Galema: 'We hebben met Kampong nog wat recht te zetten' - Hoofdklasse Hockey Nederland

Galema: ‘We hebben met Kampong nog wat recht te zetten’

Oranje Zwart-talent Jelle Galema verloor afgelopen weekend nog de topper tegen Kampong en speelde gisteren met Oranje alweer een oefenduel tegen België. Hij gaat in op de titelkansen van OZ en schat zijn eigen kansen in als het gaat om deelname aan het WK met Nederland.

Maurice de Wert
Galema in actie tegen Kampong. Credit: Maurice de Wert

De pas 21-jarige Galema werd kort geleden derde met Jong Oranje op het WK in India. Daarna sloot de aanvaller van Oranje Zwart weer aan bij het ‘grote’ Nederlands elftal en mocht hij gisteren aantreden in een oefenwedstrijd tegen België. “Het was gaaf om weer mee te kunnen spelen met Oranje,” vertelt Galema. “Ik ben natuurlijk even weggeweest voor het WK en ik hoopte dat ik weer een kans zou krijgen om aan te sluiten bij Oranje zelf. Het is mooi dat ik dan nu ook daadwerkelijk weer bij de groep zit. Het is toch echt een wereld van verschil tussen Jong Oranje en Oranje. Het hockey zelf maar ook de ambiance, dat is waarvoor je het uiteindelijk wilt doen.” Over ongeveer drie maanden barst het WK in Den Haag los en moet de ploeg van Van Ass klaar zijn voor de strijd om het goud. Galema vindt het moeilijk te zeggen hoe zijn kansen op deelname aan het WK er uit zien. “Ik ben nog harstikke jong en ben al erg blij met de kans die me wordt gegund om me te bewijzen. Ik grijp deze met beide handen aan en ga keihard knokken voor een plek in de selectie. Ik ga me ook in de kijker proberen te spelen tijdens de play-offs en EHL. Het zal niet makkelijk worden, maar ik zal er in ieder geval alles voor geven.”

De mannen van Oranje Zwart verloren afgelopen weekend de topper tegen Kampong met 4-3. In de laatste minuten scoorde collega-international Constantijn Jonker de winnende goal voor de club uit Utrecht. “Dit was wel even slikken,” vertelt Galema. “Ik kan me niet herinneren dat we in de laatste jaren twee keer van dezelfde ploeg verloren in één seizoen. Tegen Kampong gebeurde dit dus wel. We werden heel even met beiden voeten op de grond gezet, toen we vrij snel met 3-0 achter stonden. Dat is niet wat de mensen en wijzelf doorgaans van Oranje Zwart gewend zijn. We knokten onszelf wel goed terug in de wedstrijd en er werd ook nog een goal afgekeurd in de laatste minuten. Dat je dan net verliest is zuur, maar geen ramp.” De ploeg uit Eindhoven herstelt twee dagen later goed tegen Den Bosch en wint met 3-1. Door deze overwinning behoudt OZ ‘gewoon’ de eerste plek. “We zijn zaterdag even bij elkaar gekomen om de wedstrijd tegen Kampong te bespreken. De knop moet dan weer om, omdat een dag later alweer een volgende wedstrijd is. Zondag hebben we dan ook weer gedaan wat we moeten doen en we voeren nu nog steeds de lijst aan.”

Na de topper tegen Kampong en het interland van gisterenavond, staat voor de jongeling zondag alweer de volgende belangrijke wedstrijd op het programma. Dan gaat Oranje Zwart op bezoek bij Bloemendaal. “Het is vrij bizar allemaal dit seizoen,” zegt Galema. “Ik had het er gisteren toevallig in de auto nog met wat jongens over. Vorig jaar hadden we gewoon een lange competitie en toen kon je echt toeleven en toewerken naar de play-offs. Nu heb ik het gevoel dat we net aan de tweede seizoenhelft begonnen zijn of de play-offs staan alweer voor de deur. We hebben ongeveer elk weekend een topper en moeten de focus snel proberen te verleggen. Momenteel ligt deze op de wedstrijd van zondag tegen Bloemendaal en richten we ons nog niet op de play-offs.” Galema realiseert zich goed dat wanneer zijn ploeg zondag puntverlies lijdt, de kans groot is dat Oranje Zwart de eerste plek moet afstaan. “Dat is echt wat we niet willen, dus eerst zullen we zondag voor de drie punten gaan voordat we ons gaan fine-tunen voor de play-offs. Wie we daar tegenkomen in de halve finale maakt me niet veel uit. Het ligt zo dicht bij elkaar dit jaar, dat iedereen van elkaar kan winnen en verliezen.”

Oranje Zwart heeft dit jaar volgens Galema goede kansen op de titel. “We hebben met internationals uit Spanje, België, Pakistan en Nederland zo’n brede selectie. Met de kwaliteiten die OZ nu heeft denk ik dat wij een serieuze gooi gaan doen naar het kampioenschap.” Mocht de ploeg uit Eindhoven de finale halen, dan komt Galema daar het liefst Kampong tegen. “Daar hebben we nog wat mee recht te zetten, dacht ik zo.”

Reageer