EK (H): Nederland naar finale ten koste van Engeland

De Oranjeheren hebben zich geplaatst voor de finale van het EK. In een uitverkocht Wagener Stadion was Nederland vrijdag met 3-1 te sterk voor Engeland. Zondag spelen de Oranjeheren tegen België dat in de andere halve finale na shoot-outs won van Duitsland.

In een fysiek eerste kwart kreeg Engeland de betere mogelijkheden. Olie Willars stuitte op doelman Pirmin Blaak. Een corner ging via Sander Baart maar net naast en vervolgens redde Blaak op de inzet van David Condon. Nederland kreeg een kans via Mirco Pruyser. De aanvaller profiteerde van balverlies aan Engelse kant, maar zijn schot werd gered door keeper George Pinner.

Eerste corner raak

Nadat Seve van Ass zijn schot voorlangs zag gaan, ging Sam Ward er pijlsnel vandoor. Zijn voorzet werd door alles en iedereen gemist. Dat was een gelukje voor Oranje, dat na een actie van Glenn Schuurmann een corner kreeg.

De bal werd niet goed gestopt door Billy Bakker. Mink van der Weerden haalde desondanks uit. In eerste instantie werd zijn schot geblokt door de uitloper, maar in de rebound haalde hij verwoestend met zijn backhand uit. De Engelsen vroegen een referral aan vanwege bolle kant. Ze kregen geen gelijk van de videoscheidsrechter.

Snel tweede doelpunt

Nauwelijks een minuut later was de voorsprong verdubbeld. Pruyser draaide naar zijn forhand en verschalkte Pinner in de korte hoek. Engeland kreeg voor rust nog een corner, maar de inzet werd er prima uitgelopen.

Net als bij de dames donderdag werd in de rust afscheid genomen van voormalige internationals. Tim Jenniskens, Constantijn Jonker, Klaas Vermeulen, Marcel Balkestein, Wouter Jolie en Rogier Hofman werden in het zonnetje gezet.

Opnieuw Pruyser

In het derde kwart liep Nederland uit naar 3-0. Bakker sprintte de cirkel in en bereikte Thierry Brinkman, die Pruyser aanspeelde. De spits wipte de bal op en sloeg uit de draai met de backhand opnieuw in de korte hoek. Ian Sloan was daarna dichtbij een treffer voor Engeland. Hij miste de tip. Missen deed even later Mark Gleghorne niet. Hij pushte de derde corner van Engeland in de bovenhoek.

Het was het laatste wapenfeit van Engeland in de wedstrijd. Nederland verzuimde de score in het laatste kwart op te voeren. Drie corners en een schot van Pruyser leverden niets op. Met ruim vijf minuten op de klok wisselde Engeland Pinner in voor een extra veldspeler. Maar van een echt slotoffensief was geen sprake.

Nederland-Engeland 3-1 (2-0)

21.Mink van der Weerden 1-0 (sc)
22.Mirco Pruyser 2-0
39.Mirco Pruyser 3-0
42.Mark Gleghorne 3-1 (sc)

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Pirmin Blaak (K), Mink van der Weerden.
Wissels: Jonas de Geus, Jorrit Croon, Robbert Kemperman, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.

Reageer

Contact Us