Hidde Turkstra: ‘Benieuwd hoe de Spelen zullen zijn’ - Hoofdklasse Hockey Nederland

Hidde Turkstra: ‘Benieuwd hoe de Spelen zullen zijn’

Hidde Turkstra is vooral heel benieuwd. Benieuwd hoe het is om te acteren op het grootste sportevenement ter wereld. De 28-jarige verdediger van Rotterdam staat aan de vooravond van zijn eerste deelname aan de Olympische Spelen, die in het Braziliaanse Rio de Janeiro worden gehouden.

Turkstra weet nog goed waar hij vier jaar geleden was toen de Oranjemannen het zilver pakte in Londen. “Ik woonde nog in het studentenhuis en zat op de bank.” Achter de televisie zittend, had hij niet het idee dat hij vier jaar later zelf zou meedoen aan de Spelen.

Je denkt er over na

“Als toeschouwer heb ik toen meer genoten van de Olympische Spelen dan dat ik dacht dat ik zelf naar de Spelen zou gaan”, zegt Turkstra. “Toen had ik nog nooit meegetraind en was ik nog nooit in aanmerking gekomen voor het Nederlands team. Ergens denk je er wel een beetje over na, maar die gedachte gaat ook wel snel weer weg.”

Een jaar na de Spelen in Londen maakte de verdediger zijn debuut in Oranje, op 25-jarige leeftijd. Een laatbloeier? “In de jeugd heb ik veel in de eerste teams gezeten, maar niet in de nationale jeugdselectie. Het is allemaal met geleidelijke stapjes gegaan en gestaag beter gegaan. Ik heb altijd wel gekozen voor het plezier. Het is uiteindelijk de weg van de geleidelijkheid geworden.”

Gevoel

En van toeschouwer op de bank, kijkend naar Oranje op de Spelen, maakt Turkstra vier jaar later zelf deel uit van de olympische ploeg, die afgelopen zondag richting Rio is vertrokken. Een apart gevoel omschrijft de speler van Rotterdam.

“Ik kijk er heel erg naar uit. Om het olympisch dorp te zien, zodat alles wat tastbaarder wordt. Laatst heb je je olympisch kledingpakket opgehaald en dan begint het wat meer te komen. Omdat we gewoon keihard aan het trainen waren, zat je meer in het dagelijks leven dan dat je met de Spelen bezig bent.”

Belangrijk op weg naar Rio

Het Europees kampioenschap vorig jaar in Londen was voor Turkstra een belangrijk punt in het traject naar Rio. “Als ik het EK niet had gespeeld, had ik eigenlijk een heel jaar niet onder Max (Caldas, bondscoach, red.) gespeeld. Dan had ik wel mijn twijfels over of het dan niet verstandig was om door te gaan. Aan de andere kant hoe het is gelopen, is het heel mooi uitgepakt.”

Turkstra won in Londen met Oranje de Europese titel en speelde vervolgens een goed seizoen waardoor Rio meer en meer in het vizier kwam. “Ik heb bijna alles gespeeld. Het afgelopen jaar was heel positief. Ik denk hoe meer ik ben ga spelen hoe meer het besef kwam dat het mogelijk was.”

Nieuwsgierig

Eind juni kreeg Turkstra het bevrijdende telefoontje waarin bondscoach Caldas zei dat hij mee naar Rio mocht. “Voor zover ik weet het grootste sportevenement ter wereld. Daar komen zoveel sporters, topsporters bij elkaar. Voor mijn gevoel is dat even het centrum van de wereld. Op deze manier eraan deelnemen, dat is bijzonder. Heel benieuwd hoe dat gaat zijn.”

Meer Oranje naar de Olympische Spelen:

Comments (1)

  1. Mooi dat eindelijk iemand die niet in de nationale jeugdteams heeft gespeeld nu ons land mag verdedigen! Meestal lijkt het of er alleen naar de Jong Oranje spelers gekeken wordt. Maar Hidde Turkstra bewijst hiermee het tegendeel. Goed bezig, Max Caldas! Ga zo door, want er lopen nog een aantal fantastische spelers rond op de Nederlandse velden. Ook zij lijken zeer talentvol..

Reageer