Graham Reid ook assistent bij Oranjeheren

Graham Reid is bij de Oranjeheren de nieuwe assistent van bondscoach Max Caldas. De 52-jarige Australiër werd eerder op de dag al aangekondigd als nieuwe coach van de heren van Amsterdam als opvolger van Dirk Loots, die na dit seizoen vertrekt.

Reid was van 2014 tot en met 2016 bondscoach van Australische hockeyers en daarvoor jarenlang assistent bondscoach bij dat team. In de functie van assistent bij Oranje volgt hij Alexander Cox op die de positie van Eric Verboom overneemt als bondscoach van Jong Oranje Heren

Belangrijke bijdrage

“Eric heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van veel spelers en speelsters in onze nationale teams. Hij was bij diverse opleidingsteams als coach of assistent actief en vervulde de afgelopen jaren ook verschillende functies in de begeleidingsteams van het Nederlands elftal dames en heren. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor de manier waarop hij deze functies ingevuld heeft. Eric zal een adviserende rol blijven vervullen ten behoeve van het nieuwe jeugdbeleidsplan”, zegt Arno den Hartog, technisch directeur van de KNHB.

Comments (26)

 1. Trumplandia

  Dit is exact wat de bond niet moet doen – nu hebben we 2 gefaalde buitenlandse coaches aan het roer! Plaats 4 en 6 van de OS.

  De KNHB is een moeras geworden, waarbij de Amsterdamse elite de koers bepaald. Hoe heeft het ooit zover kunnen komen?

 2. Dit klinkt als een prachtig 1- tweetje tussen de Bond en Amsterdam.

  Ik hoorde tijdens de laatste heren hk wedstrijd op Ziggo Philip Kooke zeggen dat de clubs moeite hadden met de dubbelrol die er was met Cox als assistent bij Oranje en clubcoach bij Kampong hij zou dus allerlei info kunnen gebruiken via zijn werk als assistent bij zijn club, dat probleem hebben we nu dus niet opgelost maar vergroot met komt Vd nieuwe assistent en tevens clubcoach van Amsterdam.

 3. Sovjet tijden. Leden te bang om op ALV wat te zeggen.
  Is klapvee verworden. Management by fear.
  Daardoor onstaat dit moeras met samensmelting van
  AH&BC Amsterdam en de KNHB. Allemaal eigen belang

 4. Het is eigenlijk net zo een zet als het overzetten van Caldas van de vrouwen naar de mannen. Cox gaat nu naar Jong Oranje, Reid naar Amsterdam en wordt assistent van Caldas. Je kunt de poppetjes wel veranderen, maar als de visie niet veranderd, blijf je dezelfde resultaten krijgen.

  Zelfde geldt voor Marieke Dijkstra. Geweldige coach, maar komt in het oude systeem terecht.

  En Eric Verboom is eigenlijk gewoon ontslagen na het falen bij het WK, of zie ik dat verkeerd?

  Het ligt niet aan de coaches en ook niet aan de spelers. Het zit bovenin niet goed.

  Arno den Hartog is nu weer bezig met een nieuw jeugdbeleidsplan, maar het zal wederom de visie van Arno zijn. En die is een beetje uitgewerkt…

  Waarom durft niemand hem te vervangen na 30 jaar? Dat is toch de olifant in de kamer?

  En verder… Wat is er bijvoorbeeld gedaan met Marc Lammers na zijn zeer succesvolle werk met de vrouwen die hij weer naar de wereldtop heeft gebracht. Hij zal vast te lastig zijn geweest, want waarom laten ze hem bij de bond al zo lang links liggen? Zo iemand moet je juist hebben. Iemand met visie die fundamenteel dingen gaat veranderen. MIsschien dat ze in Brabant weer geloof in de bond krijgen als ze hem TD maken.

  Stephan Veen kun je het eigenlijk ook niet kwalijk nemen, hij moet werken binnen de kaders van de bond. Maar als Veen denkt dat hij hiermee de oplossing heeft gevonden voor het falende hockeybeleid bij de mannen, dan denk ik dat hij het mis heeft.

