EK Londen: Oranjemannen openen met zege op Spanje

Oranje is het Europees kampioenschap in Londen sterk begonnen. Met voormalig grootmacht Spanje had de formatie van Max Caldas ogenschijnlijk weinig moeite. 

Oranje Nederland - Spanje DR Galema

Het Nederlands elftal begon het toernooi om de Europese titel naar eigen zeggen veel zelfvertrouwen. Daarvan was weinig te zien in het openingskwartier. Oranje was slordig en kreeg geen fatsoenlijke aanval op poten.

Juist in het tweede kwartier liet Billy Bakker zien waartoe zijn ploeg in staat is. De Amsterdamse aanvaller illustreerde zijn klasse met een knappe actie om de Spaanse defensie. Ook de opponent werd gevaarlijk. De Zuid-Europeanen kregen twee strafcorners, maar ze kraakten de Nederlanders niet.

Mink van der Weerden sprong zuiniger om met zijn eerste kans uit de korte hoekslag. De OZ’er schoot de bal achter Quico Cortes. Oranje leek op 3-0 te komen door een tip-in van Mirco Pruyser. De scheidsrechter had echter een overtreding van Constantijn Jonker gezien, waardoor de treffer niet erkend werd. De Kamponger moest met groen plaatsnemen op de strafbank.

De Spanjaarden, zonder aanvoerder Manel Terraza die ’s ochtends een kaakblessure opliep, kregen van hetzelfde laken een pak. Het doelpunt van Xavi Leonard 25 seconden voor tijd kende geen doorgang omdat het backhandschot buiten de cirkel werd afgevuurd.

Eerder mocht Van der Weerden voor een tweede keer aanleggen voor de korte hoekslag, maar zijn inzet werd gekeerd. De 2-0 voor Nederland bleek de eindstand.

Reageer