Het geheim van Lammers - Hoofdklasse Hockey Nederland

Het geheim van Lammers


Degradatie
Tijdens de winterstop gaf niemand meer een cent voor de kansen van Den Bosch. De topclub uit het verleden stond met een achterstand van tien punten moederziel alleen onderaan en degradatie leek slechts een kwestie van tijd. Maar sinds Marc Lammers het stokje heeft overgenomen van de aan de kant gezette Siegfried Aikman lijkt er een ander team in het veld te staan. Na de nipte zege van gisteren staat Den Bosch met een wedstrijd minder gespeeld nog maar één puntje achter concurrent Hurley.
Ongeslagen
De voormalige bondscoach, die in Beijing olympisch goud won met het Nederlands vrouwenhockeyteam, is nog ongeslagen. Na twee gelijke spelen en ongelooflijke zeges op topclubs Bloemendaal en Kampong werd Hurley gisteren het slachtoffer van de mission impossible zoals Lammers zijn missie naar de gelijknamige filmreeks heeft genoemd.
Dat niks onmogelijk is, bleek in de laatste vijf minuten van het duel. Uit het niets boog Den Bosch een 1-2 achterstand om in een 3-2 zege. Matthijs Brouwer werd op het veld de held van de wedstrijd. De 31-jarige ex-international, die tegen Bloemendaal ook al drie keer scoorde, maakte uit een strafbal de gelijkmaker en versierde vervolgens de strafcorner waaruit de Zuid-Afrikaan Austin Smith het winnende doelpunt kon maken. De emotionele uitbarsting na de spectaculaire zege was ook leuk voor de AVRO, die Den Bosch op de voet volgt en elke vrijdagavond een reality soap over de hockeyclub uitzendt.
Geheim
Buiten het veld is zonder twijfel Lammers de held van het verhaal. Wat is zijn geheim? Lammers zelf zegt dat niet hij maar „de jongens” de knop hebben omgezet. En dat dat onder meer te danken is aan de door de ex-bondscoach bij de ploeg gehaalde mental coach Huub van Mackelenbergh, die in het programmaboekje van Den Bosch procesbegeleider wordt genoemd. „Hij is eindeloos gaan praten met de jongens”, zegt Lammers. „Zo vraagt hij bijvoorbeeld wat een speler doet als hij 1-0 achter staat. Die speler zegt dan dat hij nog harder gaat werken en dit kan betekenen dat hij de bal dan nog hoger over het doel schiet.”
Optimistisch
Lammers pakt de zaken anders aan dan anderen. Ook voor de opgebloeide Brouwer is dit in zijn nadagen mooi om mee te maken. „Hij is heel optimistisch en zo enthousiast”, zegt de spits. „Die gedrevenheid slaat over op de ploeg. En hij kan ook heel ontspannen zijn en laat mij lekker mijn ding doen. Bovendien geloof ik echt dat hij in zijn enthousiasme oprecht is.”
Dat laatste kan heel goed kloppen. Lammers speelde zelf jaren lang in het eerste van Den Bosch en zijn vader staat nog altijd zo ongeveer dag en nacht achter de bar bij de familieclub. „Het liefst zou Marc zijn stick pakken en zelf het veld in gaan”, zegt Brouwer. „Dat straalt er vanaf.”
Professioneel
Ondertussen is Lammers ook zeven keer gaan trainen in plaats van vier maal per week. „We zijn nu echt professioneel bezig”, zegt Brouwer.
Daarnaast denkt Lammers in oplossingen in plaats van in problemen. Dat blijkt als hij na afloop wordt geconfronteerd met het aanstaande vertrek van de gisteren twee keer scorende strafcornerspecialist Smith, die vanwege verplichtingen voor het Zuid-Afrikaanse team waarschijnlijk de laatste twee competitiewedstrijden moet missen. „Niemand is onmisbaar”, zegt Lammers. „En verdedigend heeft hij vandaag drie corners weggegeven. Dus dat scheelt weer als hij er niet bij is.”
Opleving
Ondertussen wacht overmorgen al weer het inhaalduel tegen Oranje Zwart, dat sinds de winterstop ook bezig is met een opleving en gisteren SCHC met 6-3 versloeg. De Eindhovenaren zijn dan ook favoriet voor de zege, maar dat zegt weinig. Voor Den Bosch is sinds de komst van Lammers immers helemaal niets onmogelijk.
Bron:Spits

Comments (11)

 1. Jammer dat Lammers 2 jaar geleden geen bondscoach van de Oranje heren is geworden.
  Nu zitten we opgescheept met zo´n inconsequente draaikont die de ene week dít roept en de volgende week weer dát,goeie zet hoor KNHB!

 2. Zullen we het hebben over lammers ipv vanass?
  Lammers is een held!

 3. Lammers de nieuwe bondscoach!!!!!!

 4. @hockeyer;ik heb het toch ook over Lammers? Jij noemt de naam van de boswachter,ik niet.

 5. @sdg, je snapt wat ik bedoel.. waarom op een negatieve wijze een onderwerp openen waar we al genoeg over hebben gepraat als het over iets positiefs gaat… maar genoeg over dit gepraat
  goed bezig lammers, denk dat je het gaat halen met den bosch!

 6. Hokceyfan

  Als Db morgen van Oz wint hebben ze ook nog kans op de play outs te ontlopen. Met thuiswdstrijden tegen schc en Scharweijde voor de boeg. Een club als Db hoord gewoon in de hoofdklasse.

 7. @hockeyfan, het is hoort gewoon in de hoofdklassse.
  Vind dat hij het geweldig doet maar vind ook dat we allemaal een beetje doorslaan, hij heeft het geluk mee dubbeltje valt op de goede kant, want tegen Bldaal en Kampong hadden ze ook dik kunnen verliezen. Tevens had Lammers natuurlijk niets te verliezen want slechter dan voor de winterstop kon gewoon niet.

 8. DB had niets te verliezen. Lammers had alles te verliezen. Hij heeft voor DB zijn kop boven het maaiveld uitgestoken en die had er heel erg hard afgehakt kunnen worden. Geluk dwing je af. Maanden keihard werken met jezelf en samen. Dat zorgt ervoor dat het dubbeltje dan de goede kant opvalt! Petje af!

 9. @fan, Lammers had natuurlijk niets te verliezen want slechter kon het niet.

 10. @bert. Dan begrijp jij niet wat ik zeg in de eerste twee zinnen.

 11. @fan, ja snap het wel alleen is het onzin

Reageer