 5. Op zijn zachts uitgedrukt is dit een hele bijzondere gang van zaken. Los van persoon zelf, Reid was een fantastische hockeyer (als coach geen idee), is het zeer opmerkelijk dat Reid eerst als coach van Amsterdam wordt aangekondigd en 2 dagen later als assistent bij Oranje. Zou graag de mailwisseling van de KNHB en Amsterdam met Reid willen lezen. Lijkt een 1-2 tje tussen KNHB en Amsterdam. Na het gezeur op Kampong Bolwerk bij de KNHB, neemt Amsterdam Old Boys network het keurig over. Mooi toch, hockey blijft een amateursport 🙂

 6. Ken Eric Verboom als zeer kundige trainer/coach, vernieuwer en keihard. Begrijp de keuze niet voor Cox. Weer een vorm van wanbeleid in Nieuwegein.Het kampong/Amsterdam gehalte is heel hoog in Nieuwegein. Arno den Hartog bezig samen met Eric Verboom aan een nieuw jeugdbeleidsplan? Serieus?????
  Had Eric Verboom dan door geschoven naar het “grote” Oranje, snap de keuze voor Reid, ongetwijfeld een zeer kundige man. Waarom denk je dat Loots weg gegaan is? Hij wilde zich niet volledig committeren aan Amsterdam H1 en dat is wel nodig volgens Loots. Nu gaat Reid mee met Oranje. Weer belangenverstrengeling. Nee met Arno gaan we geen stappen vooruit maken, maar achteruit. Talent volle trainers worden zo op een zijspoor gezet en zoeken hun heil in het buitenland. Vriendjes politiek binnen de KNHB, tijd dat Arno zijn vergeelde foto van de muur haalt in zijn kantoor en deze boven zijn bed hangt en gaat genieten van een welverdiend pensioen na 30 jaar, neem gelijk Veen mee en de directeur en voorzitter kunnen ook retour Amsterdam. Tijd voor een grote schoonmaak van top to down. Ik weet het het blijft een utopie maar eens zal de minderheid winnen van de “vrienden vd KNHB “

 7. Wat een farce is dit zeg, de soap wordt met de week erger. Het Kampong/Amsterdam gehalte is weer hersteld. Wordt er bij de KNHB niet gekeken naar binnenlandse coaches of zijn die te mondig? Er zitten nu ja- knikkers en andere poppetjes inderdaad op de posities. Een beleidsplan heb ik nog niet gezien of beter gezegd een visie van de KNHB.
  NU praten we er over, maar over een half jaar is iedereen het weer vergeten. Ik zie trouwens dat hoofdklasse. nl maar 50 reacties toestaat en er dan een slotje opgooit. Is dat met een reden?

 8. Heel blij met de keuze voor Reid! Loopt al lang mee met het Australische team, heeft met Charlsworth gewerkt en kan hopelijk wat nieuwe impulsen geven aan de trainings -en speelstijl van de mannen.

 9. Arno bepaald niet wie de assistent wordt bij Oranje, Max doet dat. En Verboom moet eruit , met een excuus baantje, omdat Max beter (liever) samenwerkt met Cox dan met Verboom. Arno voert alleen maar uit en Veen hoort toe.

 10. Ik lees hier en onder een aantal andere artikelen, dat de mensen in het bestuur van de KNHB teveel een Amsterdam verleden hebben en dat ze dat in het “zuiden” niet leuk vinden.

  Klopt dit of wordt hier door niet zuiderlingen een calimero complex aangepraat?
  Ik zelf kom uit het zuiden en speel bij een dorpsclub dat te maken heeft met een eigen bestuurlijke crisis dus sta redelijk ver van het hele gebeuren bij de KNHB. Maar ik vraag me oprecht af of mensen uit het zuiden met walging kijken naar het proces bij de bond. In het voetbal herken ik het wel en is soms terecht, soms denk ik kom op stel je niet zo aan.
  Als ik zie waar iedereen een verleden heeft bij de KNHB, dan is het inderdaad veel Amsterdam.
  Maar leeft dit gevoel ook in Rotterdam of wordt het uit de duim gezogen?

 11. Helaas is dit niet de realiteit Calimero! Veen en Arno beslissen. Ik weet dat het Zuiden, het Oosten, Zuid Holland en het Noorden redelijk klaar zijn met veel zaken die in Nieuwegein besloten worden. Als je kijkt van welke hockeyverenigingen veel mensen die actief zijn voor de KNHB komen dan kun je aan de samenstelling zien dat het redelijk beperkt is. Jammer dat Verboom stopt. Het 1-2 tje tussen Amsterdam en KNHB is overduidelijk. Veen en Arno gaan hier weer in mee.

