HGC'er Spitaels gaat 'keihard' voor de play-offs | Hoofdklasse Hockey Nederland

HGC’er Spitaels gaat ‘keihard’ voor de play-offs

Aan de hockeyvrije zomermaanden is bijna een eind gekomen. Op 7 september gaat het nieuwe hoofdklasse seizoen weer van start en dus zijn de voorbereidingen bij de teams weer in volle gang. De komende weken komt er dagelijks een hoofdklassespeler/speelster aan het woord om te vertellen hoe het er bij zijn of haar team voor staat. De heren van HGC hopen de goede lijn van het afgelopen seizoen door te trekken en wederom voor een plek bij de top vier te strijden. Vincent Spitaels vertelt onder meer over de voorbereiding in de Alpen en de doelstellingen van de Haagse formatie.

Kampong - HGC MdW Bouwens Spitaels
Spitaels in duel met Erik Bouwens. Credit: Maurice de Wert

Hoe ziet jullie voorbereiding er tot nu toe uit?

We hebben al best wel veel gedaan eigenlijk. In juni en juli hebben we elke dinsdag een beetje getraind maar dat was eigenlijk meer om ons bezig te houden. Begin augustus zijn we vervolgens keihard fysiek aan de slag gegaan in Haarlem waar onze assistent coach een gym heeft. En vorige week zijn we naar de Alpen gegaan zonder stick. We hebben daar vooral aan ons fysiek gewerkt en de neuzen in dezelfde richting gezet. Beetje praten over het leven, over hockey, over bier, over chicks enzo. Waarom in de Alpen? Omdat die mogelijkheid er was. We kunnen daar bij iemand logeren en lekker fietsen, rennen en aan ons fysiek werken. We hebben het vorig jaar ook gedaan. Toen pakte het goed uit dus het is een inspirerende plek voor ons geworden.

Zijn jullie compleet?

Ja, helemaal! De spelers die bijvoorbeeld aan de Commonwealth Games en het EK onder 21 meededen sloten vanaf half augustus bij ons aan en sindsdien zijn we compleet.

Afgelopen seizoen was het toch een beetje een verrassing voor iedereen dat jullie het zo goed deden. Had dat destijds denk je met onderschatting te maken?

Nee, ik denk niet onderschatting. Het enige is dat wij vanuit een andere positie waren gaan spelen. We waren wel een beetje de underdog in de topwedstrijden maar het verrassingselement is er in deze tijd niet meer echt. De hockeywereld is zo klein en er zijn beelden van elke wedstrijd. We hebben vorig jaar ook de tweede helft goed gespeeld maar een paar wedstrijden in de laatste minuut verloren doordat we misschien net iets minder fris waren en zelf die beslissende goal niet scoorden. Dit seizoen moeten we de goede lijn van vorig seizoen kunnen doortrekken, dat is in ieder geval ons doel. We hebben er de  kwaliteiten voor.

Zijn er bepaalde aspecten van het spel waar jullie je nu erg op richten?

Een paar kleine aanpassingen. Afhankelijk van de trainingstijden zijn we meer met ons herstel en fysieke kracht bezig. Ik denk dat we het ook nog wel over voeding gaan hebben. Niet dat dat een issue is maar dat zijn procenten waarvan wij als team denken dat je die makkelijk kunt pakken.

Hebben jullie al een doelstelling voor komend seizoen?

Ja, die zijn allemaal opgesteld, zowel voor het team als persoonlijk maar dat houden we verder intern. We hebben een beetje mathematisch opgesteld waar we punten moeten pakken, van welke teams we moeten winnen. Het concrete doel is uiteindelijk dat we gewoon die top vier willen halen. Niet als kleine broertje van de topteams maar dat we ook echt mee doen.

Heb je nog een persoonlijke doelstelling?

Ik wil eigenlijk gewoon gelukkig zijn. Dit kan door bijvoorbeeld belangrijker te worden in het veld, of meer assists te geven, meer te scoren en minder gele kaarten te  pakken. Het gaat mij er vooral om dat ik gelukkig ben op mijn positie in het veld en tot nu toe ben ik dat.

Zijn er nog teams die dit seizoen wel eens verrassend uit de hoek kunnen komen?

Ik heb er eerlijk gezegd niet zo’n zicht op, ben in dat opzicht een beetje egoïstisch en heb alleen maar naar ons eigen team gekeken. We hebben zelf in de voorbereiding eigenlijk alleen nog maar tegen Amsterdam en Kampong gespeeld en dat zijn altijd wel steady teams. Ik heb wel gehoord dat Hurley een stuk of acht nieuwe spelers heeft dus als daarvan zeven jongens heel goed zijn dan hebben ze wel een kans. Daarnaast heeft Schaerweijde ook veel jonge jongens die in nationale jeugdteams hebben gespeeld dus zij zullen ook wel goed zijn.

Op welke plek gaat HGC eindigen?

Moet ik me echt wagen aan zo’n uitspraak? Ok, dan gaan we gewoon keihard voor de play-offs.

Comments (2)

  1. Mag het met 6 buitenlanders?

  2. Ja hoor Henk, dat mag. Er bestaat geen limiet dus een team van uitsluitend buitenlanders is ook toegestaan. Wel moet iedere spelers op de ingeleverde spelerslijst staan en lid zijn van de vereniging waarvoor hij uitkomt. Maar dat is slechts een kwestie van goede administratie.

Reageer