verdedigers kregen ze er niet in: onvoorstelbaar dom uitgespeeld!! En voor alle toeschouwers, de coach heeft als doel de OS, dus, ach, die kaartjes, die heeft toch iedereen of met korting, of helemaal gratis gekregen (/sarcasme). Kortom, een hele slechte beurt van Oranje! Je kunt wel heel erg hard roepen dat je oh zo goed hebt gespeeld, maar op het scorebord stond toch echt BE-NL: 5-0! De grootste nederlaag van NL ooit op een EK.

 13. Belgie is Nederland voorbij. Moeten we eerlijk in zijn. Dit was hockey les. Niet Caldas en zijn mannen veroordelen, zoek het liever hogerop bij TD den Hartog die er al 30 jaar zit. Als het in de top niet verandert, verandert het ook op het veld niet.

  De Belgische bond heeft een TD en een technisch beleid dat veel beter en vooruitstrevender is. De KNHB heeft verreweg de meeste hockeyers, maar dus niet het beste team.

  En de wraak van vd Heuvel is oh zo zoet. Hij toont aan dat hij destijds onterecht is weggestuurd.

  Let op, als Caldas en zijn mannen de finale niet halen moet hij ook het veld ruimen. De zoveelste bondscoach. Nogmaals, het ligt niet aan de coach, hoeveel hebben het al niet gedaan om vervolgens te worden ontslagen? Bellaart, Walsh, Oltmans, vd Heuvel, van As, Caldas. De bond denkt altijd dat de juiste coach de oplossing is. Niet dus. Vervang den Hartog, haal de TD van Belgie binnen en je zult zien dat het gaat lopen. Dat zijn de wetten vd sport. Vd Hoogenband heeft hetzelfde bij de zwembond gezien.

 14. Werkelijk alles van de Belgen ging erin. Niets van Nederland ging erin.

  Ik zie het niet zo zwart

 15. Amai, wat kunnen die Belgen hockeyen..Ben bang dat dit iets meer is dan een wake-up call voor Nederland.

 16. Oranje werd puur op individuele klasse, of het nu de keeper, de verdediging, het middenveld, of de spitsen waren….. weggespeeld. Dan kun je wel zeggen dat “we” eigenlijk best goed gespeeld hebben…. de wedstrijd gaat de boeken in als een nederlaag met 5(!) doelpunten verschil!!!!!!

 17. Ze vonden het geen afgang…… Op een EK in eigen land in het eigen KNHB huis met 5-0 verliezen van je onderburen waar hockey lang niet zo groot als hier is…..Je zou je ogen uit de kop moeten schamen voor zo een prestatie. Dat de spelers en begeleiding dit relativeren vind ik eng. Ik hoop dat ze het om kunnen draaien maar met hun toch wel arrogante reactie hebben ze veel krediet verspeeld.

 18. Ik heb van Nederland genoten tegen Spanje. Ook tegen België was het bij vlagen gewoon erg goed.

  Wel ben ik het eens met bovenstaande kritiek: om hier van te kunnen leren, moet je deze afgang serieus nemen en niet bagatelliseren. Een wedstrijd wordt niet beslist op het aantal kansen, maar op de kansen die je hebt verzilverd. In beide cirkels was België veel scherper: dat is kwaliteit geen toevaligheid.

  Ik ga er alleen van uit dat er intern ook wel zo mee om wordt gesprongen en dat er een verschil zit tussen hoe Oranje zich uitspreekt intern en extern. Door de buitenwacht het gevoel te geven dat alles onder controle is, beperk je de druk en bezweer je een crisis. Nu alleen maar hopen dat ze geen lange neus maken en denken dat alles goed zit als ze de komende drie potten winnen.

  Wat mij betreft verder een zeer nuttige wedstrijd. Zowel Pirmin als Sam lijken te kort te komen. Als die zich niet revancheren, zal Caldas toch echt Jaap moeten bellen. De corner van Baart is (te) matig en Thierry, Jonas, Jorrit en Joep zullen nog heel wat vlieguren moeten maken (en dat kan ook: dus prima). Kellerman heeft nog weinig laten zien; Hertzberger zou mijn voorkeur genieten. Positieve uitschieters zijn in mijn ogen Schuurman en Bakker.

  Ik kijk uit naar het vervolg!

 19. @Jan , ben het met je eens. Zolang die kliek bij de bond blijft zitten wordt het echt niets. Nergens in het bedrijfsleven zouden mannen als Veen, Cornelissen en Den Hartog respijt krijgen. 30 jaar op het pluche is niet meer van deze tijd. Maar zolang de clubs (leden) op de ALV ja-knikken gebeurt er helaas niets en glijden we internationaal steeds verder af. Heeft niets met sport te maken; het is puur politiek

 20. Dat Den Hartog al 15 jaar geleden zijn biezen had moeten pakken, is evident.

  Dat echter dit Nederlands Elftal zich op een dergelijke wijze voor schut laat zetten, terwijl voor de heren alles tot in de puntjes geregeld is, heeft echt niets te maken met een stel overjarige bobo’s in Nieuwegein.

  Op het moment dat het er voor het eerst sinds een jaar weer eens echt om ging, gaf 85% zoals gewoonlijk weer eens niet thuis. Dramatisch. Geen incident, maar een structureel probleem langzamerhand.

 21. Floppieenteun

  Denk niet dat de schuld alleen bij de KNHB of Caldas ligt. Dat is te makkelijk. Zaken kunnen wel altijd beter. Denk dat de KNHB vooral de belangen van de Nederlandse (hoofdklasse) clubs beter moet verdedigen. De hoofdklasse moet goed passen in de internationale agenda. En de hoofdklasse moet de beste competitie van de wereld blijven. Je hebt nu een veel te lange zomer- en winterstop. Vlak voor de competitie begint is er dan de HIL of een EK/WK. Een goede voorbereiding is dus niet mogelijk. En een goede voorbereiding is minimaal een maand met de voltallige groep bij elkaar zijn en minimaal 5 oefenwedstrijden hebben gespeeld. Verder zou het verstandig zijn om de competitie terug te brengen naar 8 clubs die een dubbel programma spelen. Bijna elke week een topwedstrijd dus. Daar word je als speler beter van. Daarnaast moet er een plan komen voor de jeugd. Is er al, maar belangrijk om daar weer de nadruk op te leggen. Goede scouting en vervolgens begeleiding. Op de korte termijn is het naar mijn idee lastig op te lossen. België, Duitsland en Australië hebben nu simpelweg meer absolute topspelers in de selectie. Speel je met het roulatiesysteem dan heb je dus een probleem. Zeg niet dat Nederland deze week geen Europees kampioen kan worden, de kans is echter groter dat ze het niet worden. Al hoop ik dat als fan natuurlijk niet.

Reageer

Contact Us