 12. Amsterdam kliek Erik Gerritsen en Erik Cornelissen die met de Kampong kliek Arno den Hartog en HGC/Sweijde kliek Stephan Veen de kliek van Den Bosch binnen halen in de vorm van Mijntje Donners.
  Dit kan niet goed gaan. In de Kliko met die handel.

 13. Het gaat er niet om wie er zit , het gaat er om dat de hockey sport op een goede wijze geleid wordt. Of ze nou uit Den Helder, Amsterdam of Rotterdam komen maakt geen bal uit.
  @ Katja als die districten er klaar mee zijn waarom wordt er dan niet aan de bel getrokken? Denk dat ze het wel best vinden.
  @ Lol Arno den Hartog komt van KZ…

 14. @Tinus. Je bedoelt OZ?
  @Katja (of Caramba of iedere andere identiteit waar je je prettig bij voelt). Het is wel de realiteit achter de schermen.

 15. Tinus dat ben ik met je eens. Als er mensen worden benaderd, kijkt men niet verder dan neus lang is. Dus er worden iedere keer mensen van dezelfde club benaderd voor een functie bij de KNHB. Er lopen hele goede mensen rond, maar worden niet gevraagd. De districten en veel verenigingen durven niks te zeggen. En als er wat gezegd wordt nemen ze het mee. Klapvee op ledenvergaderingen.

 16. @ Calimero, Inderdaad is Arno een Brabo 🙂
  Speelde in de hoofdklasse bij Kampong.
  @ Katja, als mensen blijven zwijgen gebeurd er niets. Juist die mensen moeten gaan opstaan. En kwaliteit verloochend zich niet. Kijk naar Lammers, Delmee en Oltmans succes in het buitenland hoe zou dat nou komen?
  Er zijn zat mensen die willen inspringen, maar ik denk dat jij net zo als ik de hockey wereld goed ken en daar is het horen, zien en zwijgen en vooral niet tegendraads zijn want dan krijg je de deksel op den neus.

 17. Tinus het klopt wat je zegt. Maar wat doe je er aan? Wervingscomissie KNHB?
  Calimero waarom weet je zo zeker dat het de realiteit is? (Caramba?)

 18. Het is een een-tweetje tussen de bond en Amsterdam geweest. Zelf denk ik dat het zo gegaan is… Amsterdam had een nieuwe coach nodig, maar kon Reid alleen aantrekken door hem ook het assistentschap bij Caldas aan te bieden. Dat is natuurlijk een geweldig pakket voor iemand die met het Australisch hockey team niet verder kwam dan een vijfde plek deze Spelen. Het kwam dus goed uit dat Cornelissen en Gerritsen het belang van Amsterdam konden dienen via de bond.

  De bond blijft op deze manier een aanfluiting, opportunisme en korte termijn visie regeren. En Arno den Hartog? Ik denk dat hij het allemaal maar braaf uitvoert omdat hij anders zijn baan verliest. Als dat zo is dan getuigt dat niet van veel integriteit. Heeft hij bijvoorbeeld met Australiers in de Nederlandse competitie gesproken over het falen van Reid en zijn mannen tijdens de OS? En kan Reid zich wel schikken in een assistents rol bij Oranje? Of is het de bedoeling dat hij over twee jaar hoofdcoach wordt en dat het zagen aan de stoelpoten van Caldas is begonnen? Zal niet de eerste keer zijn bij de bond.

  Het wordt natuurlijk gepresenteerd als een win-win. En ik geloof best wel dat Reid een goede keuze is voor Amsterdam, maar wat hockey in Nederland nodig heeft is niet nieuwe poppetjes, maar nieuw beleid, nieuwe visie. Oltmans, vd Heuvel, van As en Caldas hebben het allemaal niet voor elkaar gekregen. Dat zegt toch genoeg?

  Het feit dat zowel Oranje als Jong Oranje mannen in hetzelfde jaar falen, is toch een hele duidelijke indicatie dat het allemaal heel anders moet? Het zoeken van de oplossing in een andere coach moet een keer stoppen, er zijn al teveel coaches beschadigt door de bond.

  Veen had gedacht dat Caldas de oplossing zou zijn, maar zo simpel is het dus niet. Er zal gezocht moeten worden naar een nieuwe TD met nieuwe visie en beleid.

