EK Indoor: Oranje loopt halve finale mis na verlies tegen Tsjechië (heren) - Hoofdklasse Hockey Nederland

EK Indoor: Oranje loopt halve finale mis na verlies tegen Tsjechië (heren)

De Oranjemannen spelen niet de halve finales van het EuroHockey Indoor Championships in Praag. De mannen van bondscoach Christian Kurtz strandden in de derde poulewedstrijd tegen Tsjechië: 2-1.  Timmo Kranstaubers doelpunt in de slotfase bracht Nederland op gelijke hoogte met het sterke gastland, maar in de ultieme afsluitende seconden, toen de Tsjechen zelfs even met vier man stonden, kreeg de Oranjedefensie alsnog een strafcorner tegen.

De strafcorner werd gepromoveerd tot strafbal toen Robbert Tigges de bal op zijn lichaam kreeg. Tomas Procházka verschalkte Amsterdam-doelman Laurens Goedegebuure.

Doordat Oranje vrijdag won van Zweden (6-2) en verloor het van Oostenrijk (2-0), had het zaterdag genoeg gehad aan een gelijkspel tegen Tsjechië. Door de nederlaag gaat Nederland de verliezerspoule in met Polen, Zwitserland en Zweden. Het hoogst haalbare voor de regerend wereldkampioen op dit EK is de vijfde plaats.

 

Comments (8)

 1. Balen zeg… en inmiddels ook nog gedegradeerd. Tja… Maar met zaalhockey kan het snel gaan.

  Zijn er ergens videobeelden te vinden? Ben heel benieuwd naar die laatste minuut tegen Tsjechië.

 2. hockeyplayer

  Op deze link (vanaf 03:30 ongeveer) kan je de hele wedstrijd zien:
  httpss://www.youtube.com/watch?v=nGHv3nM9A3M

 3. Einde zaalhockey Nederland!

 4. K.J. Poortvliet

  Tjeezus wat wordt Nederland hier genaaid zeg!! Schandalig, zo wordt zaalhockey nooit serieus genomen.

 5. Valt wel mee. Het is een fout van de scheidsrechters: zoals er meer worden gemaakt. De fout wordt nu alleen uitvergroot door de timing en consequenties hiervan. De corner die NL vlak voor tijd mee krijgt en wordt verzilverd lijkt me ook vrij onterecht. De frustratie die daaruit voortvloeit resulteert in 1/2 kaarten voor de Tjechen. Mocht Tjechië niet meer hebben gescoord, had na afloop iedereen in Tjechië moord en brand geschreeuwd. Scheidsrechterlijke dwalingen zijn nu eenmaal onderdeel van het spel en over de hele wedstrijd gezien (en zeker over het hele toernooi gezien) krijg je evenveel mee als tegen. Laten we ons nu niet verstoppen achter deze scheidsrechterlijke fout en daarmee de ondermaatse prestatie bagatelliseren.

  NL is vorig jaar wereldkampioen geworden, zonder daarbij het beste zaalhockey te spelen. Oostenrijk, en zeker Duitsland speelde dat toernooi beter, maar het mooie van sport is dat de beste niet altijd wint. Zonder daarbij deze fantastische prestatie tekort te doen, denk ik dat men dat niet (tijdig) heeft onderkend en is er op deze prestatie voortgeborduurd, zonder deze nog eens kritisch te evalueren.
  NL moet zich realiseren dat het (nog) niet bij de absolute top van het zaalhockey hoort. Duitsland is de absolute top, daarachter komen er een aantal landen (Oostenrijk, Rusland, Tjechië, Polen, Zwiterland, NL en mogelijk in de toekomst Belgïe, Engeland en Spanje) die een rol kunnen spelen. Speel je een goed toernooi, eindig je op het podium. Speel je redelijk, handhaaf je en speel je matig kun je degraderen. Nu NL dit toernooi niet optimaal heeft gepresteerd is degradatie geen onlogisch gevolg.

  NL speelde als ManU; inspiratieloos en zonder lef. Met deze speelstel maak je het iedere tegenstander lastig, maar win je nooit gemakkelijk. Kwaliteit drijft zo niet boven en wedstrijden blijven tot het einde spannend waardoor een scheidsrechterlijke dwaling of opportunistische press ineens een wedstrijd kan doen kantelen. Voorts werd er vanuit achteruit geforceerd (lange flatspasses) ipv dat er voorin wat werd geprobeerd. En tenslotte, waren de meer ervaren spelers aan NL kant matig (muv Leijs: beste speler aan NL kant), maar werden zij (te) weinig gewisseld en hebben de JO-mannen hun best gedaan, maar halen zij helaas niet het niveau van bijv. Kellerman/vd Peppel.

  Al met al is het zaalhockey in NL zeker niet voorbij. Maar staan we/ze (hopelijk) weer met twee benen op de grond. Hopelijk blijven de afzwaaiende mannen betrokken bij het zaalhockey en gloort er een mooie toekomst voor jongens als van Dam en Burkhardt.

 6. K.J. Poortvliet

  @Ado; je hebt gelijk. Mooie conclusie!

 7. @Ado: Hulde voor je goede, duidelijke en reële stuk! Zonder spelers te schofferen, zonder uitvergrotingen als ‘dramatisch’ en ‘schandalig’ te gebruiken… Helder en mooi! En ook, helemaal eens!

 8. Dank je wel hockeyplayer. Leuk om te zien. Ook andere wedstrijden. Overigens ben het ook wel met Ado eens. We kunnen moeilijk de scheids de schuld geven.

  Ondanks de uitschakeling van Nederland, blijft het zaalhockey, europees gezien, veel spannender dan het veldhockey. Dat Zwitserland van Nederland kan winnen, dat Russen derde kunnen worden, Tsjechië vierde, alles ligt zo dicht bij elkaar, fanatieke publiek… prachtig voor de sport. Als het zo bij het veldhockey was, waren we nooit in problemen gekomen bij de IOC.

  En ik weet ook wel dat Nederland niet met de beste internationals in de zaal speelt. Maar ik denk dat deze heren wel talent hebben en hun sport met passie beoefenen, net als de dames, volgend weekend in Minsk. We zullen het zien. Hup Holland!

Reageer