'Caldas zei: Hoi, gefeliciteerd, ik zie je maandag' | Hoofdklasse Hockey Nederland

‘Caldas zei: Hoi, gefeliciteerd, ik zie je maandag’

Bondscoach Max Caldas maakte vandaag zijn selectie voor de Champions Trophy bekend. Naast een grote groep van de ‘gevestigde orde’ maken ook drie jongens hun debuut. Eén van deze debutanten is Martijn Havenga die vier jaar geleden zijn laatste interland met Jong Oranje speelde.

Bloemendaal Kampong MdW Havenga Schuurman
(c) Maurice de Wert

“Gistermiddag werd iedereen gebeld,” vertelt de verdediger van Kampong. “Ik moest best lang wachten, denk dat ik één van de laatste was maar uiteindelijk was het eigenlijk maar een heel kort gesprek. Dat had Max van tevoren ook aangegeven want je kan niet in een uur met meer dan 30 mensen uitgebreid gaan bellen. Wat hij zei? Hij zei iets van: Hoi, gefeliciteerd, ik zie je maandag’ en toen hing ‘ie weer op. Ik dacht echt ‘holy shit, what just happend?’. En toen ben ik een huisgenoot die thuis was ongeveer in de armen gevlogen en moest ik het op de familie whatsapp zetten, want dat had ik aan mijn zusje beloofd. Maar ja, dan gaat iedereen natuurlijk gelijk bellen dus uiteindelijk resulteerde dat in een soort van conference call met mijn hele familie. Ze waren allemaal heel trots en blij en ik zelf natuurlijk ook.”

Deze selectie is iets waar Havenga lang op heeft gehoopt. De verdediger doorliep verschillende nationale jeugdelftallen en speelde in 2010 zijn laatste toernooi met Jong Oranje dat op dat EK, onder leiding van Max Caldas, goud won. Hij vertelt dat Oranje wel altijd zijn doel is gebleven. “Daar ben ik ook echt mijn best voor blijven doen en daarom heb ik onder andere ook de stap van Laren naar Kampong gemaakt. Zo hoopt ik eventueel ook de stap richting het Nederlands elftal te kunnen maken, en je zou nu kunnen zeggen dat dat goed heeft uitgepakt,” grinnikt de nieuwbakken international.

Begin december gaat voor Havenga en de rest van de Oranje selectie van Max Caldas de Champions Trophy in India van start. Waar kijkt de verdediger het meest naar uit? “Ik vind het vooral heel vet dat ik mijn eerste interland ga spelen en ja, ook de hele ervaring van het toernooi zelf natuurlijk!”

Reageer