 19. @ Jan, bijna geheel eens met jou bijdrage.
  De vraag is waarom de hoofdcoaches zoveel ” zwaar “gewichten nodig hebben om hen te helpen. Bij de dames lopen Maneschijn, Dijkstra, erbij en bij de heren is Cox toegevoegd. Veen heeft het contract met Caldas tot 2020 verlengt en ook Annan heeft een verlening tot 2020. Ze mogen weer uitproberen met nieuwe spelers en de cirkel blijft maar door gaan.
  Heeft de KNHB geen plan? De coaches moeten deze uitvoeren en niet zelf gaan experimenteren met nieuwe selecties. Het is toch een gotspe dat onervaren trainers van het district C mogen bepalen wie er naar het Nederlands B gaan? En die groep word steeds kleiner dus bij het Ned A en B ( we praten hier over een kweekvijver van maximaal 30 spelers) Dus bij de selecties van district C gaat het al scheef. De trainer/coaches die daar op staan zijn ( uitzonderingen daar gelaten) niet capabel om de objectieve selectie te doen. Het zijn ook club trainers en die selecteren hun eigen spelers en halen deze spelers ook nog eens naar het Nederlands B.
  Het is vrij simpel om veranderingen te bewerkstelligen; KNHB zou er verstandig aan doen om de volgende zaken te realiseren:
  – Beleid/opleiding -plan schrijven voor alle Oranje teams en district C, coaches conformeren zich met dit plan en voeren dit uit. de PM of TD begeleid dit proces en ziet toe op de uitvoering van dit proces door de coaches.
  – Trainer/coaches zijn neutraal en hebben geen enkele binding meer met clubs, zijn dus in dienst van de KNHB, de KNHB zal hier budget voor vrij moeten gaan maken.
  – De KNHB zal een talenten school moeten oprichten die drie vestigingen heeft in Noord , Midden en Zuid. Net als bij het voetbal, spelers intern en faciliteren in opleiding, voeding , mentaal , fysiek, techniek en tactiek op roepen gedurende 1 week per team gedurende het hele jaar afwisselen tussen de B en A en jong Oranje.
  – Zaalhockey implementeren in de opleiding. op Papendal liggen uitstekende zalen en dit niet in 2 maanden proppen maar gedurende het gehele jaar training momenten in de zaal.
  – Opleiding bij de KNHB, de huidige database van gediplomeerde trainers HT3 en HT4 door nemen uitnodigen in Nieuwegein en deze trainers bijscholen volgens het beleid/opleiding -plan.
  – Een denktank creëren met trainer/coaches, bestuursleden, TD’s en spelers voor ideeën binnen de hockeysport.
  Zomaar wat ideeën weet dat de bond er niets mee doet, nee die gaan liever een nieuw plan schrijven want daar kan je lekker lang over doen helaas…………

 20. @Tinus. Je bent volhardend. Mooi. Wat je ideeën betreft.
  -Beleid-/opleidingsplan. Je schrijft het al zelf, daar zijn ze meebezig. Daarnaast is er al een plan en dat heet het NTP. Nationaal Trainings Plan. Er is een PM zijn naam is Joost van Geel.
  -Trainer/coaches volledig in dienst van de Bond. Oprecht een goed plan maar het kost (heb ik al eerder een keer voor je uitgerekend) minimaal 1,7 miljoen euro. Waar haal je dat geld vandaan??
  -Zaalhockey implementeren. Waar in de hockey agenda wil je dat doen en wanneer mogen spelers rusten?
  -Opleiden KNHB. Wat zijn de criteria van de trainers die je wil uitnodigen voor een bijscholing behalve HT3 en HT4? Wie gaat ze bijscholen? En wie gaat dat betalen?
  – Een denktank creëren. Met trainers, dat is er al met hoofdklasse trainers. Daar komt niks uit want die willen hun “tactiek” niet delen. Met bestuursleden, dat is er al, het HHCV. Overleg voor TD’s en Spelers. Wie moeten dat zijn? Hoeveel mensen verwacht je überhaupt bij zo’n vrijwillig overleg?
  Het feit dat je met ideeën komt is hartstikke goed van je, maar het is allemaal gebaseerd op (impopulair) resultaat zonder dat je weet hoe het proces verlopen is. Dat maakt jouw gedachte juist kortzichtig.
  @Katja. Je hebt dezelfde avatar als Caramba. Dat betekent dat je hetzelfde email adres gebruikt als Caramba (of andere namen die je hebt gebruikt). Dat betekent dus dat je dezelfde persoon bent. Wel grappig dat je als anoniem nog anoniemer probeert te zijn.

