EK (H): Nederland oppermachtig tegen Spanje

Goed voorbeeld doet goed volgen. Na de overwinning van de Oranjedames wonnen ook de Oranjeheren hun eerste wedstrijd op het EK in eigen land. Net als bij de dames werd Spanje verslagen. In een uitverkocht Wagener Stadion werd het 7-1.

Nederland begon zeer voortvarend aan het duel met de Spanjaarden, waartegen onlangs tijdens het vierlandentoernooi in Terrassa nog 2-2 werd gespeeld. De ene aanvalsgolf volgde op de andere. Mirco Pruyser kreeg de eerste kans. Hij zag zijn inzet belanden op de legguards van Quico Cortes. De Spaanse keeper is bezig aan zijn achtste EK, een record.

Oranje in Spaanse cirkel

Cortes had het druk, maar hield zijn doel schoon. Valentin Verga was in zijn 150ste interland dichtbij een doelpunt. Bjorn Kellerman zag zijn schot naast het doel eindigen en een backhand van Pruyser ging voorlangs en leverde niet meer dan een lange corner op.

Ook in het tweede kwart bleef Nederland de kansen aaneenrijgen. Steeds was Cortes een sta-in-de-weg. Toch moest de Spaanse sluitpost in de slotfase toch capituleren. Spanje was inmiddels gereduceerd tot negen spelers na twee identieke overtredingen op de achterlijn.

Twee keer geel

Terwijl Marc Perellon en Alvaro Iglesias hun zonden mochten overdenken, schoof Seve van Ass de tweede Nederlandse corner buiten bereik van Cortes in de hoek. Oranje profiteerde optimaal van de numerieke meerderheid. Nauwelijks een minuut later tekende Verga voor de 2-0 en Mink van der Weerden maakte het feest in het Wagener Stadion compleet door de derde corner snoeihard binnen te pushen.

Het derde kwart was nog maar net begonnen of er kon opnieuw gejuicht worden. Een schot van Pruyser was Cortes te machtig: 4-0. Even later verscheen Pruyser opnieuw voor de neus van de Spanse keeper, maar dit had Cortes een antwoord op de tip-in van de spits.

Doelpunt Spanje

Een spaarzame uitval leverde een doelpunt voor de Spanjaarden op. Pirmin Blaak, die de plek onder de lat per kwart afwisselde met Sam van der Ven, had geen kans tegen de opstomende Pau Quemada en Diego Arana, die het laatste tikje gaf.

In het vierde kwart was de honger naar doelpunten van Oranje nog niet gestild. Met zijn tweede treffer tilde Verga de stand naar 5-1. Nadat Kellerman naast had geschoten na een prachtige actie van Robbert Kemperman viel de zesde treffer alsnog. Bob de Voogd voegde zich bij het lijstje doelpuntenmakers. En De Voogd maakte vervolgens wellicht het mooiste doelpunt van de avond. Na een goede actie op de achterlijn chipte hij de bal over Cortes in het doel.

Nederland-Spanje (3-0)

26.Seve van Ass 1-0 (sc)
27.Valentin Verga 2-0
30.Mink van der Weerden 3-0 (sc)
31.Mirco Pruyser 4-0
38.Diego Arana 4-1
47.Valentin Verga 5-1
52.Bob de Voogd 6-1
55.Bob de Voogd 7-1

Opstelling Nederland: Billy Bakker, Seve van Ass, Valentin Verga, Glenn Schuurman, Sander de Wijn, Sander Baart, Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman, Bob de Voogd, Pirmin Blaak (K), Mink van der Weerden.
Jonas de Geus, Jorrit Croon, Robbert Kemperman, Sam van der Ven (K), Joep de Mol, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer.

Reageer

Contact Us