G-hockeyers HC Twente oefenen tegen Heren en Dames 1 - Hoofdklasse Hockey Nederland

G-hockeyers HC Twente oefenen tegen Heren en Dames 1

Ook bij hockeyclub Twente is G-hockey een bloeiende tak van sport. 25 hockeyers staan elke week te popelen om te kunnen trainen. Bij hockeyclub Twente wordt G-hockey aan 25 hockeyers aangeboden. We namen een kijkje in de keuken in het oosten van het land om te kijken hoe het G-hockey hier is georganiseerd.

HC Twente is een bloeiende club waar veel jeugd actief is. De club biedt niet alleen regulier hockey aan haar leden, G-hockey, oftewel ParaHockey, is een andere tak van sport die al jaren wordt georganiseerd. Al meer dan 18 jaar wordt er G-hockey op de club aangeboden. Toch blijft het op de club lastig om G-hockey echt te laten integreren binnen de clubcultuur. Het grote gros van de hockeyers op de club blijft soms raar aankijken naar de groep van 25 hockeyers die een keer per week aan het trainen is. Er is een vaste groep van vrijwilligers, spelers van jeugdteams, ouders en spelers van Heren en Dames 1 die elke week met enthousiasme training geven. Tjeerd Martin is samen met Marjolein Purmer trainer en coach van de G-hockeyers in Twente. Tjeerd is van mening dat ondanks een recente afname van het aantal G-spelers, deze tak van sport toch bloeiend op de club is: ‘We worden goed geholpen door diverse spelers op de club. Veel ouders van de G-hockeyers zijn niet-hockeyende ouders. Toch ben ik van mening dat ook zij enthousiast zijn geworden van de ontwikkelingen die wij op de club doorvoeren. Afgelopen jaar hebben we een aantal leden verloren door fysieke problemen. Gelukkig komt er ook weer aanwas’.

Sociale contacten

Uit onderzoek is al gebleken dat hockey belangrijk is voor saamhorigheid. Mensen van verschillende afkomst, geloof, geslacht en klasse verbinden door de waarde van sport (NISB, 2015). Bij het G-Hockey is dit aspect misschien nog wel veel belangrijker. Niet alleen trainen G-hockeyers elke week gezamenlijk, vaak hebben zij ook landelijke whatsapp groepen. In deze groepen worden de sociale contacten onderhouden, omdat afspreken niet kan. Tjeerd ziet het als volgt: ‘De sociale contacten zijn belangrijk bij onze G-hockeyers. Normaal trainen zij een keer per week en zien ze elkaar in het weekend als er een wedstrijd is gespeeld. Tot 1 september wordt er voor deze doelgroep geen hockey aangeboden. Sommige spelers begrijpen dit, anderen hebben moeite om dit te accepteren. De enige manier om nu contact met elkaar te onderhouden, is via facebook, e-mail en whatsapp. Spelers van verschillende clubs in Nederland houden op deze manier geregeld met elkaar contact’.

Op het afgelopen EK 2019 in Antwerpen was er individueel succes voor Marlinde Hanzink en Ralph Esser. Beiden werden Europees kampioen in de Trophy poule.
Op het afgelopen EK 2019 in Antwerpen was er individueel succes voor Marlinde Hanzink en Ralph Esser. Beiden spelend voor HC Twente werden Europees kampioen in de Trophy poule.

De vrijwilligers van HC Twente hebben gedurende de Corona-crisis niet stil gezeten. Gedurende de ‘lock-down’ zijn er weer plannen gemaakt om de hockeyers bij elkaar te laten komen. ‘Ondanks het feit dat we een tijd stil hebben gestaan, denk ik niet dat onze G-hockeyers hun lidmaatschap gaan opzeggen. Afgelopen weken zijn we namelijk alweer begonnen met de trainingen. Mocht er meer flexibiliteit vanuit de KNHB gaan komen, dan willen we in ieder geval proberen om een aantal toernooien op korte termijn te organiseren. We zullen creatief moeten zijn met de nieuwe regelgeving’, aldus Tjeerd.

Draagkracht

Twente kent meerdere G-hockey teams. De G1 is een 8-tal, terwijl de G2 en G3 6-tallen zijn. Er bestaat ook een G4, maar die speelt geen competitie. Op donderdag trainen de diverse teams op de velden in Hengelo. Dit wordt onder andere gedaan door jeugdspelers van de club die hier een klein zakcentje mee verdienen. Ondanks het feit dat G-hockey nog niet volledige geïntegreerd is binnen de clubcultuur, merkt Tjeerd wel dat er veel draagkracht is binnen het bestuur en sponsoren: ‘Als wij budget nodig hebben om een nieuw initiatief op te zetten, dan willen 9 van de 10 sponsoren ons wel steunen. Ook helpt de gemeente ons mee met bepaalde subsidies. Daarnaast is het clubbestuur erg welwillend om onze ideeën te steunen. De vrijwilligers op de club moeten uiteindelijk de plannen uitvoeren. Door alle steun hebben wij de beschikking over goede materialen en trainingspakken voor onze hockeyers’.

 

De G-hockeyers van HC Twente krijgen nieuwe trainingspakken door de sponsoren aangeboden
De G-hockeyers van HC Twente krijgen nieuwe trainingspakken door de sponsoren aangeboden

Een van de hoogtepunten bij HC Twente zijn de steun die Heren en Dames 1 richting de G-hockeyers laten zien. Niet alleen helpen de spelers mee bij de trainingen. Ook worden er oefenwedstrijden met de G-hockeyers en de vlaggenschepen georganiseerd. Tjeerd: ‘We zijn blij dat de trainingen weer zijn gestart. Helaas moeten we nog even wachten op de eerste wedstrijden. Een van de hoogtepunten op onze club is dat onze G-hockeyers oefenpotjes spelen tegen Heren en Dames 1. Ze kijken er nu al naar uit om de degens binnenkort weer met elkaar te kruisen’.

Niet alleen Heren en Dames 1 helpen mee. Ook MB1 speelde afgelopen seizoen een oefenpotje.
Niet alleen Heren en Dames 1 helpen mee. Ook MB1 speelde afgelopen seizoen een oefenpotje.

 

Door: Redactie Hoofdklassehockey

Reageer