 21. @ Calimero, even een opmerking tussendoor, ik weet hoe de processen lopen bij de KNHB. Loop al een tijdje mee, kortzichtig nee, eerder tegen gas gevend aan de KNHB. Het zijn ideeën en wees vrij om zelf eens ideeën te ventileren hier. Het zit fout van top tot down. Het zou eens een verademing zijn als er mensen opstaan en zeggen; tot hier en niet verder!
  Brain stormen is geen vorm van kortzichtigheid. Heb zelf meegemaakt dat ik ideeën deelde met de bond en die werden compleet afgezaagd in toen Bunnink en later ging de bond er zelf mee aan de haal. Dus steek van wal ik hoor graag jou ideeën,je bent nooit te oud om te leren.
  Waar kan ik trouwens dat NTP vinden?

 22. Mooi 1 – 2tje

  Heerlijk voordeel voor de bestuurders als je zowel de KNHB als de club Amsterdam mag vertegenwoordigen in de te maken afspraken. De kosten van Graham Reid kunnen, onder de dekmantel van het inzetten en begeleiden van de diverse coaches, gezamenlijk worden gedeeld. Een prachtige win-win situatie met voor Reid het voordeel van “De knecht van twee meesters”. Ben benieuwd hoe deze theorie in de praktijk gaat werken.

 23. @Tinus, Wat waren je ideeën die je deelde met de bond?

 24. Ik denk dat Graham Reid op voorspraak van Van den Honert en Caldas bij Oranje is gehaald. Beiden hebben met/tegen de man gehockeyed en zullen hebben ingeschat dat hij wat kan toevoegen aan de begeleiding van het Nederlands elftal en daarmee aan de resultaten van Oranje.

  Op zich een te billijken besluit, doch dit laat onverlet dat hiermee de rotzooi in Nieuwegein verre van opgeruimd is.

  Ik wil de bondsdirecteur nog wel het voordeel van de twijfel gunnen evenals de voor de dames aangestelde commissaris Oranje, Donners, doch Den Hartog is ver over zijn houdbaarheidsdatum heen en Veen heeft eveneens genoeg tijd gehad om zijn onkunde te bewijzen.

  Het kan toch niet zo zijn dat er onder Oud Internationals geen capabele kandidaten rondlopen die Veen adequaat zouden kunnen vervangen?

  Daarnaast zou het verfrissend zijn als de KNHB het zou aandurven om een technisch direkteur aan te stellen die afkomstig uit een andere tak van sport die met een frisse blik en zonder vooroordelen de tent eens doorlicht?

 25. @Eric – ik wil Reid en de bondsdirecteur ook wel het voordeel van de twijfel gunnen maar den Hartog niet.

  Wat alleen ongelofelijk domme zet is dat de directeur en de voorzitter allebei uit het Amsterdamse komen. Die houden elkaar natuurlijk de hand boven het hoofd, door dik en dun. De voorzitter en zijn raad moeten juist een controlerende functie uitvoeren op de directie. Hun belangen zijn verstrengeld dus je kunt dat vergeten.

  En den Hartog vervangen ze niet zolang hij doet wat zij willen. Ik ben bang dat den Hartog in deze alleen aan zijn eigen hachje denkt. Het is triest maar waar. Een onafhankelijk en vernieuwend denkende TD kunnen we dus op onze buik schrijven. Dat is volgens mij ook de reden dat ze iemand als Marc Lammers niet willen. Dat is een vernieuwende en onafhankelijke denker die zich van de gevestigde orde niks aantrekt.

  Je kunt dit m.i. niet maken tav de vele goedwillende en talentvolle spelers en coaches die voor hun sport leven.

  En ik denk dat Nederland op deze manier niet snel meer structureel tot de top zal horen. Wat gezien ons relatief grote ledenaantal natuurlijk een gotspe is. Hoeveel coaches hebben het bij de mannen al niet geprobeerd? Vier op een rij alweer.

  Hoe de oogkleppen in Nieuwegein ooit zullen worden verwijdert, dat is de vraag en wie het weet mag het zeggen.

 26. Er wordt hier door een aantal zo hoog opgegeven over Lammers, maar zo fantastisch heeft hij het ook niet gedaan.
  Hij heeft 8 jaar gedaan om even vaak te goud te halen als niet goud.
  Brons Zilver Goud
  CT 4 1 3
  EK 2
  WK 1 1
  OS 1 1
  Maar goed, hij wil toch niets meer in het hockey doen.

Reageer

Contact Us