FIH: Naomi van As verkozen tot Speelster van het Jaar - Hoofdklasse Hockey Nederland

FIH: Naomi van As verkozen tot Speelster van het Jaar

Naomi van As is verkozen tot Speelster van het Jaar 2016. Ze ontving donderdag de onderscheiding tijdens de FIH Hockey Star Awards in het Indiase Chandigarh.

In haar categorie versloeg Van As de Britsen Kate Richardson-Walsh en Alex Danson, de Argentijnse Carla Rebecchi en de Nieuw-Zeelandse Stacey Michelsen.

Tweede keer

De speelster van Laren, die na de Olympische Spelen van 2016 haar loopbaan als international beëindigde, werd ook in 2009, toen samen met de Argentijnse Luciana Aymar, uitgeroepen tot beste speelster van de wereld.

De verkiezing van Van As zorgt ervoor dat voor het derde achtereenvolgende jaar een Nederlandse speelster de prijs wint bij de dames. Lidewij Welten (2015) en Ellen Hoog (2014) gingen haar voor.

Als enige nominatie verzilverd

Van As was de enige Nederlander die in de prijzen viel. Joyce Sombroek (beste keepster), Jaap Stockmann (beste keeper), Jorrit Croon (talent van het jaar) en Alyson Annan (beste coach van het jaar) konden hun nominaties niet verzilveren.

De Belg John-John Dohmen werd verkozen tot Speler van het Jaar. Hij volgt Robert van der Horst op die de titel vorig jaar won. De Engelse Maddie Hinch is de opvolgster van Joyce Sombroek als beste keepster van de wereld en David Harte (Ierland) won voor de tweede maal op rij de prijs voor beste keeper.

Talenten van het jaar

De talentenprijzen gingen naar Maria Granatto (Argentinië) en Arthur van Doren (België). De beste coaches van 2016 komen beiden uit Engeland: Karen Brown en Danny Kerry. En tot beste scheidsrechters werden verkozen Laurine Delforge(België) en Christian Blasch (Duitsland).

Comments (8)

 1. Hahaha wat een grap. Van As heeft precies 1 goede wedstrijd gespeeld in 2016. Zo vreselijk onterecht…

 2. eens. ongegrijpelijk

 3. Was Alyson Annan genomineerd voor coach van het jaar?!?

 4. Annan was genomineerd, de commissie van voordracht had nl een algehele blackout.

 5. Bovenstaande “schrijvers/sters”, hoe is het met jullie zuurgraad ?
  Geniet eens van de goede dingen, loop niet steeds te zeuren!
  Misschien heeft Naomi wel een “oeuvre” prijs gekregen!
  Ik heb tenminste genoten van haar hockeycarriere en ik zal haar missen!

 6. @Bommel, dat zou mooi en zeker op zijn plaats zijn voor haar carrière maar deze prijs heet de beste speelster Vd Wereld en dan sluit ik me aan bij de anderen dan lijkt ze me niet de meest logische keuze.

 7. @ Bommel. Volgens mij gaat het hier om de beste hockeyster van het jaar 2016, niet om een prijs voor iemands carrière. Op basis daarvan had bijvoorbeeld een Maartje Paumen er veel meer recht op.

 8. Gefeliciteerd Naomi!

  Op basis van de geselecteerde dames zeer terecht! De Engelse dames waren zonder Hinch nergens, Rebecci liet niets in Rio zien en Michelsen kan ik niks over zeggen.

  Paumen was gewoon echt niet goed genoeg (waren de nominaties toen ook al niet bekend?). Van As liet haar klasse zien in de finale.

  Voor mij blijft de beste Welten.

Reageer