EK Londen: Alerte spitsen brengen Oranje zege in topduel

Nederland is zeker van de halve finale op het Europees kampioenschap in Londen. Oranje won zondagavond de topontmoeting van Engeland en heeft zes punten uit twee wedstrijden. Spitsen Mirco Pruyser, uit de rebound, en Constantijn Jonker, via een tip-in, tekenden voor de 2-0 zege.

Nederland Oranje Engeland WK heren RU Hofman

Aangespoord door het thuispubliek begonnen Engeland en Oranje aan een opwindende eerste kwart. Q1 grossierde niet zozeer in mogelijkheden, maar het tempo lag hoog en de ploegen lieten mooie dingen zien. Zowel Jeroen Hertzberger als Sander de Wijn produceerden met knappe individuele acties veelbelovende kansen. De Rotterdammer werd gestuit door de derde Engelsman die hij probeerde te passeren. Mirco Pruyser kon in twee instanties, keeper George Pinner en de lat zaten in de weg, het aangeven van De Wijn niet afronden.

De Amsterdamse spits was even later nochtans trefzeker. Glenn Schuurmans strafcornerinzet werd een prooi voor Pruyser toen de bal hoog terugkwam van Pinner.

Constantijn Jonker kreeg in het derde kwart gevaarlijk dicht bij het Engelse doel. De Kamponger draaide zich knap vrij, maar kon te laat anticiperen op een uitkomende Pinner. Aan de andere kant was het organiserende land op enkele centimeters na, bij de gelijkmaker. Ashley Jackson, Engels topschutter stond niet binnen de lijnen, Mark Gleghornes inzet ging rakelings naast.

Hertzberger kreeg ook, eveneens bij afwezigheid van Mink van der Weerden, de eer van een strafcorner inpushen toegewezen. De poging van de aanvaller miste scherpte. Dat kon niet gezegd worden van Jonkers doelpoging vijf minuten voor tijd. Na fraai voorbereidend werk van Bob de Voogd, zette Rogier Hofman met een accurate backhandklap voor. Jonkers tip-in verdween in het dak van het doel.

Oranje is zeker van een plek in de halve finale, dinsdag speelt de ploeg van Max Caldas nog tegen Rusland. Voor de halve eindstrijd heeft Engeland, dankzij de 10-1 overwinning op Rusland, genoeg aan een gelijkspel tegen Spanje, dat ‘slechts’ 9-0 won van de oost-Europeanen.

Reageer