EK (H): Nederland groepswinnaar na zege op Oostenrijk

De Oranjeheren hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK. In het Wagener Stadion rekende Nederland woensdag in het laatste groepsduel af met Oostenrijk. Het werd 6-0.

Een gelijkspel tegen Oostenrijk was voldoende voor plaatsing voor de halve finales. Vanwege de nederlaag van België eerder op de dag tegen Spanje (2-0) was zelfs de groepswinst binnen handbereik. Dan moest Oranje met vijf doelpunten verschil winnen.

Snelle goals

De basis hiervoor werd gelegd in het eerste kwart. Oranje scoorde twee keer in de eerste zes minuten. Daarna bouwde de ploeg rustig de marge uit naar het gewenste eindresultaat, dat negen minuten voor tijd werd bereikt. De Oranjeheren treffen door het resultaat vrijdag in de halve finales Engeland.

Al in de eerste minuut veerde het Wagener Stadion op. Jorrit Croon speelde Bjorn Kellerman aan, die meteen uithaalde. Doelman Mateusz Szymczyk had geen antwoord op de schuiver van de Kampong-speler. Niet veel later werd Szymczyk opnieuw gepasseerd, maar de bal van Bob de Voogd werd net voor de doellijn weggehaald.

Doelpunten voor rust

Vijf minuten later was het dan wel 2-0. Na een actie van Thierry Brinkman op de achterlijn bleef de bal voor de doellijn liggen. Mirco Pruyser was er het snelste bij en tikte de bal met gemak binnen. In het tweede kwart scoorde Brinkman zelf na een solo.

Na rust moest Nederland vijf minuten met tien man verder. Sander Baart kreeg op curieuze wijze een gele kaart. Baart stond klaar om te wisselen toen een bal zijn kant op kwam. Hij raakte de bal, zelf buiten de lijnen staand, aan die Michael Körper wilde oppikken. De scheidsrechter gaf Baart voor deze actie geel.

Scoren met tien man

Met een man minder bleef Oranje kansen creëren. Nadat De Voogd de lat had geraakt, rondde Seve van Ass een mooie één-twee met Valentin Verga door het midden af. In het vierde kwart hield Nederland het tempo hoog. Het was een kwestie van tijd dat de vijfde treffer zou vallen, die in de slotfase werd gescoord door Billy Bakker. Mink van der Weerden zette met een snoeiharde sleeppush de eindstand op het bord.

Nederland-Oostenrijk 6-0 (3-0)

1.Bjorn Kellerman 1-0
6.Mirco Pruyser 2-0
23.Thierry Brinkman 3-0
40.Seve van Ass 4-0
52.Billy Bakker 5-0
57.Mink van der Weerden 6-0 (sc)

Opstelling Nederland: Jorrit Croon, Billy Bakker, Seve van Ass, Sander de Wijn, Sander Baart, Robbert Kemperman, Bjorn Kellerman, Thierry Brinkman, Pirmin Blaak (K), Floris Wortelboer, Mink van der Weerden
Wissels: Jonas de Geus, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Mirco Pruyser, Bob de Voogd, Sam van der Ven (K), Joep de Mol

Comments (6)

 1. Goede overwinning met mooie aanvallend hockey, rendement kan nog hoger in de cirkel, ook de corner na Mink moet scherper in de halve finale.
  Ben benieuwd of het incident met Valentin Verga nog een staartje krijgt??
  Moet een voorbeeld functie hebben maar laat zich verbaal gaan, wat duidelijk op televisie te horen was… niet erg netjes naar de jeugd toe.

 2. @Geertje: helemaal mee eens, je moet wel doof zijn wilde je de tekst: “vuile k……..r” niet horen. Emotie van het spelletje?
  Een schorsing zou op zijn plek zijn, misschien steekt de beste man hand in eigen boezem? dagje mee lopen ergens?

 3. Verga is een losbol met wat weinig hersens, hockey houdt hem van de straat en nu nog hoogstwaarschijnlijk weg van een carriere op straat…Zeer benieuwd waar dat eindigt na zijn sportbestaan..

  De professionalisering van het hockey heeft ervoor gezorgd dat halve randdebielen hun entree hebben gemaakt in deze sport. Niemand zou derhalve verbaasd moeten zijn van dit soort uitlatingen en ordinaire naslaan acties van dit sujet.

 4. MaxieCaldas

  Ik heb dit incident helaas gemist… Wat gebeurde er?

 5. En toch nog als poule winnaar door… MIckey Mouse toernooi.

 6. Incident was duidelijk te horen op TV, schandalig.. Ik hoop dat dit soort incidentjes zich niet op blijven stapelen want dat zou zonde zijn voor zijn mooie carrière en goede spel….ALS Caldas ballen heeft zorgt hij dat hij iedereen voor is en dit zelf oppakt.

Reageer

Contact Us