Hertzberger is blij met nieuwe rol in Oranje

De sfeer bij de Oranje heren na de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland was wat bedrukt. Waar de eerste vier poulewedstrijden allemaal winnend werden afgesloten moet Nederland dinsdag genoegen nemen met een gelijkspel. Er lag weinig druk op de wedstrijd omdat de ploeg van Paul van Ass vooraf al zeker van een plek bij de laatste vier en dit zorgde ogenschijnlijk voor een wat matte wedstrijd.

WK heren Nederland Oranje Korea RU Hertzberger
Hertzberger viert zijn rake strafbal. Credit: Roel Ubels

Dit was ‘m niet helemaal van onze kant,” zuchtte Jeroen Hertzberger na afloop. “Het mag eigenlijk niet gebeuren maar we misten echt een stuk beleving. Het is ook een aparte pot want aan de ene kant ben je al in de halve finale maar aan de andere kant wil je wel die poule winnen. Maar goed, gelukkig was een gelijkspel voldoende om als groepswinnaar af te sluiten.”

Het zal de oplettende kijker misschien al zijn opgevallen dat Hertzberger dit WK niet in de spits speelt maar op het middenveld, net zoals hij dat ook al enige tijd bij Rotterdam doet. “Paul heeft ervoor gekozen mij daar te laten spelen in verband met de balans in het team,” legt hij uit. “Ik vind het heel leuk want ik kan mijn energie en snelheid iets meer kwijt in die rol.”

Ondanks deze nieuwe positie pakt de voormalig spits alsnog zijn doelpuntjes mee. Tot nu toe scoorde hij een veldgoal, een strafbal en een strafcorner. Die laatste is wel punt van aandacht bij de Nederlandse formatie want ook cornerspecialist Mink van der Weerden scoorde slechts één keer uit de korte hoekslag. Na de overwinning op Zuid-Afrika gaf bondscoach Paul van Ass aan dat het ‘ritme’ in de corner een beetje weg was, ofwel de samenhang tussen het aangeven, stoppen en slepen. Tegen Nieuw-Zeeland mocht de nieuwbakken middenvelder twee maal op kopcirkel aanleggen. Dat beide pogingen het doel niet raakten had volgens de captain van Rotterdam echter niet te maken met dit ‘ritme’. “Het zijn gewoon hele sterke uitlopers. De ene kwam op een voet en de ander op een stick. Vandaag kon ik ze helaas niet maken maar we bewaren ze voor de halve finale,” glimlacht hij.

In deze halve finale treft Oranje Engeland dat maandag in een ware thriller ten koste van België de tweede plek in poule A veilig stelde. De Nederlandse mannen waren bij de wedstrijd aanwezig maar het maakte Hertzberger weinig uit wie zijn tegenstander zou worden. “Ik hoorde van iedereen dat België in principe beter zou zijn maar ja, ze verloren niet zonder reden. Nu zeggen ze: ‘Oh relaxed dat jullie de Engelsen treffen’ maar zoals je vandaag ziet zit gevaar in een klein hoekje dus we moeten scherp blijven. En die beleving? Dat zit het vrijdag wel goed mee.”

Comments (2)

  1. Wel fijn dat de beleving vrijdag goed is. Leuk voor de mensen die a E40-50 een kaartje hebben gekocht, nog even flink gegeten hebben en de hockeyshops hebben gespekt. Gezin met 2 kids al gauw E250 verder. 15000 mensen op de tribune, wat heb je dan nog om gemotiveerd te worden.? Begrijpelijk dat zo’n wedstrijd er tussen zit. Maar Van Ass die op hockey.nl over on en off begint, over equillibrium…bla bla… Hopen dat het vrijdag en zondag lukt qua resultaat maar aan de beleving mag het NOOIT liggen!

  2. Sep, volledig mee eens!
    Wat een aanfluiting, zoveel mensen willen de heren steunen

Reageer